WebshopCímke

A tenyészidő második felében kialakuló alma levélhullás okai

2022. 02. 23.

Almatermelő gazdák gyakran tapasztalnak meleg nyári időszakokban levélfoltosodást és erős levélhullást az ültetvényeikben.

A tünetek legtöbbször Golden almán jelentkeznek. A kiváltó okokat és a védekezési módokat illetően viszont köreikben sok a bizonytalanság. Valószínűleg azért van ez így, mert különböző kiváltó okok okoznak hasonló tüneteket, ezért a védekezés módját sem könnyű meghatározni.  Egy gyakori, de kisebb jelentőségű betegségről van szó, amelynek jelentősége kertről kertre változik.

Lehetséges okok:

mergezes.jpg (93 KB)

Magnézium hiány

Mindig az almafák hosszú vegetatív hajtásainak idősebb levelein jelenik meg először. A klorofilltartalom csökkenés következtében a levélerek között sárga foltok jelennek meg, majd fokozatos szövetelhalás, nekrózis következik be. Az erek menti levélterület zöld marad. Az érközi elhalás főleg a főér mentén, halszálkaszerűen jelenik meg, ritkábban a levélszéleken alakul ki. A klorotikus foltok a nyár végére elhalnak. Aszály idején a foltok növekednek, összeérnek, a levél összesodródik és lehull. A hajtások felkopaszodnak, de a hajtás végén néhány levél megmaradhat rozetta szerűen. Ezt a kárképet „ecsetágúságnak” is nevezik. A látható magnéziumhiány tünetek a hajtásnövekedés befejeződése után jelennek meg. A megbetegedett fákon a gyümölcs apró, gyenge minőségű, idő előtt érik és lehull. A gyümölcs sav-és cukortartalma csökken, zamata és tárolhatósága romlik. A tünetek megjelenése fánként is eltérő gyakoriságú. A magnéziumhiány savanyú talajokon gyakori és együtt járhat mangánhiánnyal is.

alma_magnézium hiány.png (11.20 MB)

Mangánhiány: 

Tünetei hasonlítanak a vashiány tüneteihez, amely a levelek sárgulásával, majd kifehéredésével jár. Mivel a vas nem mobilizálható elem, ezért a tünetek először a hajtáscsúcsi leveleken jelentkeznek. Mangán hiány esetén is a csúcsi levelek mutatnak először tüneteket. A klorózis a levélszélektől indul a főerek között, általában pontszerűen jelenik meg és nem alkot nagyobb összefüggő területet, foltos jellegű, véletlenszerű elrendezés jellemzi, a foltok széle diffúz, nem éles. Fokozott hiánynál a foltok perforálódnak. Súlyos hiánynál az almán a fiatal levelek kevésbé
mutatnak tünetet, inkább az idősebb levelek károsodnak.

A fenti tünetek a nyári időszakban gyakran csak a Golden fajtán jelennek meg, a jelenséget a műtrágyagyártók hiánytünetként határozzák meg, és a megelőzésére vagy a védekezésre különböző Mg és Mn tartalmú műtrágyák adagolását javasolják. Ilyen termékek a Brexil Multi (MgO 8,5%, B 0,5%, Fe 4% Mn 4% Zn 1,5%) 2,5-3 kg/ha mennyiségben (legfeljebb 0,15%-os töménységben), Brexil Mix (MgO 6% B 1,2%, Cu 0,8%, Fe 0,6%, Mo 1%, Mn 0,7% Zn 5%) 2,5-3 kg/ha mennyiségben (legfeljebb 0,15%-os töménységben), Epso Top Keserűsó (magnéziumszulfát 16%) 2-5% -os koncentrációban, Epso Microtop (MgO 15%, S 12%, B 0,9%, Mn 1%)  2-5%-os koncentrációban,    Yara Vita Magtrac 2-4 l/ha, (500 g/l MgO, 69 g/l N), YaraVita Mantrac Pro 0,5 l/ha (500 g/l Mn, 69 g/l N) sziromhullástól 2-3x ismételve.

Az amerikai és nyugat-európai szakirodalomban két külön problémaként írják le a magnéziumhiányt és a Golden nekrotikus levélfoltosságát., amelyet nem tekintenek hiánybetegségnek.

 

A Golden nekrotikus levélfoltossága

Észak-Amerikában már legalább 20 év óta tartják számon ezt tünetegyüttest, amely a Golden Delicious fajtán és a Golden szülővel rendelkező egyéb fajtákon
(Pink Lady, Golden Rush, Gala, Jonagold) jelentkezik.

A betegség fiziológiai rendellenesség, kezdetben levélfoltosodást, majd súlyos lombhullást okoz. A levélfoltosodás általában június végén vagy július elején jelenik meg és legsúlyosabb a tenyészidő végén.

A megjelenés helye: főleg a függőleges hajtásokon, a kifejlett leveleken látható a hajtások közepéig. Tünetek levélfoltosodás, nekrózis, az ép levélrészek sárgulása (klorózis), majd levélhullás.  Legkönnyebb észrevenni, ha sok a sárga levél a fán. Hirtelen jelenik meg, több hullámban is (2 - 4 x). A szezon folyamán 10-50 %-os levélhullás is előfordulhat. A gyümölcsre közvetlenül nincs hatással, de a lombvesztés következtében csökken az asszimiláció, ami a lehetségesnél kisebb gyümölcsméret növekedést idézhet elő, másrészt a jelentős levélhullás következtében a napsütésnek erősebben kitett terméseken gyakoribbá válik a napégés. Oka ismeretlen, vagy legalábbis nem pontosan meghatározott, ezért is nevezik fiziológiai rendellenességnek. A betegség általában nedves, esős időszakot követő forró, párás időben jelenik meg. A levélben levő tápanyagok mennyisége nem, vagy csak kis mértékben hozható összefüggésbe a betegség kialakulásával. Egyes kutatások szerint a nekrotikus levélfoltosodás kiváltója hormonális egyensúlyhiány, a gibberellinek gyors szintézise, amelyet környezeti faktorok stimulálnak. A tünetek gyorsan, 12-24 óra alatt jelennek meg a kifejlett leveleken, a nagyobb erek által határolt foltokban, levelenként 1-6 vagy akár több folt is lehet. A levél zöld részei elsárgulnak és a károsodott levelek 4-7 nap alatt lehullnak. Fiatal, erősen növekvő fákon kevésbé gyakori a tünet, mint az öreg, kisebb hajtásnövekedést produkáló fákon. M9 vagy M26 alanyú oltványokon kevésbé jelentkeznek a tünetek, mint egyéb, kevésbé intenzív alanyokon nevelt fákon. A jelenség nem minden évben okoz problémát. Előfordulása összefügg a levegő hőmérsékletével, a fény intenzitásával, a talajnedvesség szintjével is.

A betegség tünetei könnyen összetéveszthetők a magnéziumhiány tüneteivel.

Annak ellenére, hogy nem kórokozó tevékenysége váltja ki, bizonyos gombaölők használata a levélfiziológia megváltoztatásával csökkenti a tünetek kialakulását és a rendellenesség súlyosságát. Ilyenek a cink ionokat is tartalmazó ditiokarbamát hatóanyagú gombaölők, a mankoceb hatóanyagú Dithane DG NeoTec, Manfil Plusz 75 WG, Tridex 750, stb. A megelőzési és védekezési javaslatok között szerepel a Zn tartalmú lombtrágyák többszöri (3-4x) használata, ezt követően Mn tartalmú lombtrágyák kétszeri alkalmazása is. Ilyen termékek: YaraVita Zinctrac 700 0,5 l/ha (700 g/l cink, 18 g/l nitrogén) 6 héttel terméskötődés után, 14-21 naponta ismételve, Zincfast 1 l/ha (Zn 10%),  Brexil Zn 1-2,5 kg/ha (10% Zn), YaraVita Mantrac Pro (500 g/l Mn, 69 g/l N).

Hogyan döntsék el a termelők, hogy mi okozza a tüneteket?

Növényminták labor vizsgálata könnyen választ adhat arra, hogy jelentkezik-e valamely tápelem hiánya. A gyakorlatban azonban gyakran gyors döntéseket kell hozni, nincs mindig idő kivárni a vizsgálatok eredményét. A Mg hiány vagy a Mn hiány tünetei több fajtán is jelentkezhetnek, ha csak egy fajtán, a Goldenen jelenik meg a tünet, az inkább a nekrotikus levélfoltosság kialakulására utalhat, mint hiánybetegségre. A megjelenés gyorsasága is fiziológiás betegségre utal inkább, mint hiánytünetre, amely általában hosszabb idő alatt alakul ki.

A fentiek ismeretében akkor a Mg vagy a Mn tartalmú lobtrágyák használata fölösleges?

Nem, a Mg klorofill alkotóként a fotoszintézisben alapvető fontosságú, részt vesz a foszforizálási, az anyagcsere, a légzés, a szerves anyag képződés folyamataiban. A jó Mg ellátás növeli a fotoszintetikus aktivitást, elősegíti a szénhidrát- és fehérjeképződést, ezért a nekrotikus tünetek megjelenésének hiányában is indokolt lehet a kijuttatása minden almafajtára.  A tisztuló hullás és érés között a Golden fajtára 2-3 x kijuttatott Mn tartalmú lombtrágya fokozza a zöld alapszín intenzitását, és az érés során hosszabb ideig megmarad az előnyös zöldsárga árnyalat, ami lehetővé teszi a szüreti munkák elnyújtását és piacosabb alma előállítását. Azonban, ha élettani okok váltják ki a tüneteket, előnyösebb lehet a cinktartalmú lombtrágyák és a fölsorolt növényvédőszerek alkalmazása, vagy olyan mikroelem trágyák alkalmazása, amelyek egyéb hatóanyagok mellett tartalmaznak magnéziumot és/vagy mangánt és cinket. Javasolt a Brexil Multi (MgO 8,5%, B 0,5%, Fe 4% Mn 4% Zn 1,5%) 2,5 -3 kg/ha, YaraVita Frutrel (240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B, 40 g/l Zn, 69 g/l N) 5-10 l/ha levélhullás esetén, 2-5 kezelés 10-14 naponta, az utolsó kezelés szüret előtt 1 hónappal kell elvégezni. Ajánlott még az Epso Combitop (MgO 13%, S 13%, Mn 4%, Zn 1%) 25-50 kg/ha, növényvédőszeres kombinációkban 15 kg/ha.

Varga Attila
szaktanácsadó

Keressen minket bizalommal, további kérdésekkel forduljon kollégáinkhoz!

Agroker Holding Zrt.
műtrágya üzletág
Tel.: 06 70 3310 443
mutragya@agrokerholding.hu
5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen