WebshopCímke

Almatermesztők Blog 12. 2024.06.24-07.08.

2024. 06. 24.

.

Fenofázis: gyümölcs növekedés, intenzív hajtásnövekedés vége

 

Időjárási események: az előző hírlevél kibocsátása óta közel két hét is eltelt, a hosszú idő alatt jelentős változások voltak az időjárásban. A június 10-15 közötti napokban a napi átlag hőmérséklet 20 °C-ról 18 °C-ra mérséklődött, majd öt nap alatt jelentősen emelkedett és elérte a 25,5 °C-os értéket. A napi maximum ekkor 32 °C-ra emelkedett. Az időszak utolsó 4-5 napjában lehűlés következett be, az átlag hőmérséklet 21 °C-ra mérséklődött. Az egyes régiókban különböző mennyiségű csapadék hullott, míg Nagykálló környékén csak 48 mm-t, addig a közeli Geszteréden 64 mm-t, és Gávavencsellőn 150 mm-t mértek a Metos műszerek. A gyakori csapadék és az éjszakai harmatok változó hosszúságú, 3-24 órás vízborítottságokat eredményeztek. A fertőzött kertekben ezek az események hozzájárulhattak a levélfertőzés továbbterjedéséhez. A gyümölcsök természetes varasodással szembeni ellenállóképessége már jelentős, de a jóval 20 óra feletti levélnedvességi értékek következtében erősen fertőzött kertekben kis mértékben növekedhetett a gyümölcs fertőzöttség.

Fenológia: a 60 cm feletti hajtásokon 18-22 levélfejlődött ki, a hajtások végálló rügyben zárultak a legtöbb helyen. Az elsődleges hajtásnövekedés már befejeződött, sőt egyes fajtákon már szórványosan kezd megindulni a másodlagos (János napi) hajtásnövekedés, aminek eredménye képpen a hajtások egy részén fejlődhetnek még varasodásra fogékony új levelek melyeken a levéltetvek is szívesen megtelepednek. A fővirágokból képződött gyümölcsök mérete már 55-62 mm közötti míg az oldalvirágokból képződött vagy fagykárosodást szenvedett gyümölcsök 40-50 mm átmérőjűek. Ahol kémiai termésritkitás volt és nem volt jelentős fagy, ott a termés egyenletes, 55-65 mm méretű.

A következő 5-7 napban mérsékelt fölmelegedés és kevesebb csapadék várható.

Kórokozó helyzet:

Az elmúlt napok viharai és a jégesők a jéghálóval nem fedett kertekben nagy károkat tehettek a termésben.  A tavaszi fagyok a termés mennyiséget csökkentették,  míg a jégesők a minőséget rontották, így az egyes kertek jövedelem termelő képessége nagyon eltérhet egymástól . Ez a körülmény nagy mértékben befolyásolhatja a hátralévő időszakban az egyes kertekben a növényvédelem intenzitását, gyakoriságát.

A varasodás ebben az évben erősebb fertőzést okozott, mint az elmúlt évben. A betegség levélfertőzés formájában szinte minden ültetvényben jelen van, helyenként nagyon erős a fertőzöttség. A gyümölcs fertőzöttség általában alacsony, de legalábbis elfogadható, 2-5 %, egyes korán befertőződött ütetvény részeken elérheti a 10-20 %-ot.  Olyan kertekben, ahol a tavaszi fagyok vagy jégverés következtében nem vagy alig várható jövedelem és túl ritkán permeteztek, ott 50 % feletti gyümölcs fertőzés is kialakult.  

A lisztharmat fertőzöttség szintje már alig emelkedik tovább.  Erősen fertőzött ültetvényekben kártétele elsősorban terméscsökenésben nyilvánulhat meg. A hajtásnövekedés végleges leállása előtt elvégzett permetezésekkel csökkenthetjük az áttelelő kórokozók mennyiségét.

Tűzelhalás: a gyakori csapadékok és a kialakult hőmérséklet eddig kedvezett a kórokozó terjedésének.  A Metos műszer Mary Blight programja kisebb megszakításokkal hetek óta   magas fertőzésveszélyt jelez, de ennek ellenére a kórokozó eddig csak alacsony vagy mérsékelt fertőzöttséget okozott az ültetvényekben. A tartósan meleg, szárazabb időszak bekövetkeztével kémiai vagy mechanikai védekezés nélkül is megállhat a betegség terjedése.

Rovarkártevők:

Almamoly: az április 15-i biofix időponttól számolt hőösszeg Nagykállóban 473°C, Geszteréden 452    °C, míg Gávavencsellőn már 503 °C. Jelenleg a hőösszeg model számítás alapján az első nemzedék imágó rajzása véget ért, míg a másodiké még nem kezdődött meg illetve a legmelegebb helyeken  1-2 %-uk már kirepült. az előző nemzedék lárvái már mind kikeltek, az új nemzedék még nem rakott tojást és így kelő lárvák sincsenek. A következő napokban tehát a legtőbb észak-keleti régióban nem szükséges védekezni az almamoly ellen.  Az egyes régiók mikroklímája eltérhet annyira, hogy helyenként a csapdák már fogni kezdik a következő nemzedék imágóit. Ha a védekezési küszöb felett fognak, tojásölő vagy granulovírus készítménnyel érdemes védekezni. A sodrómolyok, keleti gyümölcsmoly, aknázómolyok rajzását feromoncsapdával kell követni és a fogások alapján kell dönteni a védekezésről.

Kaliforniai pajzstetű: hőösszeg számítások alapján az első nemzedék   mozgó lárváinak már 99-100 %-a megjelent az ültetvényekben, ezért a következő napokban fiatal lárvák előjövetelére nem számíthatunk, azonban a második nemzedék hímjeinek rajzása megindulhat. A közeli időszakban a növényvédő szerekre kevésbé érzékeny, pajzzsal védett letelepedett példányok ellen védekezhetünk olajjal, nyári hígítású mészkénlével, káliszappannal.

Levéltetvek: jelenleg a hajtásövekedés befejeztével kevés új levél van a fákon, így a zöld alma- levéltetű betelepülése is csak szórványos. A szürke alma-levéltetű nem egygazdás faj, így lassan befejezi kártételét az almán és más növényekre költözik. A következő napokban a legtöbb helyen ezért nem szükséges a levéltetvek ellen védekezni.

A vértetű fertőzési gyakorisága és a fertőzés erőssége is növekedett az elmúlt napokban, ezért további védekezés szükséges az állomány visszaszorítására. Júliusban már a vértetű fürkész is besegíthet a kolóniák létszámának csökkentésébe.

Piros gyümölcs takácsatka, levélatkák: a gyakori csapadék miatt a meleg ellenére sem nőtt lényegesen az atka populáció még a fertőzött kertekben sem, de sok kertben eddig egyáltalán nem is lehetett észlelni a kártételüket.

Védekezési stratégia:

 1. Védekezés főleg kontakt készítményekkel a varasodás és egyéb (tárolási) betegségek ellenellen 10-14 naponta.
 2. A lisztharmat ellen elég lehet minden második permetezéskor védekezni, kivéve, ha nagyon erős a fertőzöttség.
 3. Az almamoly második nemzedékének a rajzása a következő napokban megindulhat, de védekezni még nem szükséges, csak ha védekezési küszöb feletti mennyiséget fog a feromoncsapda.
 4. A szívókártevők közül ( levéltetvek, pajzstetvek, vértetű, takácsatkák ) a következő héten főleg a vértetű elleni védekezés válhat szükségessé. Egyes kertekben gondot okozhatnak a pajzstetvek és takácsaták is.

 

Ajánlott növényvédő szerek és növényvédelmi technológia a gyümöcsnövekedés fenofázisban:

Nincs változás az előző hírlevélhez képest, de atkaölő szerekkel kiegészítve!

Védekezés a varasodás ellen a kontakt készítmények előtérbe kerülésével:

 1. Réz hatóanyagú gombaölők: pl. Bordóilé Neo 3 l/ha, Cuproxat FW 4 l/ha, stb.

A Biocont új terméke a magas rézhidroxid hatóanyag tartalmú Terpen Cu lobtrágya, 400 g/l        fémrezet tartalmaz, nem gombaölő szer, az általános rézhiány megelőzésére szolgál, de rendszeres használata erősíti a növényi szöveteket, ezzel csökkenti a betegségre való fogékonyságot. Tartósan a lombon marad, nem perzsel, használata gazdaságos. Dózisa almában 0,75 l/ha.

A Loker TE koncentrált réztrágya bór kiegészítéssel. A réz és bórhiány megelőzésére szolgál, de fokozza a növényi ellenállóságot és kiváló növényvédelmi mellékhatással is rendelkezik. Almában a virágzás utáni időszakban 1-2 l/ha a dózisa.

 1. Egyéb kontakt készítmények: Delan 700 WG, Alcoban WG, (hatóanyag ditianon), dózis 0,5 kg/ha virágzás előtt, 0,35 kg/ha virágzás után, kezelés 3x, 12 naponta. Delan Pro, (ditianon+ kálium-foszfonát), dózis 0,8-2,5 l/ha kezelések száma 6x, 5 naponta. Buvicid K 370 SC (hatóanyag: kaptán) 2,2-3,0 l/ha kez.sz.: 10x, 7 naponta, Karat 80 WG (kaptán) 1,5-1,8 kg/ha kez.10x, 7-10 naponta, Merpan 80 WDG 1,25-2 kg/ha kez.sz.: 10x, 7 naponta, Vitisan SP 5-7,5 kg/ha (+ kén+ Wetcit), M Guard növénykondícionáló (kontakt gombaölő szerként is funkcionál) stb. Amint a felsorolásból is látszik bizonyos esetekben a gombaölő szerek és növénykondícionálók között a határ kezd elmosódni. A rézhidroxid éppúgy lehet gombaölő szerek hatóanyaga, mint lombtrágyáké vagy növénykondícionálóké. A kálium-karbonát és a kálium-hidrogén karbonát hatóanyagok is egyszerre rendelkeznek növénykondícionáló és gombaölő hatással is. Fontos hozzátenni ehhez, hogy a hatékonyság vonatkozásában nem lehet egyenlőségjelet tenni a gombaölő szerek és növénykondícionálók között. Nem helyettesítik, hanem inkább kiegészítik egymás hatását.

 

 1. Mélyhatású készítmények: még szükséges lehet a használatuk, de figyeljünk a hosszú várakozási időre! Syllit 400 SC (hatóanyag dodin), dózis: 1,75-2,25 l/ha kez.sz. 2x, 7 naponta, Dodifun SC ( dodin ), dózis: 1,125 l/10000 m2 LFF, max 1,9 l/ha, kez.sz.:2x, 7 naponta.

   Felszívódó hatású gombaölőszerek, varasodás és lisztharmat ellen, pl.:

A túlhasználat elkerülése érdekében (rezisztencia veszély) és az engedélyokiratok előírásainak megfelelően a nyári, kevésbé varasodás veszélyes időszakban el lehet hagyni használatukat. Alkalomszerűen a lisztharmat elleni védelem erősítésére vagy a szüret előtti időszakban a tárolási betegségek megelőzésére újból alkalmazásra kerülhetnek néhányszor.

A kínálat nem változott:

 1. SDHI hatóanyagú fungicidek önállóan vagy kontakt kombinációban, Fontelis 20 SC 0,5-0,75 l/ha Sercadis (fluxapiroxad) 0,25-0,3 l/ha. A Luna Experience (fluopiram+ tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha 3x használható egy szezonban, a Luna Privilege (fluopiram) 0,2 l/, 2x használható. A Luna Care (fluopiramfoszetil-Al) 5-10 mm-es gyümölcsmérettől használható, a tűzelhalás ellen is véd, dózisa 1 kg/ha/lombkorona m, max dózisa 3 kg/ha. A felhasználás során tartsuk be a gyártói korlátozásokat a fenológiára és a fajtahasználatra vonatkozóan!
 2. EBG fungicidek (mindig kombinációban használjuk!), Difcor 250 EC, Score 250 EC 0,2-0,25 l/ha Domark 10 EC 0,4 l/ha Folicur 25 WG 0,5 kg/ha Orius 20 EW 0,6 l/ha Riza 250 EW 0,5 l/ha Topas 100 EC 0,5 l/ha

Revyona 1,3-2 l/ha, felhasználás évente 2x 7 naponta.

Difol (difenokonazol+ folpet), 3,5 l/ha é.v.i.: 110 nap! Csak piros bimbótól mogyoró nagyságú gyümölcsméretig használható!  

 

Lisztharmat elleni készítmények:

 1. Elemi kén tartalmú gombaölő szerek, pl.: Azumo WG, Colpenn, Cosavet DF Edge, Kumulus S, Thiovit Jet stb. dózis 3 kg/ha.

2.Speciális lisztharmatölő készítmények: a Cyflamid, dózisa 0,3-0,5 l/ha, Nimrod 25 EC, dózisa 1 l/ha.  

3.Vitisan SP (kálium- hidrogén-karbonát) 5-7,5 kg/ha kombinációban Vitisan SP 5 kg/ha+ elemi kén tartalmú gombaölő 2 kg/ha+ Wetcit 1-1,5 l/ha varasodás és lisztharmat ellen biotermesztésben is!

M-Guard (kálium-karbonát) növénykondícionáló, kontakt hatású készítmény, dózisa 4,5-6 kg/ha 8 alkalommal, 7 naponta.

Tűzelhalás elleni védelem:

Rézkészítmények közül már csak az alacsony dózisban, a perzselés veszélye nélkül használható Bordóilé Neo SC (bordeaux-i keverék, réz-kalcium kettős só), 3 l/ha jöhet szóba, ha a tüzelhalás ellen kívánunk megelőző védekezést végezni.

Luna Care 2-3 kg/ha

Egyéb készítmények a tűzelhalás elleni megelőző védekezéshez:

Aliette 80 WG 2x 4 kg/ha,  

Flavoplant 1 l/ha 14 naponta ismételve (bióban is).

Serenade Aso (Bacillus amyloliquefaciens QST 713 törzs), 4-8 l/ha 3 naponta, max 6x.

Stericlean Plant növénykondícionáló 10 % koncentrációban, de max 30 l/ha dózisban.

Rovarok elleni védelem:

Almamoly: a következő nemzedék megjelenéséig nem szükséges védekezés, csak, ha a feromon csapdák védekezési küszöb felett fognak.

Felhasználható rovarölő szerek:

Tojásölő készítmények: Coragen 20 SC/Voliam 0,125-0,2 l/ha ha eddig 1x használtuk ebben az évben.

Granulovírus készítmények: Madex 0,075-0,1 l/ha, alkalmazás 8x, 8 naponta, Madex Pro 0,05-0,1 l/ha, 10x, 6 naponta, Madex Twin 0,05 l/ha, alkalmazás 18x 6 naponta, 800 l permetlében, keleti gyümölcsmolyra is hat, Carpovirusine 1 l/ha, 10x, 10 naponta.

                 

Levéltetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha Mospilan 20 SG 0,15, lev Sivanto Prime 0,4-0,6 l/ha Teppeki-t/ Afinto-t 0,14 kg/ha adagban, Neemazal-T/S-t 1,5 l/ha lombkorona méter, de max. 3 l/ha adagban.

Vértetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha Mospilan 20 SG 0,4 kg/ha Biosol Káliszappan 1-2,5 % koncentrációban.

Kaliforniai pajzstetű: Biosol Káliszappan 1-2,5 %, Vektafid A 0,5 %-os koncentrációban.

 

Piros gyümölcs takácsatka, levélatkák:

Kanemite 15 SC (acekinocil), dózisa 0,9 l/ha kezelés 1x egy évben é.v.i.: 30 nap, kontakt hatás, takácsatka mozgó alakok ellen,  

 Milbeknock (milbemektin), 0,05 % koncentrációban, kezelés 2x, 60 nap elteltével, utolsó kezelés 60 %-os gyümölcsméretig, é.v.i.: 14 nap, kontakt hatású atka és rovarölő szer, aknázómolyok ellen is hat,  

NanoTac EC (Polimerek), 0,1-0,15 %-os koncentrációban, 7 naponta, é.v.i.: 0 nap, kis testű rovarok (atkák, levéltetvek) mozgó alakjai ellen hat.

Nissorun 10 WP (hexitiazox) 0,5 kg/ha felhasználható 1x, é.v.i.:28 nap, tojás, lárva és nimfaölő hatású.

Ortus 5 SC, (fenpiroximát) kezelés 1x, 70 %-os gyümölcs méretig, é.v.i.:4 nap, kontakt hatás, 50-60 napig megőrzi hatékonyságát, a nimfa, lárva, imágó alakok ellen hat.   

Pyranica 20 WP, (tebufenpirad) 0,25 kg/ha é.v.i.: 28 nap, trancslamináris hatás, minden fejlődési alak ellen hat, taglózó és tartam hatás, levéltetvek ellen is hat.

Vektafid A (paraffinolaj) 0,5 % koncentrációban vegetációban, 2x, 10-14 nap elteltével, a zöld héjú almák nagyobb érzékenysége miatt más szerekkel kombinációban nem javasolt.

kén hatóanyagú gombaölők, kezelés 3 kg/ha 7 naponta ismételhető, atka gyérítő hatás

A gyümölcsnövekedés időszakában    alkalmazható lombtrágyák és növénykondícionálók:

A gyümöcs kötődéstől számított második héttől érdemes elkezdeni a lombon keresztüli kalcium pótlást.  A szállítópályák módosulása miatt a gyökéren keresztüli kalcium szállítás jelentősen csökken, ezért fontos a lombon keresztüli kalcium pótlás az egyes fajták kalciumhiányra való érzékenységének megfelelően 4-8 x alkalommal is.

 1. Kalciumpótlásra felhasználható készítmények: a kalcium transzportot fokozó  InCa 1-1,5 l/ha dózissal, a   Calbit C 2-3 l/ha a Nitrocam 2-3 l/ha a Wuxal Kalcium 2-4 l/ha a kalciumklorid hatóanyagú YaraVita Stopit 5 l/ha dózissal, a Brexil Ca 2,5 l/ha dózissal, Fitohorm Turbo Kalcium (N, K, Ca, Mg, tartalommal) 3-5 l/ha stb.
 2. Egyéb speciális lombtrágyák:

YaraVita Frutrel (N, P, Ca, Mg, B, Zn,) Dózisa 5-10 l/ha 10-14 naponta. Golden levélhullás megelőzésére! Utolsó kipermetezése szüret előtt egy hónappal!

YaraVita Universal Bio (NPK, Mn, Cu, Zn, B, Mo) 3-5 l/ha 7-14 naponta, makro-és mikroelemek, algakivonat az általános kondíció javítására, stressz utáni regenerációra.

YaraVitaSeniphos (N, P, Ca) 10 l/ha 7-14 naponta a húskeménység növelésére, a tárolhatóság javítására. Színeződés elősegítésére az utolsó 2 kezelés betakarítás előtt 3 héttel kezdve 10 l/ha dózissal önmagában, 7 nap különbséggel kijuttatva, 500-1000 l/ha permetlében.

Microcomplex: mezo-és mikroelem pótlásra 2-3 kg/ha dózisban. Kiváló ár érték arány! Használatával megelőzhető vagy csökkenthető a Golden meleg időben kialakuló levélhullása (magas Mg, Mn, Zn tartalom).

Rizammina 42: komplex biostimulátor algakivonattal plusz kálium túlsúlyos komplex makro és mikroelem összetétellel. használatával növekszik a termés mérete, javul a minősége, nő a terméshozam. Dózisa 2,5 kg/ha 2-3x.

Hőstressz, napégés elleni védelem:

Mikronizált kalcium tartalmú Decco Shield 10-15 l/ha, rendkívül finom szemcséjű, tartós bevonatot ad, 3-5 °C-kal alacsonyabb termés-és növényhőmérsékletet biztosít, és elősegíti az egyenletesebb színeződést, mivel növeli a szórt fényt a koronában.

Go Drip bór, mangán, cink tartalmú lombtrágya, mely 3-4 °C-al képes csökkenteni a növény hőmérsékletét, véd az UV sugárzás és a napperzselés ellen. Növényvédelmi mellékhatása van a körte levélbolha, levéltetvek és poloskák ellen. Tápanyagként is hasznosul, erősíti a növény felszíni szövetét. Felhasználása: ismételt kijuttatással 2,5-4 kg/ha, egyszeri kezeléssel 5-7 kg/ha.

Green Miracle: párolgáscsökkentő növénykondícionáló (mikronizált kalcium-karbonát lombtrágya) a napégés mérséklésére, transzspiráció csökkentésére 7-10 naponta maximum 7 alkalommal, 0,3 %-os koncentrációban. Kombináció esetén keverési próba szükséges.

 1. Kiegyenlített összetételű miikroelemes komplex levéltrágyák: Greenleaf 20/20/20 2,5 kg/ha+ Fylloton aminosav 1,5 l/ha Cifo Floral 20/20/20+me 2,5 kg/ha Plantafol 20/20/20 2-3 kg/ha + Megafol 2l/ha+Brexil Multi 1-2 kg/ha.

 

Biostimulátorok:

 

 1. Rhizomagic (alga+ aminosav) növény és talajkondícionáló, 2-4x 2,5-3,5 l/ha
 2. Amalgerol, Amalgerol Essence: a gyümölcs minőség javítására, a termésátlag növelésére, kisebb stresszek regenerálására, 2-4 l/ha stressz után vagy minden második permetezéssel egy menetben.
 3. Nov@: növény-és talajkondícionáló, dózisa növényre permetezve 4 l/ha 10-12 naponta, fokozza a fotoszintézist növeli a szárazság és stressztűrést, növeli a termésmennyiséget. Biotermesztésben engedélyezett.
 4. Nuvola OR biostimulátor, új termék! (vörösalga+magas káliumoxid tartalom) segíti a mikroelemek felvételét, javítja a növény hormon háztartását, növeli a fotoszintézist, elősegíti a stressz utáni gyors regenerációt, dózisa 1-2 l/ha 2x 30 naponta. Biotermesztésben is használható!

 

A hírleveleinkben említett ajánlások nem jelentenek kizárólagos megoldást az adott időszakban adódó növényvédelmi és tápanyag utánpótlási problémákra, csak néhány lehetséges változatra hívják fel   a figyelmet.

 

    Varga Attila

 szaktanácsadó

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen