Agroker hírlevél almatermesztőknek 4

 2022.04.20-04.27. zöld bimbó, kezdődő piros bimbó fenofázis

Időjárási körülmények, kórokozó és kártevő helyzet:

Az elmúlt egy hétben tovább folytatódott a hűvös időjárás, április 12-16 között enyhe felmelegedés, majd április 16-19 között erős lehűlés következett esőkkel (10-15 mm), éjszakai fagyokkal. Zöld bimbó fenofázisban a helyenként   -4 C°-nál is hidegebb fagyos periódusok már egész biztosan károsítják a generatív szerveket. Kertenként és fajtánként eltérő mértékben találtunk fagytól károsodott virágokat, egyes helyeken csak szórványosan találhatók, más kertekben, pl. Geszteréden a Gála fajtán erős fagykárt észleltünk, a virágok 70-80 %-a is károsodott a -4 C° körüli fagytól.

Néhány éjszakán 5-6 órás harmat alakult ki, a hét második felében több alkalommal esett 10-15 mm eső. A leghosszabb vízborítottság kisebb megszakításokkal 15-18 óra volt, de a kb 3,5 C°-os átlag hőmérséklet miatt nem következett be infekció, ezért a varasodás elleni védekezést már a következő fertőzésveszélyes időszakhoz kell időzíteni.

A lisztharmat spórái már biztosan szóródnak, de levél tünetek még alig észlelhetők. A fagy következtében nemcsak a termő részek, de a fiatal levelek is sérültek. Több helyen láthatók a fákon a fagytól deformálódott első levelek. Biostimulátorokkal, növénykondícionálókkal, lombtrágyákkal elősegíthetjük a károsodott vegetatív és generatív szervek regenerálódását és a virágok termékenyülését egyaránt.

A viszonylag kemény téli fagyok ellenére erősebben fertőzött fákon a koronában is áttelelt a vértetű és megkezdte táplálkozását. Apró fehér pamacsok jelzik aktivitását.  A szaporodásnak indult kolóniák egyedei a kártételüket jelentő táplálkozás mellett intenzíven képezik a védelmüket biztosító új viaszszálakat is.

Ha még eddig nem védekeztünk levéltetvek ellen és megjelentek a koronában, a lomb sűrűvé válása előtt hatékonyabban pusztíthatjuk el a kis létszámú kolóniákat.

Védekezési stratégia:

1.Varasodás ellen

Fókuszáljunk a következő infekció veszélyes időszakra! Április 22-24 között lehetnek záporok, ezért Április 20-22 között  érdemes  egy preventív védekezést végrehajtani. E célra a kontakt szerek is megfelelőek lehetnek, mégis a nagy értékű árualma védelmét nagy biztonsággal csak a felszívódó készítmények szavatolják.  Ha csak a várható csapadék után, a jövő héten tervezünk védekezést, difenokonazol tartalmú gombaölővel kb. 4 napig, egyéb felszívódóval kb 2 napig állíthatjuk meg a varasodás fertőzést.

2.Rovar kártevők ellen:

A melegebb idő beköszöntével vándorolnak föl a vértetvek a koronába vagy már ott is vannak, mert sikeresen átteleltek. most még a kártétel kialakulása előttkorlátozhatjuk hatékonyan szaporodásukat. Ha levéltetű kártételt észlelünk azok ellen is védekezzünk.   

3.Növénykondícionálás, fagyhatás regenerálás, kötődés fokozás:

A kémiai anyagokkal végzett fagyvédelem viszonylag alacsony költségű, permetezőgéppel kijuttatható, akár a növényvédelmi kezeléssel egy menetben, viszont hatékonysága gyakran elmarad az aktív fagyvédelmi eszközök hatékonyságától, különösen, ha -4 C° alá csökken a hőmérséklet. Mégis alkalmazásukat felértékeli az a körülmény, hogy az elmúlt néhány évben a fagykár veszélyes időszakban akár 10-15 olyan lehűlés is kialakul, amikor károsodhat a virág vagy a kötődött kis termés. Az aktív fagyvédelem nemcsak hatásos, de költséges eljárás is, gondoljunk csak a fagy gyertyára, a gázpalackokkal üzemelő traktorvontatású fagyvédő gépekre vagy az esőztető öntözésre, ezért nagyon gyakran alkalmazni a költségek drasztikus növekedése miatt nem is tudnánk és a gazdák sem lennének képesek kis képzavarral élve nap mint nap a kertben éjszakázni két-három héten keresztül, hogy füstöljenek vagy fagyvédelmi gépekkel forgolódjanak a kertekben.

A Metos műszerek adatai alapján úgy látszik, a jelenlegi, hosszúra nyúlt zöld bimbó fenofázisban is gyakran alakul ki hajnalra 4-8 órás fagyos időszak a gyümölcsösök többségében. Anyagi lehetőségeinknek és az ültetvény várható árbevételének figyelembevételével, ha kell, akár többször is alkalmazzunk a fagyok hatását csökkentő termésnövelő anyagokat! Ezek jótékony, regeneratív hatása akkor is érvényesül, ha a hőmérséklet e kritikus időszakban nem csökkenne 4 C° alá.

Védekezési javaslat:

1.      Preventív védelemre a kontakt gombaölők (rézkészítmények, Delan 700 WG, Delan Pro, Merpan 80 WDG) mellett vagy helyett az eső által nem lemosható és a növekedést egy ideig követő felszívódó szerek használata indokolt: Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,4-0,45 kg/ha Faban 500 SC 1,2 l/ha (ditianon pirimetanil Pyrus 400 SC (pirimetanil) 1 l/ha Scala (pirimetanil) 0,8-1,1l/ha Fontelis (pentiopirad) 0,5-0,75 l/ha Sercadis 0,25-0,3 l/ha.

2.      Ha elhalasztjuk a permetezést az eső utánra és infekció is bekövetkezett, Dagonis 0,7-1,2 l/ha vagy egyéb difenokonazol kontakt kombináció, pl. Score 250 EC 0,25 l/ha Delan 700 WG 0,5 kg/ha használata válhat szükségessé.

3.      Ha a hétvégén nem lesz csapadék vagy lesz, de nem alakul ki   infekció, akkor kevésbé fontos a hosszú kuratív hatás, ezért a varasodás ellen az 1. pontban fölsorolt készítményekkel is permetezhetünk, azzal a jóleső érzéssel, hogy sikerült néhány nappal megnyújtanunk a permetezési fordulót!

4.      A rovarkártevők (levéltetű, vértetű, bimbólikasztó bogár) jelenléte esetén a gombaölőkkel egy menetben védekezhetünk.

5.      A fagyvédelem és a termékenyülés elősegítése a piros bimbóhoz közelítve továbbra is fontos.

6.      Az ökotermesztésben gazdálkodók Bordóilé Neo SC 3 l/ha plusz elemi kén tartalmú gombaölő 3-5 kg/ha-os dózisával permetezhetnek, vagy kiválthatják ezt Vitisan SP 4,2-7,5 kg/ha-os dózisával. Ha kénnel kombinálják, a Vitisan SP dózisa csökkenthető.

7.       Növényvédelmi mellékhatással is rendelkező, ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett növénykondícionálók: Fitokondi 5 l/ha Melius 1 l/ha Colpenn 3 kg/ha Plan Tonic 6 l/ha (max 1 % koncentráció), Flavo Plant 1-2 l/ha L&S Lomb (fermentált gyógynövények kivonata és Neem olaj) 5-8 l/ha

8.      Levéltetvek (és bimbólikasztó bogár) ellen Judo (lambda-cihalotrin pirimikarb) 1-1,2 kg/ha Mospilan 20 SG (acetamiprid) 0,15-0,4 kg/ha Monospel 24 EW / Klartan 24 EW (tau-fluvalinát) 0,3 l/ha Pyregard (hatóanyag természetes piretrin) 0,75 l/ha konvencionális és ökogazdálkodásban. Méhekre kifejezetten kockázatos!

9.      Ökológiai gazdálkodásban is használható megoldások a levéltetvek ellen: Biosol        Káliszappan (méhekre mérsékelten kockázatos!) 1-2,5 %-os koncentrációban vagy Neemazal-T/S 1,5 l/ha 300-500 l/ha permetlében korona méterenként. Ha indokolt a kezelést 7-10 naponta lehet megismételni.  

 

10.  Önálló termékként adhatók az alábbi lombtrágyák:

11.   Ideál Protection (75 g/l bór és 150 g/l borostyánkősav) 4 l/ha, Frostex 5-10 l/ha, YaraVita Frutrel 5 l/ha, YaraVita Universal Bio 5 l/ha

12.  Biostimulátorok, Növénykondícionálók:

13.   Atonik 0,6-1 l/ha Amalgerol 5 l/ha Amalgerol Essence 2-4 l/ha Fylloton 2 l/ha Megafol 2 l/ha Rhizomagic 2,5-3,5 l/ha Shigeki 2-3 l/ha Vitaséve 5 l/ha.

14.   Egyes gyártók biostimulátor plusz lombtrágya kombinált kezeléseket ajánlanak a fenofázisokhoz igazítva. A Biolchim ajánlata virágzás előtt, zöld bimbóban: Fylloton 2-3 l/ha Greenleaf B (NPK 14/11/6 8 % B) 2,5 kg/ha a Malagrow ajánlata a virágzást megelőző szakaszban Megafol 2l/ha Plantafol 5/15/45 levéltrágya 3-5 kg/ha Brexil Mix 1 kg/ha. időzítés a várható fagyok előtt és után 12-24 órával. A Kwizda a fagyok előtt 2 nappal javasolja kijuttatni a Wuxal Ascofol (barna alga kivonat, hormonok, poliszacharidok) 3 l/ha a Wuxal Boron Plusz (magas bór és foszfor tartalmú, mikroelemekkel dúsított lombtrágya )2-3 l/ha-os dózisát.

A hírleveleinkben említett ajánlások nem jelentenek kizárólagos megoldást az adott időszakban adódó növényvédelmi és tápanyag utánpótlási problémákra, csak a lehetséges technológiai változatok közül irányítják rá a figyelmet néhányra. Ötleteket vonultatnak fel, hogy megkönnyítsék és gyorsítsák gazdálkodó partnereink döntését egy-egy védekezés előtt.

 

 Varga Attila

szaktanácsadó