Több mint 1000 lóerő dübörgött az Agrokerti Partyn idén is

 "Az agrárium fontos ágazata a magyar gazdaságnak, bíznak is benne sokan. Úgy gondolom, hogy mi mindannyian, akik a mezőgazdaságban, és a mezőgazdaságért dolgozunk, termelők és kereskedők, hosszú távon akarunk megélni ebből a tevékenységből. Persze csak az képes erre, aki fejlődik és a korszerű anyagokat, technológiákat alkalmazza" - ezekkel a szavakkal köszöntötte a 6. Agrokerti Partyra érkezett közel négyszáz érdeklődőt Pintér István az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója. 
Pintér István vezérigazgató - Agroker Holding Zrt.Továbbá hangsúlyozta: - Ennek a rendezvénynek két irányú üzenete is van. Az egyik, hogy a gyümölcs ágazatban felhasznált korszerű növényvédő szerek, termésnövelő anyagok már nem csupán a termés mennyiségének, de a termés minőségének a növelését is képesek szolgálni. Azt mutatják meg, hogy egészséges élelmiszert is lehet nagy mennyiségben előállítani. Az itt beállított kísérletekben szereplő termékek is ezt a célt szolgálják azt bizonyítandó a felhasználók számára, hogy almában is lehet sok, ugyanakkor egészséges gyümölcsöt termelni.


A másik pillér a gépesítés, amely fejlesztéseiben érzékenyen reagál tendenciákra. Megkerülhetetlen mai problémája a mezőgazdaságnak is a munkaerő, sőt a szakképzett munkaerő hiánya. Ma már a villás kulcs és a kalapács nem elég a modern traktorok szereléséhez, üzemeltetéséhez, amelyekben GPS, és egyéb agrár-csúcstechnológiai, precíziós megoldások állnak rendelkezésre. A többi mezőgazdasági gépben is olyan újításokkal állnak elő a gyártók, amelyek több kézi munkaerőt képesek kiváltani - vezette be a szakmai előadás blokkot követő gyakorlati gép bemutatók látványos sorát az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója.


Galambos Béla szakújságíró

A kertészeti gépbemutatónak 26 aktív munkapontja volt, melyben 49 db gép vett részt. 
Kis méretű intenzív kertészetek gépesítéseItt az Iseki traktorcsalád került bemutatásra 55 LE teljesítményig, valamint az Agrinova cég ágaprítói.


Az Iseki TM 3265 egy egyszerű 8/8 sebességes megbízható jól specifikált kistraktor mely a 30LE teljesítményével szépen üzemeltette az Agrinova Zakandra dobos vágórendszerű hidraulikus behúzó hengerrel rendelkező ágaprítóját.


Az Iseki TG 6490 AGL traktor 3x8 sebességes váltóval szerelt, mely csoporton belül terhelés alatt váltható. A gép kiválóan alkalmas az összes általános kertészeti tevékenység elvégezésre. A traktor mögött a Dragone VP-150 mulcsere dolgozott, melynek 6 5 mm pajzsvastagsága és robosztus rotorja van.
Növényápolás, MF 4700 széria, MTZ 622 kerti traktorAz Agroker évek óta nagyon fontosnak tartja a kerti kultúrák növényápolásának kérdéseit. Idén portfólió bővítést hajtott végre a Lisam traktorhajtású metszőberendezésekkel. A bemutatott Lisam Eco998 gép 5-7 szeres napi teljesítményre képes eszközönként a hagyományos módszerhez képest és egy időben akár 10 eszköz üzemeltetését teszi lehetővé az 1000 liter/perc légszállításának köszönhetően.


A gép előtt a Belrus 622 kertészeti traktor dolgozott, melynek 4 hengeres 60 LE Lombardini erőforrása, kompakt felépítése, kényelmes könnyű kezelhetősége gyorsan felkeltette az érdeklődést.


A Massey Ferguson 4700 széria egy alap 07 és egy felszerelt 09 géppel képviselte magát a bemutatón. Az ismertetett Massey Ferguson 3600 speciális kertészeti gépekhez képest a fő különbség a fizikai méretek és a tömeg. Ez a széria új szegmens a speciális kerti traktorok és a hagyományos felépítésű gépek között, ennek köszönhetően nagyon jól beilleszkedik a hagyományos térállású Magyar ültetvényekbe.


A Falconero Tornado-2300 sorkasza 410 sortávolságig egy menetben a sor és tőközök mechanikus gyommentesítéséről gondoskodik, ezt reprezentatívan el is végezte Fehérgyarmaton. A gép után a Falconero Tigre-2200 TF-90 automatikus vezérlésű kalapácsos mulcser fej következett. A gép különlegessége hogy a traktor középvonalától 280 cm kitérést tesz lehetővé és a tőközökben is mulcsozást végez. A közkedvelt Belarus 820.4 traktor orrán egy Orizzonti Aquila-1 gallyseprű rendezte a gallyakat a mellső abroncsok közé, és a gép hátán lévő Falconero Tigre végezte a kifogástalan mulcsozást.


A bemutató ezen szakaszán láthatták még a Dragone G-800 független traktor függesztésű sorkaszáját, mely kifejezetten a tőközök és azok környékének ápolására lett kifejlesztve, 80 cm átmérőben hidraulikus szögállítással.


A Güttler green manager 160 elsősorban az ültetvények vízgazdálkodási lehetőségeit szélesíti. A géppel lehetőség van gyepmentesítésre akár felülvetéssel egy menetben is. 

 

TápanyagutánpótlásAz Agrofer Grande tárcsás tőközművelő és az Agrofer FVS-45 szervestrágyaszóró a gyümölcsösök speciális eszközei. A tőközművelő variálható tárcsáinak köszönhetően tavasszal nyitást később zárást egyaránt el tudunk végezni. A szóró eszköz egy menetben közel 4,5 m3 trágya sorra juttatására alkalmazható, oldalfalai időtállóak, bontószerkezetére robosztus láncos hátfal dolgozik az egyenletes szállításért.


Ebben a részben mutatkozott be a Cosmo RE-F 500 két oldali szóróadapterrel szerelt műtrágyaszóró hidraulikus nyitás-zárás opcióval.


A speciális talajbaktérium kijuttatási igényekre a Güttler szállít megoldást a Soil in jet G-15 injektálógép formájában. 200 literes tartája 6 hektáros dózist biztosít felhasználójának.
Növényvédelem, alkatrész üzletág újdonságokA tökéletes szóráskép kulcskérdés növényvédelemkor, és ezt a kritiériumot a Dragone K1-2000 permetezőgép hibátlanul ellátja köszönhetően a dupla ellentétesen forgó ventillátorainak. A bemutatón a K1 gépre adaptált Easy Flow rendszer is bemutatkozott, mely a növényvédőszer és a kezelő személy kontaktusának elkerülését célozta meg. A műszaki megoldás hibátlanul dolgozott.


2 év fejlesztés és sok próba után nagyközönség előtt is bemutatkozott az Agroker Holding Zrt. és az Agrogazda Kft. fejlesztése a Belarus traktorba integrált 3-4 cm pontosságú automata kormányzási rendszer. Az alacsony bekerülési költség a megtérülési időt töredékére csökkenti, így a már ismert technológia végre eljuthat a kisebb gazdaságok gépparkjaiba is.
Betakarítás, szállításA kézi munkaerő hiánya a munka szervezése és a gyorsítása mellett a minőség egyaránt kulcskérdés betakartáskor. Több területre is ismertetve lettek betakarító gépek az alábbiak szerint.


Vibro-6 vontatott gyümölcsrázógép. Elsősorban meggy és szilva kultúrák betakarítására lett kifejlesztve. A gép legfontosabb előnye hogy a betakarított gyümölcs rendkívül tiszta és a fákkal való kíméletessége páratlan. Termelékenysége 60 fa óránként.


Az Orsi Leveling 135 platformkocsi étkezési alma szedésére szolgál. A gyümölcs szedéskor azonnal a konténerbe kerülhet így minimalizálódik a sérülési veszteség. A kocsi alkalmas jégháló ki be szedésére valamint általános telephelyi munkák elvégzésére köszönhetően a plató széles variálhatósági lehetőségének.


Kulcskérdés az ipari alma betakarítása. A már lehullott vagy lerázott alma általános jellemzője a nagy mennyiség, melynek felszedése nagy kihívás a termelők számára. A Kraus Német gyár ezen problémák megoldására fejleszti gépeit. A Kraus SF-1000A önjáró alma és dió felszedő 5-6 tonna óránkénti felszedésével 260 cm-es kosár borítási pontjával, gyors sebességi és manőverezési képességeivel egy nagyon jól használható szedőgép. Az SF széria mellett bemutatkozott az NT széria 42-es modelljei is mely a nagyobb ipari termelésre szakosodott gazdaságok eszköze. Nagyobb motor, gyűjtőtartály és borítási képesség jellemzik kistestvéréhez képest, továbbá egy nagy teljesítményű ventilátor is beépítésre került az elmaradt alma következő sorra való átfújásához.


A szüreteléskor a konténereket az Agrofer görgős kocsival tudjuk kényelmesen és hatékonyan szállítani. A rendezvényen az Agrofer E-12/4 görgős kocsi dolgozott.


Szállítás céljára a Fliegl szállítóeszközök nagyon széles porfólióval szolgálják a vevői igényeket. A bemutatón a konténeres szállításra alkalmas ZPW és a hagyományos 3 oldalra billentős kéttengelyes DK széria került ismertetésre.


 

A bemutató végén újdonságként a Ködsárkány ködképző gépet mutattuk be, mely biomasszás tüzelőterének köszönhetően nagyon könnyen kiszolgálható fagymentesítéskor. A gép 10 hektár ültetvény védelmére alkalmas.