Több százezres bírságra számíthat!2021. január elsejétől országszerte betiltják az avar és a gallyak égetését, számos önkormányzat azonban a kérdést már korábban rendeleti úton szabályozta, így az ország jelentős részén most is érvényben van a tilalom. De hogyan tudjuk a leghatékonyabban feldolgozni az őszi kerti munkák során felhalmozódott zöldhulladékot?

Fenntarthatóság és egészségvédelem


Jelenleg az avarégetés szabályozása önkormányzati hatáskörbe tartozik, így bár az országos tilalom csak 2021. január elsején lép életbe, számos településen ma is büntetik a zöldhulladék égetését. A STIGA  segítségével, a levegő védelméről szóló kormányrendelet kiterjesztésével nagy lépést tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentésére, hiszen jelentős mértékben csökkenteni tudjuk a gally- és avarégetéssel levegőbe kerülő károsanyagok mennyiségét.Országszerte megtiltják az avarégetést – ideje a zöldhulladékot jól felhasználni!


A környezetünk védelmén túl azonban saját egészségünket is óvhatjuk azzal, ha nem égetjük el a zöldhulladékot, hiszen a füst káros hatással van a tüdőre, az agy működésére, sőt, akár még a hormonháztartásunkra is. A szétterülő füstszag emellett nagyon zavaró a környezetünkben élők számára is.


Ősszel nem csak a kerti munkák során keletkezik zöldhulladék, hanem a fák természetes lombhullatásával is olyan nagymennyiségű avar jön létre, aminek az összegyűjtése kifejezetten nagy kihívást okoz sokak számára. Ahhoz, hogy a kerti munka során felhalmozódó zöldhulladékokat a lehető leghatékonyabban tudjuk kezelni, érdemes beszerezni néhány kerti eszközt, melyek az őszi időszakban kedvezményes áron vásárolhatók meg a szakkereskedésekben.

Lombfúvók vagy lombszívó szecskavágó gépek


A lombfúvók segítségével nincs szükség arra, hogy órákon keresztül gereblyézzük az avart, hiszen az eszköz könnyedén egy kupacba gyűjti a lehullott leveleket. A STIGA LOMBFÚVÓ   nagy teljesítményének köszönhetően egyaránt alkalmas a ház körüli munkák elvégzésére, de parkolókban, gépszínekben is remekül alkalmazható. Sőt, a téli időszakban a felületek hómentesítését is jelentős mértékben megkönnyíti. Egyszerű és kényelmes használatát kompakt kivitelezése, ergonomikus kialakítása és vibrációt csökkentő rendszere garantálja. A lombszívó szecskavágó gépekkel pedig akár egy menetben is összegyűjthető a lehullott avar.Lombfúvókkal néhány perc az avar eltakarítása.


1 tipp: Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük. Az ősz folyamán, egészen addig, amíg még nő a fű, és nyírni kell, a fűnyírással a leveleket is felszippanthatjuk. A STIGA fűnyírógépek  fűgyűjtő kosara tökéletesen megfelel erre a célra. A fűnyíráskor azonban fontos, hogy a gyep és az avarréteg is száraz legyen. A nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.


komposztálás


Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük.Komposztálók


Az összegyűjtött avart, az aprítóval ledarált mulcsot a lebomló háztartási hulladékokkal együtt érdemes egy, a kert sarkában elhelyezett komposztálóba gyűjteni. A kisebb nyesedék már három hónap alatt komposzttá válik, fél év alatt azonban a nagyobb mennyiség is „megérik”. Az őszi-téli időszakban átforgatott komposzt tavaszra tökéletes állagúvá és a növények számára könnyen felvehetővé válik, így a természetes körforgás révén kiválóan felhasználhatjuk majd a kerti munkákra. Hasznosíthatjuk például virágföldként a cserepes növények ültetése során, de virágágyások, magaságyások kialakításakor is a talajhoz keverhetjük, valamint a gyümölcsösök tápanyagellátását is fokozhatjuk segítségével.


Az összegyűjtött zöldhulladékot komposztáljuk, így még hasznot is hoz.


Bízunk benne, hogy Önt is rövidesen STIGA kerti-gép tulajdonosként üdvözölhetjük!


Tekintse meg teljes Stiga kínálatunkat ide kattintva.


Vásárlás és további termékinformáció:


Agroker Holding Zrt. - Vegyes üzletága

4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.

Tel.: 70/3310-445 vagy 70/3310-446

E-mail: vegyes@agrokerholding.hu