Hogyan javítsunk talajt?

 


Ha ez a kérdés felmerül bennünk, akkor bizonyos problémát már látunk vagy érzékelünk a gazdálkodásunkban. A talajjavítás alapja, hogy egzakt módon meg tudjuk határozni a problémát, amihez számos esetben elegendő egy-egy talajvizsgálat és az elmúlt évek termesztési adatai. Van különbség a talajjavítások között?


Igen, sőt jelentős különbségek vannak, amelyekre hatásmechanizmusában teljesen eltérő termékek használata indokolt. A talajjavítást néhány nagy csoportra oszthatjuk, amelyek a következők:

 


1.         Savanyú talajok pH értékének emelése

            (~ 1,5 millió ha)

2.         Alacsony Ca vagy Ca és Mg szint emelése

            (~ 2-2,2 millió ha)

3.         Szikes talajok javítása (~ 0,7-0,9 millió ha)

4.         Tápanyag egyensúlytalanság, felvételi zavarok

            megszüntetése (2-2,5 millió ha)

5.         Szerves anyag növelése

            (min: 3,0 millió ha)

6.         Talajszerkezet (textúra, porozitás, vízmegtartó

            képesség) javítása (a termőterület 80%-a)

7.         Mikrobiológiai aktivitás javítása (~ 1,5 millió ha)

 

Mivel már bármelyik előforduló probléma is jelentős, akár 50-70%-os terméskiesést is eredményezhet, komoly, megalapozott szaktanácsadással lehet csak eredményt elérni. A következő évtizedek feladata, hogy termés-
átlagaink megőrzése vagy emelése érdekében, fogunk-e és milyen mennyiségben talajt javítani, annak tápanyag szolgáltató képességét fenntartani.


 

A Vulcan Balance termékcsaládot azért fejlesztettük – és fejlesztjük folyamatosan –  hogy az összes előforduló, és jelentős terméscsökkenést eredményező talajproblémára megtaláljuk a gazdaságos és hatásos javító anyagot.

 
Milyen termékekről van szó?


Kalcium-karbonátos (CaCO3) talajjavítók, amelyek 85-95% karbonátos meszet tartalmaznak
(Vulcan Balance 100, 100H, 100S). Őrölt mészkő termékek, amelyek nagyon finom, lassan oldódó és felszívódó alapanyagokból kerülnek gyártásra.

Sikeresen, közepes- vagy nagy mennyiségben alkalmazhatók és jól keverhetők olyan anyagokkal is (pl. kén, huminsav), amelyek javítani tudnak összetett talajproblémákat. Áruk kedvezőbb, mint az oxidos változatoknak, de hatásfokuk is alacsonyabb.

 

A komplex talajjavítók (pl: Ca, kén, huminsav) képesek egyszerre olyan problémákat is orvosolni, amelyek más termékekkel csak jelentős költség és idő ráfordítással lehetségesek.

 

A Kalcium-oxidos (CaO) talajjavítók (Vulcan Balance 200), amelyek elsősorban a kalciumot tudják pótolni, koncentrált, kis mennyiség kijuttatásával is.

 

Reakciókészségük magas, a legkisebb nedvesség hatására is oldódnak. Talajba dolgozásuk csak a felső 0-8 cm-es rétegbe javasolt és lehetőség szerint kis mennyiségben. Amennyiben jelentős (1-1,5) pH érték emelés a cél, úgy azt oxidos termékekből, 2-3 alkalommal, több lépcsőben valósítsuk meg, időt hagyva a talaj organizmusainak a megváltozott életkörülményekhez való alkalmazkodáshoz.