Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága a hétfőn és kedden lezajlott szavazást követően elfogadta a közös agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatcsomagot. A nagyobb gazdaságokhoz történő kifizetések csökkentését, a kisvállalkozások, fiatal és női gazdálkodók támogatását javasolják.


A tagállamoknak a mezőgazdasági termelőknek fizetendő közvetlen kifizetéseket 100 000 eurós szintre kell korlátozniuk, de a mezőgazdasági termelők számára lehetővé válik, hogy a mezőgazdaságból származó fizetések 50 százalékát levonják a csökkentés előtti teljes összegből. Azt is szeretnék, hogy a nemzeti közvetlen kifizetések legalább 5 százalékát a kis- és középvállalkozásokra egy speciális hektáronkénti pótlékon keresztül irányítsák.

A nemzeti közvetlen kifizetések költségvetésének legalább 2 százalékát fiatal gazdálkodóknak kell odaítélniük (az első hét évre jutó hektáronként). A fiatal gazdálkodóknak további támogatást kell nyújtani a vidékfejlesztési támogatásból. Az európai parlamenti képviselők azt is szeretnék, hogy a tagállamok a vidékfejlesztési pénzt felhasználják a nők vidéki gazdaságokban való nagyobb befogadását elősegítő konkrét intézkedésekre. A bizottság ahhoz is ragaszkodott hozzá, hogy az EU tagállamaiban a mezőgazdasági termelőknek nyújtott hektáronkénti kifizetések 2024-re az átlagos közvetlen támogatások legalább 75 százalékát, 2027-re pedig 100 százalékot érje el.

A képviselők a vidékfejlesztési költségvetés legalább 30 százalékát környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre szánják, és nem kevesebb, mint 20 százalékát a környezetvédelmi rendszereknek nyújtott közvetlen kifizetéseknek. Az önkéntes környezetvédelmi rendszereknek nemcsak a környezetet, hanem az állatjólétet is támogatniuk kell.

A bizottsági javaslatokról várhatóan már az új összetételű Európai Parlament szavazhat.

További részletek itt és itt.


Forrás: www.nak.hu