Növénykondicionálás és lombtrágyázás felsőfokon ősszel is a Huminisz technológiával
 A repce őszi termesztéstechnológiájának minden eleme azt a célt kell szolgálja, hogy a télbe olyan állomány menjen, amelynek tőlevélrózsája és gyökere jól fejlett, a gyökérnyak vastagsága pedig a ceruzavastagságot eléri.


Ez nemcsak a sokszor emlegetett biztos áttelelés miatt szükséges, hanem azért is, hogy a vegetáció tavaszi indulásakor biztos alapjai legyenek a növénynek az intenzív tápanyagfelvételhez és a növekedéshez.


A vetőágy minősége, nedvessége és a később hulló csapadék mennyisége szükséges ahhoz, hogy homogén, egyöntetűen kelt állományunk legyen. Ha ez nem valósul meg, a növényeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat (víz, tápanyag, élettér) optimális mértékben fel- és ki tudják használni, a gyengén fejlett példányok minél többet behozzanak a lemaradásukból. A fent leírt elvárásokat annál könnyebb teljesíteni, minél jobb állapotban, minél jobb kondícióban van az állomány. A repce természetes élettani folyamatait kell megtámogatnunk olyan biostimulátor alkalmazásával, amely a meglévő erőforrások felhasználását segíti, de nem kényszeríti a növényt arra, hogy erőn felül teljesítsen.


A fent leírt célok eléréséhez megvan a megfelelő készítmény repcében őszi felhasználásra is, ez pedig a Kondisol növénykondicionáló, amely fulvosav tartalmának köszönhetően: 
• támogatja és segíti a fiatal növények élettani folyamatait 
• fokozza az anyagcserét, a légzést 
• javítja és gyorsítja (!) a tápanyagok felvételét és hasznosulását 
• helyreállítja a sejt kémiai egyensúlyát, azaz annak természetes állapotát, így a sejt működése optimális körülmények között zajlik ismét.


Kondisol ezen felül javítja és gyorsítja a vele együtt kijuttatott anyagok (pl. Solvitis Bór Extralombtrágya, növényvédő szerek) felvételét, ami a közelgő tél miatt elsődleges fontosságú.
A kijuttatás optimális fenológiai stádiuma a repce 4-6 leveles állapota, regulátoros kezelés előtt 4-7 nappal vagy azzal egymenetben. Heterogén, 2-4-6 leveles növény esetében ne késlekedjünk aHuminisz-kezeléssel! A repce fejlődési ütemétől függően, a kezelést követően legalább 1 hét elteltével regulátorozzunk!


A 2015/2016. szezonban országosan magasak voltak a repcehozamok, amihez jelentős mértékben a kedvező időjárási körülmények is hozzájárultak. A Huminisz őszi és tavaszi repcetechnológia alkalmazásával partnereink általában 4-5,2 t/ha üzemi eredményekről számoltak be.


Muliter István Tiszaszőlősről repcében ősszel első alkalommal alkalmazta a Kondisol Pack csomagot. (Ml) "Lombtrágyával nem kezelt táblarész mellé került ki 5 I Kondisol és 1 I Solvitis Bór Extra október 15-én. A teljes repceterület tavasszal versenytárs kén és bórlombtrágyát kapott. 3,6 tonnát mértünk hektáronként a tavasszal versenytárs készítményekkel kezelt táblarészről. 3,9 t/ha hozamot ( 0,3 t/ha) realizáltunk a őszi Huminisz kezelés esetében, vagyis a technológia 7-szeresét hozta a bekerülési költségének."

Ezt erősítette meg Légrádi Miklós lengyeltóti gazda is, aki 2011 óta alkalmazza a Huminisz technológiát többek között a repce őszi kezelésére. (LM) „A piacon kisebb-nagyobb múlttal több gyártó is jelen van. Legtöbb termék meg is fordult gazdaságunkban, és folyamatos kontroll mellett általában 3-4 gyártó termékeit figyeljük, megelőlegezve a bizalmat, hogy az tényleg megtérül és biztonságot ad. A Huminisz termékei ide tartoznak! A Huminisz Kft. nevében is árulkodó Kondisol készítményeit a legnagyobb megelégedéssel használjuk, visszaigazolva azon alapigazságot, hogy a jó kondícióval a tenyészidőszak alatt előforduló szélsőségeket, legyen az fagy, aszály stb. a növény a beépült tartalékaival legjobb esetben hozamkiesés nélkül átvészeli."


Légrádi Miklós


A felhasználói tapasztalatok több mint 10 éve egyértelműen bizonyítják az őszi fulvosavas növénykondicionálás pozitív hatását repcében!


Az elmúlt évek alapján, stresszes évjáratokban átlagosan 4-6-szoros megtérüléssel számolhatnak partnereink!

2016 őszén a termelők a gyártó Huminisz Kft. technológiai csomagját a Kondisol Pack-ot ismét jelentős árkedvezménnyel vásárolhatják meg.


• 1 l Kondisol ára jóváírásra kerül a csomagból (5 l Kondisol és 1 l Solvitis Bór Extra).


Az elmúlt évek jó termelői tapasztalataira alapozva kiterjesztettük őszi akciónkat a kalászosokra is. Ebben az esetben a Solvitis Bór Extra helyére a Solvitis Zn kerül. A kezelést elvégezhetjük — megfelelő levélfelület esetén — pl. őszi gyomirtással egymenetben.


Forrás: www.agrokerholding.hu


Bővebb felvilágosítás:


Agroker Holding Zrt.

Varga Attila - műtrágya üzletág vezető

Tel.: 36 70 33 10 413

varga.attila@agrokerholding.hu