Erwinia fertőzésveszély a megyében!

 


Az elmúlt napok hirtelen felmelegedése, a párás, meleg időjárás és az elhúzódó virágzás almában, körtében, birsben kedvezett az alma tűzelhalás (Erwinia amylovora) baktériumos betegségének. A Növény- és Talajvédelmi Osztályon az előrejelzéshez használt MARYBLYTE program adatai alapján a megyében a hét közepétől erős fertőzésveszély alakult ki, Apagy, Nyírbátor, Nyírszőlős, Tarpa, Tornyospálca, Tuzsér, Újfehértó térségében. Az elhúzódó virágzás és az elkövetkezendő napok csapadékos, meleg időjárása kedvez a fertőzés terjedésének.


Az engedélyezett Aliette 80 WG, Blossom Protect, és hatósági hozzájárulással Kasumin 2L Erwiphage készítményekkel végezhető el.


A megjelenő tünetektől való mentesítés során a korábbinál is fokozottabb jelentőséget tulajdonítunk a mechanikai védekezés végrehajtásának, ezáltal a további fertőzési források azonnali és teljes felszámolásának. A megjelenő fertőzött növényi részeket – elhalt, elfeketedett virágzatokat, pásztorbotszerűen visszahajlott hajtásokat, fertőzött ágrészeket – mélyen, az egészséges szövetekig kell eltávolítani és égetéssel meg kell semmisíteni. A mechanikai mentesítésnél fontos a gyorsaság, mert a fertőzött növényi részeken kiváló baktérium nyálkát az eső az egészséges növényi részekre mossa, a szél, rovarok (méhek) terjesztik a környezetben.


A kórokozó gyors felderítése, a mentesítés eredményessége érdekében az ültetvényeinket hetente többször járjuk át. A vágóeszközök higított Hypo oldatban történő fertőtlenítését végezzük el, figyeljünk oda, hogy a fertőzést ne vigyük egyik fáról a másikra.


Az elmúlt napokban lehullott 35-80 mm csapadék, valamint a ködös, párás időjárás kedvez a gomba kórokozók (alma varasodás, csonthéjasok moniliás betegsége, őszibarack tafrinás levélfodrosodása) járványszerű terjedésének. Nagyon fontos az időben elvégzett, okszerű, hatékony növényvédelmi kezelések végrehajtása az ültetvényekben.


 

Nyíregyháza, 2017.05.05.

 

                                                                                                          Sipos Tibor

                                                                                                        főosztályvezető
Az Agroker Holding Zrt. akciós ajánlata


Kettőt fizet hármat vihet

 


2017. július 15-ig tartó rendkívüli akciónkkal 

kívánjuk támogatni alma-és birs termelő partnereinket. 

Aki 2 adag Erwiphage-ot vásárol ajándékba kapja a 3. adagot. 

A 3 -szori védekezés nyújtja a legnagyobb hatékonyságú védekezést a TŰZELHALÁS ellen. Vásárlásért és további információért hívja növényvédő szer üzletágunkat:Agroker Holding Zrt. Növényvédő szer üzletága

4400 Nyíregyháza, Kinizsi út 2.

Tel.: (80) 512 222 vagy (42) 598 460 vagy (70) 3310 442

E-mail: novszer@agrokerholding.hu