WebshopCímke

A YARA TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSA ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS KULTÚRÁKBAN

2024. 03. 13.

A tápanyag-utánpótlásban az alap- és fejtrágyázás, valamint a lombtrágyázás mellett meghatározó technológiai elem lett, lesz a tápoldatozás is. Az öntözővízzel történő műtrágya kijuttatás az elmúlt években egyre jobban beépült a napi gyakorlatba a gyümölcs-és zöldségtermesztésben is. A gazdálkodók tapasztalták, hogy az öntözőműtrágyákkal kezelt állományok többet, szebbet és minőségibbet teremnek. Ennek fő oka, hogy öntözővízzel könnyen felvehető tápelemeket juttatunk ki a növényekhez.

Alap- és fejtrágyázás:


A YaraMila szulfátos termékcsalád használatának előnyei:


• Biztonságos a klórra érzékeny gyümölcs-zöldségkultúrákban alma, csonthéjasok, szamóca, dinnye, paprika, káposztafélék stb., szőlő és dísznövény termesztésében is.
• Sokrétű felhasználású, alkalmas alap-, starter- ésfejtrágyázásra is
• Igényhez, körülményekhez igazítható és igazodótechnológiában alkalmazható
• Veszteség nélküli folyamatos tápanyagellátás, harmonikus fejlődés a teljes tenyészidőszakban
• Alkalmasak a növekedés és termésminőség javítására, szabályozására.


Milyen összetételűek a YaraMila szulfátos termékcsalád tagjai, és mik jellemzőek rá?


YaraMila Cropcare 8-11-23 kálium túlsúlyos: általános alaptrágyázásra és minőségjavító, érésgyorsító
fejtrágyázásra alkalmas a nagy káliumigényű kultúrákban.
YaraMila Complex 12-11-18 kálium túlsúlyos, speciális foszfor forma: foszforigényes kultúrákban folyamatos foszfor-ellátás, nincs lekötődés. Kiválóan
oldódó, a leggyorsabb felvételt biztosító forma, a legnépszerűbb termék ebben a családban, mely fokozatosan teret hódít.
YaraMila Cropcare 11-11-21 általános: kiemelten javasolt olyan állományokban, ahol az NPK mellett fontos a mikroelemek kijuttatása is.


Mely kultúrákban és hogyan használható alap-fejtrágyázásra a YaraMila szulfátos termékcsalád?


Alma, csonthéjasok, bogyósok, zöldség, szőlő ésdisznövények: YaraMila Cropcare 8-11-23, vagy YaraMila Complex 12-11-18 összetételeket kálium és
mikroelemek pótlására használhatjuk. A hektár dózisa 250-450 kg/ha. A jobb hasznosulás érdekében célszerű sekélyen bedolgozni.

Nitrogén- és kalciumpótlás:

A sikeres gyümölcs- és zöldségtermesztésnél nagyon fontos kérdés a kalcium pótlása, ezért savanyú és mészhiányos területeken a vegetáció kezdete előtt
magas kalcium hatóanyagot tartalmazó nitrogén műtrágyát juttassunk ki.

A granulált YaraLiva Nitrabor/Tropicote alkalmazását javasoljuk, mert a növények számára könnyen felvehető kalciumot tud biztosítani.
A termékben lévő nitrogén jelentős része nitrát formában található, ami szintén előnyös, mert a legkönnyebben felvehető nitrogénforma.
Ezzel a termékkel nem savanyítjuk a talajt.

Dózisa: 200-300kg/ha

yara.jpg (208 KB)

 

Lombtrágyázás:


Lombtrágyáink kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek segítenek a magasabbhozam és jobb minőség elérésében.
A cink pótlásáraa YaraVita Zintrac (709 g/l Zn) a jó technológiai megoldás, dózisa: 0,5-1 l/ha.
Bór, mangán, magnézium, illetve kalcium pótlására az egy tápelemet tartalmazó termékeink jelenthetnek megoldást.
YaraVita Bortrac (155 g/l B), YaraVita Mantrac (508 g/l Mn), YaraVita Magtrac (539 g/l Mg),és YaraVita Stopit (224 g/l CaO) a Yara termékjavaslata.

A bóros lombtrágyát virágzás előtt 1-2 l/ha mennyiségben, mangános lombtrágyánkat megelőzőjelleggel 0,5 l/ha dózisban legalább két-három alkalommal, magnéziumos lombtrágyát 1-2 alkalommal 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni.


A súlyos terméskiesést okozó kalciumhiány megelőzése a kötődés után aktuális. Kultúrától, fajtától,függően akár 4-8-szor is el kell végezni a kezeléseket.


A YaraVita Stopit-ból hektáronként 5-7 litert kell kijuttatni, a kalciumos lombtrágya dózisa 5l/ha.
Az elmúlt évek egyik sikerterméke a gyümölcs- és zöldségtermelők körében a növényspecifikus YaraVita Frutrel (70 g/l N, 297 g/l CaO, 100 g/l MgO, 21 g/l B és 51g/l Zn). A termő növényeket segíti a jó kötődésben és a stresszhelyzetek átvészelésében, az egész vegetácó során egészen az érésig. A dózisa: 2-3 l/ha alkalmanként.

A másik a YaraVita Seniphos (41 g/l N, 328 g/l P2O5,55 g/l CaO), amely a szüret előtti színeződés segítésére használható színes fajtáknál.

A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni, és 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni és önmagában kijuttatni.
Hektáronként 10 literrel érhetünk el nagyon jó eredményt.
A szárazanyag, a szín, a cukor és a szállíthatóságfokozására egy folyékony, magas káliumtartalmú lombtrágyát ajánlunk.

YaraVita Safe K (45 g/l N, 510g/l K2O).
Hektár dózisa 5 liter.

Tápoldatozás:

A gyümölcs-, szőlő- és dísznövény-termesztőkneköntöző műtrágyában a jól ismert Ferticare és a YaraTera Kristalon termékcsalád, valamint a 100%-ban vízoldható kiegészítő YaraTera Krista mono- műtrágya család(amelynek tagjai: kalcium-nitrát, keserűsó,kálium-nitrát, kálium-szulfát, mono-kálifoszfát) lehet a megoldás.

A pontos összetételeket és technológiaieírásokat megtalálja kiadványainkban, illetve a yara.hu weboldalon.

További információért keresse kollégáinkat:

Fábián Józsefné 
áruforgalmi ügyintéző 

Mobil: +36 70 3310 442
E-mail: novszer@agrokerholding.hu
 
 
Király Sándor
áruforgalmi ügyintéző 

Mobil: +36 20 777 7654
E-mail: novszer@agrokerholding.hu
5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen