WebshopCímke

A villanypásztor készülék elhelyezése, földelés

2023. 09. 20.

A villanypásztor készülék elhelyezése során vegye figyelembe a következőket: Nedvességtől védett hely – kiemelten fontos szempont; a villanypásztor készülék elsődleges meghibásodás-forrása a nedvesség.

A legalkalmasabb egy zárt, fedett helyiség, de a lakott területektől távol megfelel egy oszlopokból összeállított, fedéllel ellátott szerkezet is. Amennyiben napelemes rendszer táplálja a villanypásztort, a napelem akár fedélként is szolgálhat. Úgy szerencsés, ha a készülék a kerítéstől nincs nagy távolságra. Amennyiben mégis hosszabb távolságra kell a magasfeszültséget szállítani, azt megtehetjük speciális villanypásztor földkábellel. Rövidebb távolság esetén a csatlakoztatás vagy erre a célra kialakított csipeszes vezetékkel vagy speciális csatlakozó kábellel oldható meg.

Földelés:

Célszerű a földelést a készülék közelében kialakítani. A földelés kiemelt fontosságú eleme a rendszernek. A kerítés vezetékével való érintkezés csupán akkor okoz áramütést, ha az állat a földdel is érintkezik, tehát a stabil földelés kialakítása nagyon fontos.

Figyelem! Szigorúan tilos a háztartásbeli, vagy a hálózati áramellátás földelését használni!

A jó földeléshez időtálló szonda szükséges, amelyet legalább 1 méter mélyen a földbe kell leütni. A hosszú (2-3 km+) kerítések hatékony működtetéséhez ajánlott 2-3 földelést is létrehozni. Amennyiben a talaj jellemzően száraz (homokos), szintén több földelés kiépítése javasolt.

Megtáplálás:

A Farmzona készülékek alaphelyzetben 12-V-os üzemre vannak felkészítve, de 230V-os megtáplálás is lehetséges a hálózati adapter csatlakoztatásával. Akkumulátor – optimális választás: zselés, vagy savas, 12 V-os munkaakkumulátor 80-100 Ah körül.

Napelemes megtáplálás:

A készülékeinkhez kínált napelemeink egyszerűen, pár másodperc alatt csatlakoztathatók a rendszerbe. A minimális teljesítmény egy villanypásztor számára 30 W, de minél nagyobb teljesítményű napelemmel látjuk el a rendszert, annál nagyobb biztonsággal tölti vissza akkumulátorainkat a borús, napsütésmentes időszakokban. A biztonságos (12 hónapos) üzem megköveteli a 50 W-os napelem használatát. (1. ábra)

NAPELEM.jpg (66 KB)

Töltésvezérlő – a napelem csakis töltésvezérlő áramkörön keresztül köthető a készülékre és energiát tároló akkumulátorra. Ennek az áramkörnek több fontos funkciója van, többek között a feszültség stabilizálása, az akku túltöltésének megakadályozása, rövidzár-védelem, stb. Fontos követelmény, hogy a töltésvezérlő készülék esőtől védett helyen legyen, pl. épp a napelempanel alatt (az akkumulátor nem igényel nedvességvédelmet).

Kerítés / Karám kialakítása:

Első fázisban a kerítés töréspontjait kell kialakítani. A sarkokat képző oszlopok fokozott igénybevételnek lesznek kitéve, tehát a közbelső oszlopokhoz képest ezeket jóval szilárdabban kell rögzíteni a talajban. Ha a kerítésnek hosszabb időn keresztül kell állnia, szükség lehet a sarokoszlopok kitámasztására, vagy betonba öntésére.

Második fázisban jelölje ki a kapuk helyét. A kapuk oszlopai szintén szilárd rögzítést igényelnek. A kapuk szélességének megállapításakor (2-5 m) vegye figyelembe a kapu típusát és a rajta áthaladó jószágok mennyiséget, járművek, munkagépek szélességét.

Vezetékek, szalagok, huzalok:

A megfelelő vezető kiválasztásához segítséget talál az első oldalon.

villany.jpg (231 KB)

Szigetelők:

A kiválasztott vezető típusa meghatározza a használható szigetelők típusát. A szigetelők leírása tartalmazza, hogy milyen vezetékhez illetve milyen széles szalaghoz használhatóak. Amennyiben megoldható, a vezetéket a kerítés külső felén helyezzük el, így jobban védjük a szigetelőket az állatok okozta fizikai hatásoktól. Törekedjünk a szigetelők elhelyezésekor arra, hogy azok merőlegesek legyenek vezetékre. A sarokszigetelőket állítsa 45°-os szögbe, hogy a vezeték oszlopoktól való távolságát minél biztosabban tudjuk tartani.

A szigetelők becsavarásához ajánlott beszerezni egy szigetelő-behajtó adaptert, ezzel időt és energiát spórolhat. Figyelem, az előfúrás szinte minden esetben kötelező – keményebb anyagba körülményes a behajtás, a szigetelő pedig sérülhet, eltörhet.

A vezeték kihúzása:

A csomózásos megoldások ugyan egyszerűnek és gyorsnak tűnnek, de rengeteg bosszúságot okoznak maid a későbbiekben, a bizonytalan érintkezés miatt jelentős lesz a feszültségcsökkenés a vezetékben, továbbá a csomók nehezítik a vezetek megfeszítését. A hatásfok növelésének érdekében 50 méterenként ajánlott összekötni a párhuzamos vezetékeket. Az összekötések csatlakozók alkalmazásával oldhatók meg. A vezeték csomózása tilos! Gondosan kerülni kell a növényzet és tereptárgyak érintkezését a vezetékkel. Az élő növényzet jól vezeti a magasfeszültségű áramot, ezért rövidzárlatot képez, így a kerítés teljes hatásfoka jelentősen csökken. A karámot érintő növényzet ritkítását a telepítést követően is rendszeresen végezzük!

A kapuk összeszerelése:

A kapu két oldalán speciális, ún. kapuszigetelőket kell elhelyezni az oszlopokon. Ezek a szigetelők vastag szárral és horoggal vannak ellátva, amibe a vezeték, illetve a kapufogantyú akasztható. A kapufogó kihagyhatatlan alkatrész – ez egy jól szigetelő markolat, amely biztosítja, hogy a kaput kezelő személyt nem éri áramütés. A kapufogantyú belsejében rugó található, amely a vezeték feszességét biztosítja. (2. ábra)

kapu.jpg (37 KB)

A kapu nyitásakor a kerítésben megszakad az áram továbbhaladása, ami rövid időre ugyan nem okoz gondot, viszont ha gyakoriak az átkelések, vagy huzamosabb ideig tartanak, a kerítés folyamatos feszültség alatt tartása fontossá válhat. A folytonosság megoldható egy speciális szigetelésű kábellel (földkábel), amivel a föld alatt is lehet vezetni a magasfeszültséget anélkül, hogy az impulzusok veszítenének az erejükből.

Üzembe helyezés, tesztelés:

A kerítés vezetéke sehol sem érintkezhet a növényzettel, tereptárgyakkal, vagy tartóoszlopokkal. Ahhoz, hogy a kerítés jól működjön, 3000 V alatt nem lehet a feszültség a vezetékben a karám egy pontján sem, ezt voltmérő műszerrel mérhetjük meg.

Üzemeltetés:

A körültekintő telepítés ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy napi rendszerességgel ellenőrizni kelll a karám helyes működését. A villanypásztoros karám is igényel némi karbantartást! A hosszú távú és biztonságos üzemeltetés kulcsa az odafigyelés.

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen