Ezekre a tennivalókra, pályázatokra és problémákra 

kell most odafigyelnünkÚjra csírázási gondok – figyeljünk oda a vetésre! Egy hektáron megtermelheti egy új John Deere árát. Nézze meg az első Agroinform Híradót! Van kérdése a talajbaktérium-oltásról? Mi válaszolunk. Sok még a vitás kérdés a közös agrárpolitikával kapcsolatban. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Az időjárás nem tett kárt a szőlőben, de akadályozta a munkát


A rendhagyó tél, benne a szokatlanul meleg hónapok, majd a fagyos tavaszkezdet nem okozott károkat a szőlőültetvényekben a mátrai és az egri borvidéken, sőt a hideg márciusi idő gyéríthette a kora tavasszal támadó kártevőket is.Felméri a tartályos gázfogyasztást a NAK


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai számára nyújtandó energetikai szolgáltatások keretében – az alkalmazott árpolitikára és a szolgáltatás minőségére vonatkozó – ajánlatkérési felhívást tett közzé 2018 februárjában a Magyarországon érvényes engedéllyel és megfelelő jogosultsággal rendelkező tartályos gázforgalmazással, valamint gáztartályok létesítésével és karbantartásával foglalkozó szolgáltatók körében.


23 milliárd forint támogatás a falusi turizmus fejlesztésére


Első körben 23 milliárd forint támogatás fordítható többek között a falusi turizmus fejlesztésére a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázata keretében.


Újra csírázási gondok – figyeljünk oda a vetésre!


Nem véletlen a cím, az idén tavasszal is jelentkeztek a zöldségféléknél a csírázási gondok. Sajnos még mindig él az a téves nézet, amely szerint a rossz kelés oka a rossz minőségű vetőmag. Tanácsos megvizsgálni a magvetés körülményeit!


A gyerekek gyümölcs- és zöldségfogyasztásáért kampányol a NAK


Európai Friss Kalandok néven indul az Európai Unió által támogatott hároméves edukációs kampány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia szakmaközi szervezet összefogásában. Mindkét szervezet célja, hogy saját országukban elősegítsék a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás növekedését, elsősorban a gyermekek és a gyermekes családok körében.


kép

"A rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek." – fotó: Agroinform.hu


Március végégig lehet pályázni a tenyészkoca állatjóléti támogatásra


A tenyészkoca állatjóléti támogatást azok igényelhetik, akik megfelelnek a tenyészkoca állatjóléti támogatása igénybevételének feltételeiről szóló 7/2015. (III. 11.) FM rendeletben meghatározott feltételeknek.


Áprilistól adható be a szőlőültetvény szerkezet-átalakítási kérelem


A szőlőültetvény szerkezet-átalakítás célja, hogy elősegítse a szőlő- és bortermelésnek az ágazat keresleti-kínálati viszonyaihoz történő igazítását, az ültetvények korszerűsítését és a termelők versenyképességének javítását. Az intézkedésbe a fajtaváltás és az ültetvény áttelepítése is beletartozik.


Növényvédelmi előrejelzés: Már figyelnünk kell a kártevőkre is


Az időjárás miatt csúsznak a tavaszi munkák, a gyümölcsösökben zajlik a kárfelmérés, a szántóföldön pedig a növényvédelmi munkák is aktuálissá válnak. Az Agroinform.hu 2018. 13. heti előrejelzése.


Nézze meg az első Agroinform Híradót! ( Videó!)


Mától kezdve hetente egyszer élőben is találkozhatnak velünk Facebook-oldalunkon! Élő adásunkban kollégáink beszélgetnek a hét legfontosabb eseményeiről, érdekességeiről. Élő kapcsolással az ország több pontjáról, több szemszögből vizsgáljuk a hazai mezőgazdaság történéseit.


Még lesz keret a fiatal gazdák számára egy újabb pályázati körre


Háromezer fiatal gazda induló támogatási pályázatának tartalmi értékelése jelenleg már „véghajrában” zajlik, és várhatóan március 31-ig a döntés is megszületik. Fejenként 40 ezer euró odaítéléséről van szó. A keretben még maradt „egy körre” pénz, amelyet 2020-ig meg lehet hirdetni.


kép

Az utóbbi időben megfigyelhető a beruházások élénkülése, ami főként a Vidékfejlesztés Program pályázatainak köszönhető – fotó: ShutterstockSok még a vitás kérdés a közös agrárpolitikával kapcsolatban


Szükség van a közös uniós agrárpolitikára (KAP) 2020 után is – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Az érdekképviseleti vezető leszögezte, a következő uniós ciklus költségvetésében az agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszernek juttatott források fontosságát, valamint a kétpilléres rendszer megtartását egyetlen európai állam vagy polgár sem akarja elvitatni, az azonban még vita tárgya, hogyan akarják ezt a döntéshozók megvalósítani.


Így védhetjük meg a földeket a jégesőtől


Az idei jégesőszezonban már működni fog a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített országos jégkármérséklő rendszer, amely a talajgenerátoros módszerre épül. Az országos rendszer – amelynek üzembe helyezését május elsejére ígérik – működtetésével a NAK úgy számol, hogy minden esztendőben az éves tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni, csak a mezőgazdaságban.


Gazdatapasztalatok a precíziós gazdálkodásról


A precíziós gazdálkodásra alkalmas géppark és technológia már megvan, de hiányoznak a megfelelő szakemberek, akik képesek lennének minden kérdés megválaszolására. A tudatosság és a konkrét tervezés fontosságának felismerése pedig a legnagyobb kihívás.


Újabb 30 milliárd forint támogatás az agrárium számára


Közel 1800 gazdálkodó számára újabb mintegy 30 milliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A támogatás többek között az öntözésfejlesztési és élelmiszer-feldolgozási beruházások megvalósítását, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők indulását is segíti.Forrás: www.agroinform.hu