WebshopCímke

Almatermesztők blog 10. 2024.05.31-06.07.

2024. 05. 30.

.

alma-rne9yh.jpg (57 KB)

 

Időjárási események, fenológia: a május 22-30 közötti időszakban a napi átlag hőmérséklet 17-20 °C között mozgott. A csapadék viszonyok nagyon változatosan alakultak. Míg Nagykállóban a jelzett időszakban csak 2,8 mm csapadék hullott, és csak néhány éjjel volt harmat, varasodás infekciós helyzet nem alakult ki, a néhány kilométerrel arrébb lévő Ludastó-Érpatak körzetben 61 mm csapadék hullott, minden éjszaka harmatos volt, a hosszú vízborítottságok (10-17 óra) és a magas éjszakai hőmérsékletek következtében az időszak első felében 6 napon keresztül minden nap előállt egy közepes vagy erős infekciós helyzet. A csapadék adatok az észak-keleti régió más helyein is nagy szórást mutattak.

Fenológia: a hajtásnövekedés némileg lassult, a 45-55 cm-es hajtásokon 15-16 levél fejlődött ki. A gyümölcs méret az első kötések fővirágaiból fejlődő gyümölcsök 40-45 mm közötti átmérőt is elérik, míg a mellékvirágokból fejlődő almák 10-15 mm-el is kisebbek.   A napokban erőteljesebbé vált a tisztuló hullás, különösen az erősen berakódott ültetvényekben.

A következő hétre is változékony idő igérkezik, kisebb záporokkal, helyenként zivatarokkal, a nappali felmelegedés 2-3 fokkal csökkenhet, a szél a zivatarok idejére megélénkülhet.

Kórokozó helyzet:

A kb.45 napos gyümölcs akár 16-18 óra levélnedvességet is elvisel anélkül, hogy a varasodás gomba megfertőzné. Az aszkospóra szóródás minimálisra csökkent, így a varasodás mentes kertekben már komoly fertőzöttség nem alakulhat ki. A továbbiakban ezeken a területeken a nagyobb időközökben, kontakt gombaölőkkel elvégzett permetezések is megfelelő biztonságot nyújtanak.

A lisztharmat szekunder fertőzés tünetei gyakoribbá váltak. Az erős lisztharmat fertőzés jelentős terméscsökkentést idézhet elő.

A tűzelhalás előjelző program szerint a görbe már május 11 óta a magas veszély jelentő zónában tartózkodik, május 22-től pedig folyamatosan maximális fertőzésveszélyt mutat.  Ezt a helyzetet igazolják a gyakoribbá váló tünetek. Amíg a 30-35 °C fokos tartós meleg be nem köszönt számolnunk kell az Erwiniás fertőzés terjedésével.

Gala.jpg (449 KB)

Rovarkártevők:

Almamoly: az április 15-i biofix időponttól számolt hőösszeg Nagykállóban 224 °C, Geszteréden 204   °C, míg Gávavencsellőn már 251 °C. Jelenleg az imágó rajzás végén és a lárva kelés felfelé ívelő szakaszában járunk. Kis fertőzési nyomás esetén, pl. a jéghálós kertekben, ahol az elmúlt héten már csak 1-2 imágót fogott a csapda, a védekezés el is maradhat, Különösen, ha korábban hosszú hatástartamú tojásölő készítményt használtunk, míg egyes félintenzív, háló nélküli ültetvényekben, ahol 20-30 db-os fogás volt, ott védekezni kell a napokban a kelő lárvák ellen.  A hőösszeg adatok alapján az első nemzedék imágóinak kb 80-90 %-a már kirepült, míg a lárváknak kb.  35-45 %-a kelt ki a lerakott tojásokból.

Almailonca: az első nemzedék rajzása a vége felé jár, a kelő lárvák még főleg a hajtást károsítják, nem a gyümölcsöt. Védekezni csak a kártétel észlelésekor kell vagy ha a csapda nagy szánban fogott imágókat.

A kaliforniai pajzstetű: hőösszeg számítások alapján már a mozgó lárvák is megjelenhetnek az ültetvényekben. A fiatal lárvák nem rendelkeznek pajzzsal érzékenyebbek, mint a letelepedett példányok és az egyéb szívó kértevők elleni szerekkel is jól gyéríthetők. A mozgó lárvák és a nem mozgó, pajzsot növesztett példányok egyaránt jól gyéríthetők 0,5-08 %-os paraffinolajjal. A védekezés hatékonyságát növeli, ha az olajat és a pajzsok viaszrétegét feloldó káliszappant felváltva alkalmazzuk.

Levéltetvek: több helyen károsít a Szürke alma-levéltetű, egyes kertekben a Zöld alma-levéltetűvel együtt. A Szürke alma levéltetű jelentős károkat okozhat a hajtás növekedésének visszafogásával és a károsított hajtásokon lévő almák is torzultak és aprók maradnak. A levelet hosszanti irányba felpöndöríti.  A kártevő megjelenése után minél hamarabb védekezzünk!

Vértetű: a    kb. kéthetente jelentkező új nemzedékek ellen többször is kell védekezni egy évben. Az egyre sűrűbb lombozat miatt még a sikeres védekezések után is maradnak túlélők és a gyapjasodás újra beindul.

Védekezési stratégia:

 1. Védekezés kontakt készítményekkel a varasodás ellen.
 2. A lisztharmat terjedését akadályozzuk meg kéntartalmú szerekkel vagy speciális lisztharmatölőkkel.
 3. Az almamoly kelő lárvái ellen lárvaölő készítményekkel és granulovírus készítményekkel védekezzünk. Ameddig tart a korábban kijuttatott tojásölő készítmény hatása (klorantraniliprol) a lárvaölő inszekticidek kijuttatása nem szükséges.
 4. Figyeljünk az ültetvény levéltetű fertőzöttségére. Az előző levéltetű elleni védekezés után akár 10-20 napon belül újra megjelenhetnek a kártevők. A kártevő fajok pontos meghatározása segíti a megfelelő szer kiválasztását és növeli a hatékonyságot.
 5. A kaliforniai pajzstetű ellen a következő napokban érdemes permetezni, fiatal lárvái érzékenyebbek a rovarirtókra, mivel még nem védi őket viaszpajzs.

 

Ajánlott növényvédő szerek és növényvédelmi technológia a gyümöcsnövekedés fenofázisban:

Védekezés a varasodás ellen a kontakt készítmények előtérbe kerülésével:

 1. Réz hatóanyagú gombaölők: pl. Bordóilé Neo 3 l/ha, Cuproxat FW 4 l/ha, stb.

A Biocont új terméke a magas rézhidroxid hatóanyag tartalmú Terpen Cu lobtrágya, 400 g/l        fémrezet tartalmaz, nem gombaölő szer, az általános rézhiány megelőzésére szolgál, de rendszeres használata erősíti a növényi szöveteket, ezzel csökkenti a betegségre való fogékonyságot. Tartósan a lombon marad, nem perzsel, használata gazdaságos. Dózisa almában 0,75 l/ha.

Loker_te.jpg (60 KB)

A Loker TE koncentrált réztrágya bór kiegészítéssel. A réz és bórhiány megelőzésére szolgál, de fokozza a növényi ellenállóságot és kiváló növényvédelmi mellékhatással is rendelkezik. Almában a virágzás utáni időszakban 1-2 l/ha a dózisa.

 1. Egyéb kontakt készítmények: Delan 700 WG, Alcoban WG, (hatóanyag ditianon), dózis 0,5 kg/ha virágzás előtt, 0,35 kg/ha virágzás után, kezelés 3x, 12 naponta. Delan Pro, (ditianon+ kálium-foszfonát), dózis 0,8-2,5 l/ha, kezelések száma 6x, 5 naponta. Buvicid K 370 SC (hatóanyag: kaptán) 2,2-3,0 l/ha kez.sz.: 10x, 7 naponta, Karat 80 WG (kaptán) 1,5-1,8 kg/ha kez.10x, 7-10 naponta, Merpan 80 WDG 1,25-2 kg/ha, kez.sz.: 10x, 7 naponta, Vitisan SP 5-7,5 kg/ha (+ kén+ Wetcit), M Guard növénykondícionáló (kontakt gombaölő szerként is funkcionál) stb. Amint a felsorolásból is látszik bizonyos esetekben a gombaölő szerek és növénykondícionálók között a határ kezd elmosódni. A rézhidroxid éppúgy lehet gombaölő szerek hatóanyaga, mint lombtrágyáké vagy növénykondícionálóké. A kálium-karbonát és a kálium-hidrogén karbonát hatóanyagok is egyszerre rendelkeznek növénykondícionáló és gombaölő hatással is. Fontos hozzátenni ehhez, hogy a hatékonyság vonatkozásában nem lehet egyenlőségjelet tenni a gombaölő szerek és növénykondícionálók között. Nem helyettesítik, hanem inkább kiegészítik egymás hatását.
 2. Mélyhatású készítmények: még szükséges lehet a használatuk, de figyeljünk a hosszú várakozási időre! Syllit 400 SC (hatóanyag dodin), dózis: 1,75-2,25 l/ha, kez.sz. 2x, 7 naponta, Dodifun SC ( dodin ), dózis: 1,125 l/10000 m2 LFF, max 1,9 l/ha, kez.sz.:2x, 7 naponta.

   Felszívódó hatású gombaölőszerek, varasodás és lisztharmat ellen, pl.:

A túlhasználat elkerülése érdekében (rezisztencia veszély) és az engedélyokiratok előírásainak megfelelően a nyári, kevésbé varasodás veszélyes időszakban el lehet hagyni használatukat. Alkalomszerűen a lisztharmat elleni védelem erősítésére vagy a szüret előtti időszakban a tárolási betegségek megelőzésére újból alkalmazásra kerülhetnek néhányszor.

A kínálat nem változott:

 1. SDHI hatóanyagú fungicidek önállóan vagy kontakt kombinációban, Fontelis 20 SC 0,5-0,75 l/ha, Sercadis (fluxapiroxad) 0,25-0,3 l/ha. A Luna Experience (fluopiram+ tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha, 3x használható egy szezonban, a Luna Privilege( fluopiram ) 0,2  l/,  2x használható. A Luna Care (fluopiramfoszetil-Al ) 5-10 mm-es gyümölcsmérettől használható,  a tűzelhalás ellen is véd, dózisa 1 kg/ha/lombkorona m, max dózisa 3 kg/ha. A felhasználás során tartsuk be a gyártói korlátozásokat a fenológiára és a fajtahasználatra vonatkozóan!
 2. EBG fungicidek (mindig kombinációban használjuk!), Difcor 250 EC, Score 250 EC 0,2-0,25 l/ha, Domark 10 EC 0,4 l/ha, Folicur 25 WG 0,5 kg/ha, Orius 20 EW 0,6 l/ha, Riza 250 EW 0,5 l/ha, Topas 100 EC 0,5 l/ha, .

Revyona 1,3-2 l/ha, felhasználás évente 2x 7 naponta.

Difol (difenokonazol+ folpet),  3,5 l/ha, é.v.i.: 110 nap! Csak piros bimbótól mogyoró nagyságú gyümölcsméretig használható!  

 

Lisztharmat elleni készítmények:

 1. Elemi kén tartalmú gombaölő szerek, pl.: Azumo WG, Colpenn, Cosavet DF Edge, Kumulus S, Thiovit Jet, stb. dózis 3 kg/ha.

2.Speciális lisztharmatölő készítmények: a Cyflamid, dózisa 0,3-0,5 l/ha, Nimrod 25 EC, dózisa 1 l/ha.  

3.Vitisan SP (kálium- hidrogén-karbonát) 5-7,5 kg/ha, kombinációban Vitisan SP 5 kg/ha+ elemi kén tartalmú gombaölő 2 kg/ha+ Wetcit 1-1,5 l/ha, varasodás és lisztharmat ellen biotermesztésben is!

M-Guard (kálium-karbonát) növénykondícionáló, kontakt hatású készítmény, dózisa 4,5-6 kg/ha, 8 alkalommal, 7 naponta.

Tűzelhalás elleni védelem:

Rézkészítmények közül már csak az alacsony dózisban, a perzselés veszélye nélkül használható Bordóilé Neo SC (bordeaux-i keverék, réz-kalcium kettős só), 3 l/ha jöhet szóba, ha a tüzelhalás ellen kívánunk megelőző védekezést végezni.

Luna Care 2-3 kg/ha

Egyéb készítmények a tűzelhalás elleni megelőző védekezéshez:

Aliette 80 WG 2x 4 kg/ha,  

Flavoplant 1 l/ha 14 naponta ismételve (bióban is).

Phosfik: hatóanyaga kálium-foszfonát, ami serkenti a fitoalexinek képződését, így fokozza a növény természetes védekező képességét, közvetlen fungicid hatással is rendelkezik

Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens QST 713 törzs), 4-8 l/ha 3 naponta, max 6x.

Stericlean Plant növénykondícionáló 10 % koncentrációban, de max 30 l/ha dózisban.

Rovarok elleni védelem:

Almamoly: Granulovírus készítmények: Madex 0,075-0,1 l/ha, alkalmazás 8x, 8 naponta, Madex Pro 0,05-0,1 l/ha, 10x, 6 naponta, Madex Twin 0,05 l/ha, alkalmazás 18x 6 naponta, 800 l permetlében, keleti gyümölcsmolyra is hat, Carpovirusine 1 l/ha, 10x, 10 naponta.

Lárvaölő hatású rovarölő szerek a konvencionális védelem eszköztárából:

Affirm Opti (hatóanyag emamektin-benzoát), dózisa 2 kg/ha, aknázó és sodrómolyokra is hat. Exirel (ciántraniliprol ) 0,5-0,9 l/ha, akg. programokban tiltott, hatásspektruma almamoly, sodrómolyok, kezelés 2x, 10 naponta,  Carnadine ( acetamiprid )0,25 kg/ha, Mospilan 20 SG ( acetamiprid )20 SG 0,25-0,4 kg/ha. A Voliam Targo (abamektin) dózisa 0,75-1 l/ha, almamoly, almilonca, levélatkák. aknázómolyok, takácsatkák ellen is használható, még ebben az évben.

Laser Duplo (spinozad 480 g/l ) 0,25 l/ha,  használat 3x, 7 naponta, Nexsuba ( spinozad 240 g/l ) almamoly, aknázómolyok ellen, 0,5 l/ha, kezelés 3x, 7naponta

                  Szintetikus piretroidok, pl. Klartan 24 EW/ Monospel 24 EW (tau-fluvalinát),0,3 l/ha dózisban,nem jelöléskötelesek.

                  Decis, Decis Mega 0,15 l/ha, Karate Zeon 5 CS 0,2-0,3 l/ha, méhekre mérsékelten kockázatos, de méhkímélő technológiával kijuttatható készítmények.

                  Judo (lambda-cihalotrin+pirimikarb) 1-1,2 l/ha

Delegate 250 WG(spinetoram) 0,3 kg/ha. kg/ha, almamolyra, sodrómolyokra és aknázómolyokra ható készítmény, amely azonban akg. programokban tiltott, kezelés 1x. Judo ( lambda-cih.+ primikarb )1-1,2 l/ha, aknázó-sodró-,gyümölcsmolyok, levéltetvek ellen hat, kezelés 2x, 8 naponta.

Baktérium toxin hatóanyagú készítmények: Bactospeine WG/ Dipel DF 1-1,5 kg/ha, Delfin WG 0,75 l/ha, Lepinox Plus 1 kg/ha, stb. Hatóanyaguk Bacillus Thuringiensis ( var. kurstaki ).

A Dipel hatásosságához 5,5-6,5 ph szükséges, ezt ökotermesztésben ecettel is beállíthatjuk, a konvencionális termesztésben azonban használjuk a Control DMP 30-200 ml/100 l permetlé dózisát vagy az X-Change –et 0,1 %-os töménységben!

Levéltetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,15, lev Sivanto Prime 0,4-0,6 l/ha, Teppeki-t/ Afinto-t 0,14 kg/ha adagban, Neemazal-T/S-t 1,5 l/ha lombkorona méter, de max. 3 l/ha adagban.

Vértetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,4 kg/ha, Movento 0,5-2,25 l/ha, Biosol Káliszappan 1-2,5 % koncentrációban.

Kaliforniai pajzstetű: Movento 0,5-2,25 l/ha, Biosol Káliszappan 1-2,5 %, Vektafid A 0,5 %-os koncentrációban.

 

A gyümölcsnövekedés időszakában alkalmazható lombtrágyák és növénykondícionálók:

A gyümöcs kötődéstől számított második héttől érdemes elkezdeni a lombon keresztüli kalcium pótlást.  A szállítópályák módosulása miatt a gyökéren keresztüli kalcium szállítás jelentősen csökken, ezért fontos a lombon keresztüli kalcium pótlás az egyes fajták kalciumhiányra való érzékenységének megfelelően 4-8 x alkalommal is.

 1. Kalciumpótlásra felhasználható készítmények: a kalcium transzportot fokozó  InCa 1-1,5 l/ha, dózissal, a   Calbit C 2-3 l/ha, a Nitrocam 2-3 l/ha, a Wuxal Kalcium 2-4 l/ha, a kalciumklorid hatóanyagú YaraVita Stopit 5 l/ha dózissal, a Brexil Ca 2,5 l/ha, dózissal, Fitohorm Turbo Kalcium ( N, K,  Ca,Mg,  tartalommal ) 3-5 l/ha, stb.
 2. Egyéb speciális lombtrágyák:

YaraVita Frutrel (N,P, Ca, Mg, B, Zn, ) Dózisa 5-10 l/ha, 10-14 naponta. Golden levélhullás megelőzésére! Utolsó kipermetezése szüret előtt egy hónappal!

YaraVita Universal Bio (NPK, Mn, Cu, Zn, B, Mo) 3-5 l/ha 7-14 naponta, makro-és mikroelemek, algakivonat az általános kondíció javítására, stressz utáni regenerációra.

YaraVitaSeniphos (N, P, Ca ) 10 l/ha, 7-14 naponta a húskeménység növelésére, a tárolhatóság javítására. Színeződés elősegítésére az utolsó 2 kezelés betakarítás előtt 3 héttel kezdve 10 l/ha dózissal önmagában, 7 nap különbséggel kijuttatva, 500-1000 l/ha permetlében.

Microcomplex: mezo-és mikroelem pótlásra 2-3 kg/ha dózisban. Kiváló ár érték arány! Használatával megelőzhető vagy csökkenthető a Golden meleg időben kialakuló levélhullása (magas Mg, Mn, Zn tartalom).

Rizammina 42: komplex biostimulátor algakivonattal plusz kálium túlsúlyos komplex makro és mikroelem összetétellel. használatával növekszik a termés mérete, javul a minősége, nő a terméshozam. Dózisa 2,5 kg/ha 2-3x.

 1. Kiegyenlített összetételű miikroelemes komplex levéltrágyák: Greenleaf 20/20/20 2,5 kg/ha+ Fylloton aminosav 1,5 l/ha, Cifo Floral 20/20/20+me 2,5 kg/ha, Plantafol 20/20/20 2-3 kg/ha + Megafol 2l/ha+Brexil Multi 1-2 kg/ha.

Biostimulátorok:

 1. Rhizomagic (alga+ aminosav) növény és talajkondícionáló, 2-4x 2,5-3,5 l/ha,
 2. Amalgerol, Amalgerol Essence: a gyümölcs minőség javítására, a termésátlag növelésére, kisebb stresszek regenerálására, 2-4 l/ha stressz után vagy minden második permetezéssel egy menetben.
 3. Nov@: növény-és talajkondícionáló, dózisa növényre permetezve 4 l/ha, 10-12 naponta, fokozza a fotoszintézist növeli a szárazság és stressztűrést, növeli a termésmennyiséget. Biotermesztésben engedélyezett.
 4. Nuvola OR biostimulátor, új termék! (vörösalga+magas káliumoxid tartalom) segíti a mikroelemek felvételét, javítja a növény hormon háztartását, növeli a fotoszintézist, elősegíti a stressz utáni gyors regenerációt, dózisa 1-2 l/ha, 2x 30 naponta. Biotermesztésben is használható!
 5. Vitaséve 5 l/ha kambiumaktivátor adható.

A hírleveleinkben említett ajánlások nem jelentenek kizárólagos megoldást az adott időszakban adódó növényvédelmi és tápanyag utánpótlási problémákra, csak néhány lehetséges változatra hívják fel   a figyelmet.

 

Varga Attila

szaktanácsadó

 

Kedves Partnerünk!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy elindult az alma felvásárlási szerződések megkötése leányvállalatunknál az Eszat Kft-nél. 

Részletekért és a szerződés megkötéséhez kérjük, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Veress Zsolt

+36703310462
veress.zsolt@eszat.hu

alma-rne9yh.jpg (57 KB)

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen