WebshopCímke

A pálmaolaj piaci kilátásai

2022. 02. 23.

A hazai repce és napraforgó mag árának alakulását nagyban befolyásolja a pálmaolaj árának alakulása. A pálmaolaj a leggyakrabban fogyasztott olajféleség világszerte. Minden készételben megtalálható a finomított pálmaolaj. Az élelmiszerboltokban található termékek 50%-a tartalmaz pálmaolajat.

A pálmaolajat azért használják széles körben, mert hihetetlenül alacsony az előállítási költsége. Ráadásul sokan azt hiszik, ez egészséges alternatívája a transzzsíroknak és az állati zsiradéknak. Még az is előfordul, hogy egyenesen „szuperélelmiszernek” tartják. 
 
Az olaj a pálmafák gyümölcséből származik, illetve a pálmamag-olaj a gyümölcs magjából. A pálmaolajat adó fák Nyugat-Afrikában őshonosak. Az emberek évezredek óta nagyra értékelik a pálmaolajat. Napjainkban Malajzia és Indonézia a legfőbb pálmaolajgyártó- és exportáló országok. Mindössze 0,26 hektárnyi földterületre van szükség egy tonna olaj előállításához. Ezzel szemben ugyanennyi szójaolaj termelése tízszer ennyi földterületet igényel. Egy kifejlett pálmafa körülbelül 21 méterre nő. 20-30 év múlva a fa olyan magas lesz, hogy nem lehet elérni a gyümölcsét. Ekkor kivágják, hogy új, fiatal fákat ültessenek a helyükre. Ha életben hagynák a fákat, akkor jóval tovább élnének, akár 200 évig is.
 
Néhány üzem bioenergiaként, mosószerek összetevőjeként vagy kozmetikai cikkekhez használja. Azonban a megtermelt pálmaolaj 85%-át élelmiszerek előállításánál alkalmazzák. Az olaj népszerűsége világszerte egyre csak nő. Az Egyesült Államokban az import 352%-kal nőtt 2002 és 2012 között. Indiában a fogyasztás több, mint 230%-kal növekedett 2001 óta. Leginkább főzőolajként, zsiradékforrásként vagy margarinokhoz használják fel, de megtalálható a pizzában, jégkrémben, kenyérben, krékerekben, gyorsételekben, fánkokban, mogyoróvajban, csokiban, mogyorókrémben (pl. Nutella), hogy csak néhányat említsünk a sok közül.
 
2020-ban az alacsony termés nagy mértékben csökkentette Malajzia készleteit, ami az árak emelkedéséhez vezetett, így a pálmaolaj ára 8 éves csúcsra emelkedett. 2019-hez képest Malajziában a nyers pálmaolaj termelése egymillió tonnával alacsonyabb volt, tizenegy hónapos időszakban 17,8 millió tonna.
 
palmaolaj.jpeg (370 KB)
 
A malajziai tartalék csökkenése az alábbi okokra vezethető vissza. A termés kiesés a munkaerőhiánnyal és a szélsőséges időjárással magyarázható. Amikor a Covid-19 vírus átterjedt az ország legfontosabb termőterületeire, a kormány utasította az ültetvények tulajdonosait, hogy állítsák le az ültetvények művelését, mivel meg akarták akadályozni a vírus terjedését a jelentős számú dolgozó között.
 
A döntést az ipar szereplői ellenezték, mivel a betakarítás késedelme befolyásolta a pálmafa gyümölcs minőségét és a kinyert pálmaolaj mennyiségét. A kormány megtiltotta a külföldi munkavállalók alkalmazását is, hogy visszaszorítsák a Covid-19 esetek beáramlását az országba, így az ültetvényeken, a feldolgozóiparban még nagyobb alkalmazotti hiány alakult ki.
 
A pálmaolaj-készletszint csökkenése miatt Indonézia felülvizsgálta az exportra kivetett illeték mértékét, az illeték emelés tovább növelte az árakat. A termelés csökkenésében a másik fontos tényező a száraz időjárás (La Nina hatás) volt. Jelentős piaci esemény volt 2020-ban , hogy India tovább növelte importját.
 
 
2021-es kilátások
 
Elemzők úgy vélik, hogy az erős pálmaolaj ár továbbra is marad illetve lassabb  ütemben, de tovább növekszik. Az elemzők szerint az áremelkedési lendületet várhatóan befolyásolja az egyéb főbb étolajok árát és ellátását is. A 2021. évi magas árakat az időjárási aggodalmak is alátámasztják. (La Nina-jelenség) 
 
Az illetékes kormányok 2021-ben erőteljes telepítési programokat hirdettek, de a rossz 2020-as év miatt a magasabb termelési mennyiség csak 2021 második felében mutatkozhat meg. A készletek növekedésével az árak is csökkenhetnek, de a magas világpiaci igény ezt a csökkenést kompenzálhatja. Összességében nem várható a pálmaolaj árának jelentős csökkenése, így a hazai olajosmagvak árát feltehetően nem fogja negatívanl befolyásolni. Természetesen az olajosmagvak árát számos más tényező is módosíthatja, de remélhetőleg jó árak alakulnak ki az új szezonban. 
 
Forrás: themalaysianreserve.com
 
 
Borbély László
terménykereskedelmi üzletágvezető
5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen