Új adózási szabályok: fellélegezhetnek az őstermelők

2020. október 09.


A Kormány elfogadta a mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos előterjesztést. Az új szabályokat Nagy István mutatta be a Kossuth Rádiónak: csökkenő adóterhek, kevesebb adminisztráció.


A miniszter elmondta, hogy hazánkban 290 000 őstermelő dolgozik az agráriumban, illetve 83 000 fő családi gazdasági formában foglalkozik mezőgazdasági tevékenységgel. Ezt a kört érintik az új szabályok, melyek célja, hogy

-    csökkenjenek az adóterhek,

-    csökkenjenek az adminisztrációs elvárások,

-    megvalósulhasson a generációváltás.


agrokerholdingKönnyítésekre számíthatnak a mezőgazdaságban dolgozók 

Három kategória lesz az új rendszer szerint, a következő kondíciókkal:


  • Őstermelő: 2021-től nő az adómentesség értékhatára. Az eddigi 600 000 Ft helyett a minimálbér ötszöröséig, azaz 9,7 millió Ft bevételig nem kell személyi jövedelemadót fizetni, 1 millió Ft bevételig adóbevallást sem kell készíteni. Átalányadózás választásának lehetősége eddig 8 millió Ft bevételig volt lehetséges, mostantól mindez az éves minimálbér 10-szeresére emelkedik, amely 2020-ban 19,3 millió Ft.  (E fölött tételes elszámolás szükséges.)

Jelentős változás: a kapott mezőgazdasági támogatások nem számítanak bevételnek, sem az adóalap sem az értékhatárok tekintetében!

  • Őstermelők családi gazdálkodása: új működési forma, mely a családi együttműködést teszi lehetővé. A szereplők körét kibővítik, bevezetik a hozzátartozó láncolat fogalmát. Az átalányadózás választása a minimálbér 40-szereséig lehetséges, amely 2020-ban 77,28 millió Ft, tételes elszámolás csak e felett szükséges.

  • Családi mezőgazdasági társaság: ez egy minősítés, melyet akkor kaphat meg a társaság, ha a tagjai egymással hozzátartozói láncolatban vannak, és kizárólag erdő – és mezőgazdálkodással valamint kiegészítő tevékenységekkel foglalkoznak. Fontos, hogy 50 millió Ft-ig visszaigényelhetnek földhöz kapcsolódó (földvásárlás, földbérlet) költségeket.

A minimálbérhez kötött értékhatárok megállapítása lehetővé teszi azt, hogy nem lesz szükség a szabályozás évenkénti módosítására.

A tárca azt reméli az adminisztrációs és adóterhek csökkentésétől és az ágazat jövedelmezőségének javításától, hogy a fiatalok nagyobb arányban választják majd az agráriumot megélhetésként. A mezőgazdasági ágazatban a generációváltás Európa szerte komoly kihívásokat jelent.


Forrás:Agroinform.hu