WebshopCímke

Almatermesztők blog 11. 2024.06.10-06.20.

2024. 06. 12.

.

alma-rne9yh.jpg (57 KB)

Fenofázis: gyümölcs növekedés, intenzív hajtásnövekedés vége

 

Időjárási események, fenológia: az elmúlt 10 napban Nagykálló- Geszteréd körzetében a napi átlag hőmérséklet jelentősen nem változott, 18-21 °C közötti értéket mutatott. Szinte minden nap volt csapadék vagy harmat, a csapadék mennyisége 16-19 mm között alakult. A harmatok és az esők naponta 3-17 órás vízbotítottságokat okoztak. A magas átlag hőmérséklet és a hosszú vízborítások több gyenge-közepes és egy-két erős infekciós helyzetet idéztek elő. Ha a virágzás környékén járnánk a fenológiával nagy fertőzés veszéllyel kellene számolnunk, azonban jelenleg az elsődleges hajtásnövekedés végén járunk, kevesebb új, betegségre fogékony levél képződik egységnyi idő alatt, mint a vegetáció elején.  Az aszkospóra szóródás befejeződött, aszkospórával már nem terjed tovább a betegség, ezért a varasodás mentes kertek biztonságban vannak, de a fertőzött ültetvényekben a folyamatosan képződő konídiumok még képesek új fertőzést indítani.  A gyümölcs most kb. 8 hetes, varasodással szembeni ellenálló képessége egyre erősödik, 18-20 órás levélnedvesség szükséges a gyümölcsök legalább 2 %-os megbetegedéséhez. Így az elmúlt napokban bekövetkezett infekciók még a fertőzött kertekben is főleg levélfertőzés növekedést okozhatnak, melynek tünetei 7-10 nap múlva jelenhetnek meg Azokban a kertekben, ahol az elmúlt 10 napban nem volt megfelelő védekezés a varasodás ellen és    a körülmények szerencsétlen alakulása miatt 20 órásnál hosszabb vízborítások is kialakultak,  gyümölcsön is megjelenhetnek az újabb fertőzés tünetei.  

A következő napokban előbb enyhe hőmérséklet csökkenés várható, de továbbra is lehetnek záporok, zivatarok. 5-6 nap múlva jelentős fölmelegedés indulhat meg, 30 °C fölötti nappali csúcshőmérsékletek is várhatók. A várhatóan 5-6 nap múlva bekövetkező jelentős fölmelegedés, amely 30-33 C-os nappali csúcshőmérsékleteket is hozhat, kedvezőtlen lehet a varasodás és a tűzelhalás terjedéséhez, a levéltetvek szaporodásához, de kedvező feltételeket teremthet az atkák pajzstetvek kártételének fokozódásához.

Fenológia:

a hajtásnövekedés némileg lassult, az 50-60 cm-es hajtásokon eddig 16-18 levél fejlődött ki, a hajtások nagy részén még képződnek új levelek. Az első kötések fővirágaiból fejlődő gyümölcsök 45-50 mm-ek vagy nagyobbak, míg a mellékvirágokból fejlődő almák 10-15 mm-el is kisebbek. Az első tisztuló hullás befejeződött.

Kórokozó helyzet: Napjainkra a kertek varasodás fertőzöttségének mértéke eldőlni látszik. Ahol eddig nem volt jelentős fertőzés, már valószínűleg nem is lesz. A fertőzött kertekben stagnálhat vagy enyhén növekedhet még a gyümölcs fertőzöttség szüretig. Ebben az időszakban a fertőzés mentes kertekben 10-14 napos permetezési fordulókat tarthatunk, kontakt gombaölő szerekkel védekezve. Ahol erős varasodás fertőzöttség van ott kicsit sűrűbb és a csapadékok érkezéséhez időzített preventív védekezések szükségesek, de a felszívódó szerek használata nem minden esetben indokolt.

A lisztharmat szekunder fertőzés tünetei gyakoribbá váltak. Az erős lisztharmat fertőzés jelentős terméscsökkentést idézhet elő.

Tűzelhalás: bár a tűzelhalás előrejelző program továbbra is a nagy fertőzési veszélyt jelentő zónában jelez, a betegség eddig a legtöbb helyen csak mérsékelt tünetekkel jelentkezett.   A mentesítéssel (fertőzött hajtások eltávolítása) végrehajtott védekezés jelentős munka terhet ró a gazdálkodókra, különösen, ha nagyobb területen kell végrehajtani. A hajtások lemetszésekor a fertőzés könnyen továbbvihető. A kémiai védekezés, permetezés réz vagy más hatóanyagokkal mérsékli a betegség terjedését, sokkal könnnyebben elvégezhető, ezért elterjedtebb megoldás is. A fertőzés veszély megszűnését hozhatja a kb. egy hét múlva bekövetkező 30-33 °C-os nappali felmelegedést hozó időszak.

Rovarkártevők:

Almamoly: az április 15-i biofix időponttól számolt hőösszeg Nagykállóban 324 °C, Geszteréden 305    °C, míg Gávavencsellőn már 356 °C. Jelenleg az imágó rajzás a hőösszeg model számítás alapján teljesen vagy majdnem teljesen véget ért, az eddig lerakott tojásokból a lárvák 80-100 %-a kikelt, ezért a következő napokban nem szükséges a lárvák ellen védekezni, azonban, ha egyes kertekben veszélyességi küszöb feletti fogást tpasztalnak, akkor ott 8-10 nap múlva mégis szükséges lehet az almamoly elleni védekezésre. Elképzelhető, hogy az egymást követő két nemzedék nem különül el teljesen, vagyis folyamatos, de alacsony darabszámú fogást észlelhetünk a rajzások közötti időszakban is.

.

A kaliforniai pajzstetű: hőösszeg számítások alapján az első nemzedék   mozgó lárváinak már 60-70 %-a megjelent az ültetvényekben.  Az érzékenyebb, könnyebben elpusztítható fiatal, mozgó egyedek száma tehát csökken a következő napokban, de olajjal, nyári hígítású mészkénlével, káliszappannal a letelepedett, pajzsot növesztett ellenállób egyedeket is ritkíthatjuk.

Levéltetvek: az ellenük való eredményes védekezéshez egy tenyészidő során több védekezés is (3-5) szükséges lehet. A kezelések után 1-3 héttel újra észlelhető a betelepülés, megjelenhetnek az új kolóniák. A Szürke alma-levéltetű, a károsítása nyomán erősen begöngyölt levelekben túlélheti a kezelést, ezért fontos a megjelenése után haladéktalanul elvégzett védekezés.

A vértetű ellen felhasznált    rovarölő szerek hatékonyságát fokozhatjuk, ha káliszappannal feloldjuk a gyapjasodást előidéző viaszszálakat, vagy tapadásfokozó és nedvesító szerekkel, pl. Wetcit növelhetjük a fedettséget és a penetrációt. A Wetcit alkohol-etoxilát hatóanyaga párolgása révén szárító hatású a tetvekre.

Piros gyümölcs takácsatka: egyes kertekben már észlelhető a leveleken. Védekezésre akkor van szükség, ha    júniusban a fertőzöttség eléri vagy meghaladja 3-5 atka/levél darabszámot, de egyszerűbb megfigyelési módszer alapján akkor is a védekezés mellett dönthetünk, ha 100 levelet megvizsgálva legalább 50 levélen találunk atkát.

levélatkák: a kritikus egyedszám 10-30 db/levél. megfigyelésükhöz legalább 30 x nagyítású kézi mikroszkóp szükséges. Egyes kertekben már eléri vagy meghaladja a fertőzöttségi szint a védekezési küszöböt.

Védekezési stratégia:

 1. Védekezés kontakt készítményekkel a varasodás ellen 10-14 naponta.
 2. A lisztharmat ellen elég lehet minden második permetezéskor védekezni, kivéve, ha nagyon erős a fertőzöttség.
 3. Az almamoly első nemzedékének rajzása és lárvakelése egyes kertek kivételével véget ért, ezért az ellene való védekezést szüneteltethetjük az új nemzedék megjelenéséig, de a feromoncsapdákat továbbra is ellenőrízni kell, mert a fogási eredmények felülírhatják a papírformát.
 4. A szívókártevők jelenlétét és károsításának mértékét folyamatosan figyeljük meg és ha szükséges, a károsító faj(ok) ellen (levéltetvek, pajzstetvek, vértetű, takácsatkák)

védekezzünk!

 

Ajánlott növényvédő szerek és növényvédelmi technológia a gyümöcsnövekedés fenofázisban:

Nincs változás az előző hírlevélhez képest, de atkaölő szerekkel kiegészítve!

Védekezés a varasodás ellen a kontakt készítmények előtérbe kerülésével:

 1. Réz hatóanyagú gombaölők: pl. Bordóilé Neo 3 l/ha, Cuproxat FW 4 l/ha, stb.

A Biocont új terméke a magas rézhidroxid hatóanyag tartalmú Terpen Cu lobtrágya, 400 g/l        fémrezet tartalmaz, nem gombaölő szer, az általános rézhiány megelőzésére szolgál, de rendszeres használata erősíti a növényi szöveteket, ezzel csökkenti a betegségre való fogékonyságot. Tartósan a lombon marad, nem perzsel, használata gazdaságos. Dózisa almában 0,75 l/ha.

Loker_te.jpg (60 KB)

A Loker TE koncentrált réztrágya bór kiegészítéssel. A réz és bórhiány megelőzésére szolgál, de fokozza a növényi ellenállóságot és kiváló növényvédelmi mellékhatással is rendelkezik. Almában a virágzás utáni időszakban 1-2 l/ha a dózisa.

 1. Egyéb kontakt készítmények: Delan 700 WG, Alcoban WG, (hatóanyag ditianon), dózis 0,5 kg/ha virágzás előtt, 0,35 kg/ha virágzás után, kezelés 3x, 12 naponta. Delan Pro, (ditianon+ kálium-foszfonát), dózis 0,8-2,5 l/ha, kezelések száma 6x, 5 naponta. Buvicid K 370 SC (hatóanyag: kaptán) 2,2-3,0 l/ha kez.sz.: 10x, 7 naponta, Karat 80 WG (kaptán) 1,5-1,8 kg/ha kez.10x, 7-10 naponta, Merpan 80 WDG 1,25-2 kg/ha, kez.sz.: 10x, 7 naponta, Vitisan SP 5-7,5 kg/ha (+ kén+ Wetcit), M Guard növénykondícionáló (kontakt gombaölő szerként is funkcionál) stb. Amint a felsorolásból is látszik bizonyos esetekben a gombaölő szerek és növénykondícionálók között a határ kezd elmosódni. A rézhidroxid éppúgy lehet gombaölő szerek hatóanyaga, mint lombtrágyáké vagy növénykondícionálóké. A kálium-karbonát és a kálium-hidrogén karbonát hatóanyagok is egyszerre rendelkeznek növénykondícionáló és gombaölő hatással is. Fontos hozzátenni ehhez, hogy a hatékonyság vonatkozásában nem lehet egyenlőségjelet tenni a gombaölő szerek és növénykondícionálók között. Nem helyettesítik, hanem inkább kiegészítik egymás hatását.

 

 1. Mélyhatású készítmények: még szükséges lehet a használatuk, de figyeljünk a hosszú várakozási időre! Syllit 400 SC (hatóanyag dodin), dózis: 1,75-2,25 l/ha, kez.sz. 2x, 7 naponta, Dodifun SC ( dodin ), dózis: 1,125 l/10000 m2 LFF, max 1,9 l/ha, kez.sz.:2x, 7 naponta.

   Felszívódó hatású gombaölőszerek, varasodás és lisztharmat ellen, pl.:

A túlhasználat elkerülése érdekében (rezisztencia veszély) és az engedélyokiratok előírásainak megfelelően a nyári, kevésbé varasodás veszélyes időszakban el lehet hagyni használatukat. Alkalomszerűen a lisztharmat elleni védelem erősítésére vagy a szüret előtti időszakban a tárolási betegségek megelőzésére újból alkalmazásra kerülhetnek néhányszor.

A kínálat nem változott:

 1. SDHI hatóanyagú fungicidek önállóan vagy kontakt kombinációban, Fontelis 20 SC 0,5-0,75 l/ha, Sercadis (fluxapiroxad) 0,25-0,3 l/ha. A Luna Experience (fluopiram+ tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha, 3x használható egy szezonban, a Luna Privilege( fluopiram ) 0,2  l/,  2x használható. A Luna Care (fluopiramfoszetil-Al) 5-10 mm-es gyümölcsmérettől használható, a tűzelhalás ellen is véd, dózisa 1 kg/ha/lombkorona m, max dózisa 3 kg/ha. A felhasználás során tartsuk be a gyártói korlátozásokat a fenológiára és a fajtahasználatra vonatkozóan!
 2. EBG fungicidek (mindig kombinációban használjuk!), Difcor 250 EC, Score 250 EC 0,2-0,25 l/ha, Domark 10 EC 0,4 l/ha, Folicur 25 WG 0,5 kg/ha, Orius 20 EW 0,6 l/ha, Riza 250 EW 0,5 l/ha, Topas 100 EC 0,5 l/ha, .

Revyona 1,3-2 l/ha, felhasználás évente 2x 7 naponta.

Difol (difenokonazol+ folpet), 3,5 l/ha, é.v.i.: 110 nap! Csak piros bimbótól mogyoró nagyságú gyümölcsméretig használható!  

 

Lisztharmat elleni készítmények:

 1. Elemi kén tartalmú gombaölő szerek, pl.: Azumo WG, Colpenn, Cosavet DF Edge, Kumulus S, Thiovit Jet, stb. dózis 3 kg/ha.

2.Speciális lisztharmatölő készítmények: a Cyflamid, dózisa 0,3-0,5 l/ha, Nimrod 25 EC, dózisa 1 l/ha.  

3.Vitisan SP (kálium- hidrogén-karbonát) 5-7,5 kg/ha, kombinációban Vitisan SP 5 kg/ha+ elemi kén tartalmú gombaölő 2 kg/ha+ Wetcit 1-1,5 l/ha, varasodás és lisztharmat ellen biotermesztésben is!

M-Guard (kálium-karbonát) növénykondícionáló, kontakt hatású készítmény, dózisa 4,5-6 kg/ha, 8 alkalommal, 7 naponta.

Tűzelhalás elleni védelem:

Rézkészítmények közül már csak az alacsony dózisban, a perzselés veszélye nélkül használható Bordóilé Neo SC (bordeaux-i keverék, réz-kalcium kettős só), 3 l/ha jöhet szóba, ha a tüzelhalás ellen kívánunk megelőző védekezést végezni.

Luna Care 2-3 kg/ha

Egyéb készítmények a tűzelhalás elleni megelőző védekezéshez:

Aliette 80 WG 2x 4 kg/ha,  

Flavoplant 1 l/ha 14 naponta ismételve (bióban is).

Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens QST 713 törzs), 4-8 l/ha 3 naponta, max 6x.

Stericlean Plant növénykondícionáló 10 % koncentrációban, de max 30 l/ha dózisban.

Rovarok elleni védelem:

Almamoly: a következő nemzedék megjelenéséig nem szükséges védekezés, csak, ha a feromon csapdák védekezési küszöb felett fognak.

Felhasználható rovarölő szerek:

Granulovírus készítmények: Madex 0,075-0,1 l/ha, alkalmazás 8x, 8 naponta, Madex Pro 0,05-0,1 l/ha, 10x, 6 naponta, Madex Twin 0,05 l/ha, alkalmazás 18x 6 naponta, 800 l permetlében, keleti gyümölcsmolyra is hat, Carpovirusine 1 l/ha, 10x, 10 naponta.

Lárvaölő hatású rovarölő szerek a konvencionális védelem eszköztárából:

Affirm Opti (hatóanyag emamektin-benzoát), dózisa 2 kg/ha, aknázó és sodrómolyokra is hat. Exirel (ciántraniliprol ) 0,5-0,9 l/ha, akg. programokban tiltott, hatásspektruma almamoly, sodrómolyok, kezelés 2x, 10 naponta,  Carnadine ( acetamiprid )0,25 kg/ha, Mospilan 20 SG ( acetamiprid )20 SG 0,25-0,4 kg/ha. A Voliam Targo (abamektin) dózisa 0,75-1 l/ha, almamoly, almilonca, levélatkák. aknázómolyok, takácsatkák ellen is használható, még ebben az évben.

Laser Duplo (spinozad 480 g/l ) 0,25 l/ha,  használat 3x, 7 naponta, Nexsuba ( spinozad 240 g/l ) almamoly, aknázómolyok ellen, 0,5 l/ha, kezelés 3x, 7naponta

                  Szintetikus piretroidok, pl. Klartan 24 EW/ Monospel 24 EW ( tau-fluvalinát ),0,3 l/ha dózisban,nem jelöléskötelesek.

                  Decis, Decis Mega 0,15 l/ha, Karate Zeon 5 CS 0,2-0,3 l/ha, méhekre mérsékelten kockázatos, de méhkímélő technológiával kijuttatható készítmények.

                  Judo (lambda-cihalotrin+pirimikarb) 1-1,2 l/ha

Delegate 250 WG (spinetoram) 0,3 kg/ha. kg/ha, almamolyra, sodrómolyokra és aknázómolyokra ható készítmény, amely azonban akg. programokban tiltott, kezelés 1x. Judo ( lambda-cih.+ primikarb )1-1,2 l/ha, aknázó-sodró-,gyümölcsmolyok, levéltetvek ellen hat, kezelés 2x, 8 naponta.

Baktérium toxin hatóanyagú készítmények: Bactospeine WG/ Dipel DF 1-1,5 kg/ha, Delfin WG 0,75 l/ha, Lepinox Plus 1 kg/ha, stb. Hatóanyaguk Bacillus Thuringiensis ( var. kurstaki ).

A Dipel hatásosságához 5,5-6,5 ph szükséges, ezt ökotermesztésben ecettel is beállíthatjuk, a konvencionális termesztésben azonban használjuk a  Control DMP 30-200 ml/100 l permetlé dózisát vagy az X-Change –et 0,1 %-os töménységben!

Levéltetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,15, lev Sivanto Prime 0,4-0,6 l/ha, Teppeki-t/ Afinto-t 0,14 kg/ha adagban, Neemazal-T/S-t 1,5 l/ha lombkorona méter, de max. 3 l/ha adagban.

Vértetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,4 kg/ha, Movento 0,5-2,25 l/ha, Biosol Káliszappan 1-2,5 % koncentrációban.

Kaliforniai pajzstetű: Movento 0,5-2,25 l/ha, Biosol Káliszappan 1-2,5 %, Vektafid A 0,5 %-os koncentrációban.

 

Piros gyümölcs takácsatka, levélatkák:

Kanemite 15 SC (acekinocil), dózisa 0,9 l/ha kezelés 1x egy évben é.v.i.: 30 nap, kontakt hatás, takácsatka mozgó alakok ellen,  

Milbeknock (milbemektin), 0,05 % koncentrációban, kezelés 2x, 60 nap elteltével, utolsó kezelés 60 %-os gyümölcsméretig, é.v.i.: 14 nap, kontakt hatású atka és rovarölő szer, aknázómolyok ellen is hat,  

NanoTac EC (Polimerek), 0,1-0,15 %-os koncentrációban, 7 naponta, é.v.i.: 0 nap, kis testű rovarok (atkák, levéltetvek) mozgó alakjai ellen hat.

Nissorun 10 WP (hexitiazox) 0,5 kg/ha , felhasználható 1x, é.v.i.:28 nap,  tojás, lárva és nimfaölő hatású.

Ortus 5 SC, (fenpiroximát) kezelés 1x, 70 %-os gyümölcs méretig, é.v.i.:4 nap, kontakt hatás, 50-60 napig megőrzi hatékonyságát, a nimfa, lárva, imágó alakok ellen hat.   

Pyranica 20 WP, (tebufenpirad) 0,25 kg/ha, é.v.i.: 28 nap, trancslamináris hatás, minden fejlődési alak ellen hat, taglózó és tartam hatás, levéltetvek ellen is hat.

Vektafid A (paraffinolaj) 0,5 % koncentrációban vegetációban, 2x, 10-14 nap elteltével, a zöld héjú almák nagyobb érzékenysége miatt más szerekkel kombinációban nem javasolt.

NÖVSZEREK.jpg (514 KB)

kén hatóanyagú gombaölők, kezelés 3 kg/ha, 7 naponta ismételhető, atka gyérítő hatás

A gyümölcsnövekedés időszakában alkalmazható lombtrágyák és növénykondícionálók:

A gyümöcs kötődéstől számított második héttől érdemes elkezdeni a lombon keresztüli kalcium pótlást.  A szállítópályák módosulása miatt a gyökéren keresztüli kalcium szállítás jelentősen csökken, ezért fontos a lombon keresztüli kalcium pótlás az egyes fajták  kalciumhiányra való érzékenységének megfelelően 4-8 x alkalommal is.

 1. Kalciumpótlásra felhasználható készítmények: a kalcium transzportot fokozó  InCa 1-1,5 l/ha, dózissal, a   Calbit C 2-3 l/ha, a Nitrocam 2-3 l/ha, a Wuxal Kalcium 2-4 l/ha, a kalciumklorid hatóanyagú YaraVita Stopit  5 l/ha dózissal, a  Brexil Ca 2,5 l/ha, dózissal, Fitohorm Turbo Kalcium ( N, K,  Ca,Mg,  tartalommal ) 3-5 l/ha, stb.
 2. Egyéb speciális lombtrágyák:

YaraVita Frutrel (N,P, Ca, Mg, B, Zn, ) Dózisa 5-10 l/ha, 10-14 naponta. Golden levélhullás megelőzésére! Utolsó kipermetezése szüret előtt egy hónappal!

YaraVita Universal Bio (NPK, Mn, Cu, Zn, B, Mo) 3-5 l/ha 7-14 naponta, makro-és mikroelemek, algakivonat az általános kondíció javítására, stressz utáni regenerációra.

YaraVitaSeniphos (N, P, Ca ) 10 l/ha, 7-14 naponta a húskeménység növelésére, a tárolhatóság javítására. Színeződés elősegítésére az utolsó 2 kezelés betakarítás előtt 3 héttel kezdve 10 l/ha dózissal önmagában, 7 nap különbséggel kijuttatva, 500-1000 l/ha permetlében.

Microcomplex: mezo-és mikroelem pótlásra 2-3 kg/ha dózisban. Kiváló ár érték arány! Használatával megelőzhető vagy csökkenthető a Golden meleg időben kialakuló levélhullása (magas Mg, Mn, Zn tartalom).

Rizammina 42: komplex biostimulátor algakivonattal plusz kálium túlsúlyos komplex makro és mikroelem összetétellel. használatával növekszik a termés mérete, javul a minősége, nő a terméshozam. Dózisa 2,5 kg/ha 2-3x.

Hőstressz, napégés elleni védelem:

Mikronizált kalcium tartalmú Decco Shield 10-15 l/ha, rendkívül finom szemcséjű, tartós bevonatot ad, 3-5 °C-kal alacsonyabb termés-és növényhőmérsékletet biztosít, és elősegíti az egyenletesebb színeződést, mivel növeli a szórt fényt a koronában.

Go Drip bór, mangán, cink tartalmú lombtrágya, mely 3-4 °C-al képes csökkenteni a növény hőmérsékletét, véd az UV sugárzás és a napperzselés ellen. Növényvédelmi mellékhatása van a körte levélbolha, levéltetvek és poloskák ellen. Tápanyagként is hasznosul, erősíti a növény felszíni szövetét. Felhasználása: ismételt kijuttatással 2,5-4 kg/ha, egyszeri kezeléssel 5-7 kg/ha.

Green Miracle: párolgáscsökkentő növénykondícionáló (mikronizált kalcium-karbonát lombtrágya) a napégés mérséklésére, transzspiráció csökkentésére 7-10 naponta maximum 7 alkalommal, 0,3 %-os koncentrációban. Kombináció esetén keverési próba szükséges.

 1. Kiegyenlített összetételű miikroelemes komplex levéltrágyák: Greenleaf 20/20/20 2,5 kg/ha+ Fylloton aminosav 1,5 l/ha, Cifo Floral 20/20/20+me 2,5 kg/ha, Plantafol 20/20/20 2-3 kg/ha + Megafol 2l/ha+Brexil Multi 1-2 kg/ha.

 

Biostimulátorok:

 

 1. Rhizomagic (alga+ aminosav) növény és talajkondícionáló, 2-4x 2,5-3,5 l/ha,
 2. Amalgerol, Amalgerol Essence: a gyümölcs minőség javítására, a termésátlag növelésére, kisebb stresszek regenerálására, 2-4 l/ha stressz után vagy minden második permetezéssel egy menetben.
 3. Nov@: növény-és talajkondícionáló, dózisa növényre permetezve 4 l/ha, 10-12 naponta, fokozza a fotoszintézist növeli a szárazság és stressztűrést, növeli a termésmennyiséget. Biotermesztésben engedélyezett.
 4. Nuvola OR biostimulátor, új termék! (vörösalga+magas káliumoxid tartalom) segíti a mikroelemek felvételét, javítja a növény hormon háztartását, növeli a fotoszintézist, elősegíti a stressz utáni gyors regenerációt, dózisa 1-2 l/ha, 2x 30 naponta. Biotermesztésben is használható!

 

A hírleveleinkben említett ajánlások nem jelentenek kizárólagos megoldást az adott időszakban adódó növényvédelmi és tápanyag utánpótlási problémákra, csak néhány lehetséges változatra hívják fel   a figyelmet.

 

Varga Attila

szaktanácsadó

 

Kedves Partnerünk!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy elindult az alma felvásárlási szerződések megkötése leányvállalatunknál az Eszat Kft-nél. 

Részletekért és a szerződés megkötéséhez kérjük, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Veress Zsolt

+36703310462
veress.zsolt@eszat.hu

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen