WebshopCímke

Almatermesztők Blog 13. 2024.07.09-07.27

2024. 07. 11.

Fenofázis: gyümölcs növekedés, másodlagos hajtásnövekedés vége, jövő évi termőrügy differenciálódás időszaka

Időjárási események: az elmúlt két hétben a napi átlag hőmérséklet hasonló tartományban mozgott, mint a megelőző időszakban és voltak jelentős ingadozások is viszont sokkal szárazabb időszak köszöntött ránk, amit helyi záporok, zivatarok jégesők fölül írhattak egyes körzetekben. A két hetes időszak első hetében 21,5 °C-ról 25 °C-ra emelkedett a napi átlag hőmérséklet, majd 3-4 nap lehűlés következett 17-18 °C-ra, az utolsó 5-6 napban újra 25 °C fölötti értékeket mértek a műszerek. A korábbi hetekhez képest kevés csapadék hullott, Gávavencsellőn 25,4 mm, Nagykállóban 6,4 és Geszteréden csak 4,2 mm. A két hét szinte minden éjszakáján volt harmat és ennek következtében 5-14 órás levélnedvességi értékeket rögzítettek a Metos műszerek. Ilyen értékek mellett infekció nem következett be, a varasodás helyzet nem változott. A tűzelhalásnak kedvezett az időszak, de kórokozó továbbterjedése csak mérsékelt volt az állandó fertőzősi veszély ellenére.

Fenológia: A másodlagos hajtásnövekedés megkezdődött és 5-15 cm-es új hajtásrészek jelentek meg a hajtásokon. A zöld alma-levéltetű mérsékelt betelepedése volt megfigyelhető az új növedékeken.

A következő 1-2 hétben folytatódik a meleg idő, sőt hőség napok is következhetnek, amikor 35-40 °C-os napi maximumok is kialakulhatnak. A 35 °C feletti tartomány már több kártevő terjedését korlátozza, pl. varasodás, tűzelhalás, levéltetvek, vértetvek, de az atkák még ezt a meleget is elviselik, életciklusuk felgyorsul, egyedszámuk gyorsan nőhet.

Kórokozó helyzet:

Az elmúlt napok időjárási paraméterei nem kedveztek a varasodás továbbterjedésének, ezért a kertek növényegészségügyi helyzete nem változott. Az erősen fertőzött lombú ültetvényekben a fertőzött levelek egy része sárgulni kezdett, majd le is hullt. A levélhullás a felmelegedés kiváltotta élettani okokból is bekövetkezhetett Golden fajtakörbe tartozó fajtákon. Az eltérő tünetek alapján jól meg lehet határozni a levélhullást kiváltó okot.

Tűzelhalás: az időjárás hosszú hetek óta kedvez a tűzelhalás kórokozó terjedésének, de járványos helyzet ennek ellenére nem alakult ki. A következő időszak magas hőmérsékleti értékei már nem kedveznek a kórokozónak, ezért a fertőzés terjedése valőszínűleg meg fog állni.

Rovarkártevők:

Almamoly: az április 15-i biofix időponttól számolt hőösszeg Geszteréden 635 °C, Nagykállóban 657°C, míg Gávavencsellőn már 657 °C. A hőösszeg model számítás alapján a második nemzedék rajzása már kb. második hete tart, az imágóknak mintegy egyharmada repült ki eddig, megkezdődött a tojásrakás és megindult a lárvakelés is. A következő napokban még lehet védekezni tojásölő hatású készítménnyel vagy granulovírussal, majd kb 7-10 nap múlva már inkább a lárvaölő készítményeket érdemes kijuttatni, mert akkorra várható az intenzívebb lárvakelés.

Almilonca: az almailonca első nemzedék rajzása véget ért, a második nemzedék rajzásának megindulása a közeli napokban várható, így jelenleg a csapdák nem vagy alig fognak imágót. Az első nemzedék fejlett vagy utolsó stádiumú lárvái még károsíthatnak, illetve megkezdték bábozódásra vonulásukat.

Kaliforniai pajzstetű: hőösszeg számítások alapján a második nemzedék hímrajzása a végéhez közeledik és a fiatal lárvák megjelenése is megkezdődik a következő napokban. Amíg a lárvák nem telepednek le és pajzsot nem növesztenek, hatékonyabban lehet védekezni ellenük.

Levéltetvek: az újra növekedésnek indult hajtások fiatal leveleire mérsékelt betelepülés volt megfigyelhető a napokban. Csak ott szükséges védekezni, ahol ez a jelenség megfigyelhető.

A vértetű okozta gyapjasodás elég intenzív volt az elmúlt napokban, de a kíméletesen védett kertekben a vértetű fürkészek is munkához láttak és 80-90%-ban parazitálták a kolóniákat. Érdemes nagyítóval megszemlélni a kolóniákat, ha nagy fekete, élettelen egyedeket találunk csak, akkor nem is szükséges védekezni, ha fiatal, rózsaszín, mozgásban lévő tetveket észlelünk a viaszszálak alatt, akkor további védekezés szükséges.

Ha a fekete elpusztult egyedeken röplyuk látható, a fürkészdarázs már kirepült. A vértetű fürkésznek évente 4-6 nemzedéke van, egy nemzedék kifejlődése kb. 25 napig tart. A fürkészek addig vannak jelen az ültetvényben, amíg a táplálékul szolgáló vértetvek is tevékenykednek.

Piros gyümölcs takácsatka, levélatkák: általában alacsony fertőzöttség figyelhető meg, de egyes kerteket, kertrészeket szükséges lehet kezelni, ha 3-5 atka van levelenként vagy a levélatkák nagy számban (>30 atka/ levél) figyelhetők meg a leveleken.

Az amerikai lepkekabóca 2004 óta van jelen hazánkban, de eddig nem okozott jelentős gondot az almatermesztőknek, sok tápnövényű kártevőként inkább a szőlőt, akácot, dísznövényeket károsította. Egyes fasorok, erdők melletti almáskertekben az idén nagyobb gyakorisággal bukkan fel. Jelenleg még lárva állapotban van és a viaszos szövedékben tartózkodik. Július közepére megjelenhetnek az imágók, amelyek jól repülnek és nehezen irthatók. A jelenlegi az utolsó időszak, amikor a lárvák elleni védelem még hatékonyan elvégezhető. Kártétele csak akkor feltűnő, ha tömegesen jelenik meg, szívogatásával legyengíti a növényt, mézharmattal szennyezi a termést és a leveleket. A mézharmaton megtelepedő korompenész eltávoítása költséges és nehéz feladat.

Védekezési stratégia:

 1. Védekezés főleg kontakt készítményekkel a varasodás és egyéb (tárolási) betegségek ellenellen 10-14 naponta.

 2. A lisztharmat ellen a végálló rügyek záródása előtt érdemes egy védekezést végrehajtani a jövő évi fertőzöttség csökkentése érdekében.

 3. Az almamoly második nemzedékének tojásrakása intenzívebb szakaszba ért, tojásölő hatású készítménnyel hosszú időtartamú védelmet érhetünk el. A kelő lárvák ellen 8-10 nappal később védekezzünk.

 4. A szívókártevők közül (levéltetvek, pajzstetvek, vértetű, amerikai lepkekabóca, takácsatkák) a következő napokban főleg a vértetű elleni védekezés tűnik indokoltnak.. Egyes kertekben szükségessé válhat a védekezés a pajzstetvek és takácsaták, amerikai lepkekabóca ellen is.

Ajánlott növényvédő szerek és növényvédelmi technológia a gyümöcsnövekedés érés előtti szakaszában:

Nincs változás az előző hírlevélhez képest, de atkaölő szerekkel kiegészítve!

Védekezés a varasodás ellen a kontakt készítmények előtérbe kerülésével:

 1. Réz hatóanyagú gombaölők: pl. Bordóilé Neo 3 l/ha, Cuproxat FW 4 l/ha, stb. Júliusra a gyümölcs ellenállóbbá válik, ezért fokozatosan egyéb réz készítmények is használhatók a perzselés kockázata nélkül.

 1. Egyéb kontakt készítmények: Delan 700 WG, Alcoban WG, (hatóanyag ditianon), dózis 0,5 kg/ha virágzás előtt, 0,35 kg/ha virágzás után, kezelés 3x, 12 naponta. Delan Pro, (ditianon+ kálium-foszfonát), dózis 0,8-2,5 l/ha, kezelések száma 6x, 5 naponta. Buvicid K 370 SC (hatóanyag: kaptán) 2,2-3,0 l/ha kez.sz.: 10x, 7 naponta, Karat 80 WG (kaptán) 1,5-1,8 kg/ha kez.10x, 7-10 naponta, Merpan 80 WDG 1,25-2 kg/ha, kez.sz.: 10x, 7 naponta, Vitisan SP 5-7,5 kg/ha (+ kén+ Wetcit), M Guard növénykondícionáló (kontakt gombaölő szerként is funkcionál).

 szerek-i3zxd5.jpg (260 KB)

Felszívódó hatású gombaölőszerek,varasodás és lisztharmat ellen:

A túlhasználat elkerülése érdekében (rezisztencia veszély) és az engedélyokiratok előírásainak megfelelően a nyári, kevésbé varasodás veszélyes időszakban el lehet hagyni használatukat. Alkalomszerűen a lisztharmat elleni védelem erősítésére vagy a szüret előtti időszakban a tárolási betegségek megelőzésére újból alkalmazásra kerülhetnek néhányszor.

A kínálat nem változott:

 1. SDHI hatóanyagú fungicidek önállóan vagy kontakt kombinációban, Fontelis 20 SC 0,5-0,75 l/ha, Sercadis (fluxapiroxad) 0,25-0,3 l/ha. A Luna Experience (fluopiram+ tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha, 3x használható egy szezonban, a Luna Privilege(fluopiram) 0,2 l/, 2x használható. A Luna Care (fluopiramfoszetil-Al) 5-10 mm-es gyümölcsmérettől használható, a tűzelhalás ellen is véd, dózisa 1 kg/ha/lombkorona m, max dózisa 3 kg/ha. A felhasználás során tartsuk be a gyártói korlátozásokat a fenológiára és a fajtahasználatra vonatkozóan!

 2. EBG fungicidek (mindig kombinációban használjuk!), Difcor 250 EC, Score 250 EC 0,2-0,25 l/ha, Domark 10 EC 0,4 l/ha, Folicur 25 WG 0,5 kg/ha, Orius 20 EW 0,6 l/ha, Riza 250 EW 0,5 l/ha, Topas 100 EC 0,5 l/ha, .

Revyona 1,3-2 l/ha, felhasználás évente 2x 7 naponta.

Lisztharmat elleni készítmények:

1. Elemi kén tartalmú gombaölő szerek, pl.: Azumo WG, Colpenn, Cosavet DF Edge, Kumulus S, Thiovit Jet, stb. dózis 3 kg/ha.

2.Speciális lisztharmatölő készítmények: a Cyflamid, dózisa 0,3-0,5 l/ha, Nimrod 25 EC, dózisa 1 l/ha.

3.Vitisan SP (kálium- hidrogén-karbonát) 5-7,5 kg/ha, kombinációban Vitisan SP 5 kg/ha+ elemi kén tartalmú gombaölő 2 kg/ha+ Wetcit 1-1,5 l/ha, varasodás és lisztharmat ellen biotermesztésben is!

M-Guard (kálium-karbonát) növénykondícionáló, kontakt hatású készítmény, dózisa 4,5-6 kg/ha, 8 alkalommal, 7 naponta.

Tűzelhalás elleni védelem: a tartósan magas hőmérséklet és száraz időszak a következő napokban nem kedvez a kórokozó szaporodásának, ezért a növényvédő szeres kezelés többnyire elhagyható.

Tárolási betegségek és (részben) varasodás és lisztharmat ellen használható, permetezéssel kujuttatható készítmények:

blossom-protect-z701wh.jpg (56 KB)

Blossom Protect (Aureobasidium pullulans), felhasználható tűzelhalás és tárolási betegségek ellen, kezelés 1,2-1,5 kg/ha, 4x, 2 naponta, érés kezdetéttől, fogyasztásra érettségig. Bellis (252 g/kg boszkalid+128 g/kg piraklostrobin) 0,8 kg/ha, kezelés 4x, 8 naponta. A gyümölcs növekedésétől a termésszíneződés kezdetéig használható, é.v.i.: 8 nap, engedélye 2024.07.31-ig érvényes! Érés előtti zárópermetezésre kombinálható Polyram DF 2,25 kg/ha-os dózisával, é.v..i.: 21 nap, kezelés 5x 7 naponta. FlintMax (500 g/kg tebukonazol+ 250 g/kg trifloxistrobin), dózis 0,2-0,3 kg/ha , felhasználható 3x, 14 naponta, lisztharmat, varasodás, tárolási betegségek ellen. é.v.i.:14 nap. Geoxe (500 g/kg fludioxonil), 0,45 kg/ha, felhasználható 2x, 7 naponta, fogyasztásra érettségig. Luna Privilege (hatóanyag: 500 g/l fluopiram) 0,2 l/ha , felhasználható 2x, 8 naponta, 2 héttel betakarítás előttig tárolási betegségek + lisztharmat ellen, é.v.i.: 14 nap. Luna Experience (200 g/l fluopiram+ 200 g/l tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha, é.v.i.:14 nap, felhasználható 3x, 7 naponta, 2 héttel betakarítás előttig. Pomax (336 g/l pirimetanil+ 133 g/l fludioxinil) 1,6 l/ha, felhasználható 2x, 14 naponta varasodás és tárolási betegségek ellen, fogyasztásra érettségig, é.v.i.:7 nap. Scab 80 WDG (800 g/kg kaptán) 1,5-1,8 kg/ha, felhasználható 1x, 7 naponta érés kezdetéig. Scala (400 g/l pirimetanil),dózisa max 1,5 l/ha, felhasználható 4x, 10 naponta, 1 héttel betakarítás előttig. Stampa (500 g/l fludioxonil), 0,4 kg/ha,felhasználható 2x, 7 naponta, fogyasztásra érettségig. Switch 62,5 WG (250 g/kg fludioxinil+375 g/kg ciprodinil) 0,8 kg/ha, é.v.i.: 3 nap, kezelés 2x, 6 naponta.

Rovarok elleni védelem:

Almamoly: Felhasználható rovarölő szerek:

Tojásölő készítmények: Coragen 20 SC/Voliam 0,125-0,2 l/ha, ha eddig 1x használtuk ebben az évben.

Granulovírus készítmények: Madex 0,075-0,1 l/ha, alkalmazás 8x, 8 naponta, Madex Pro 0,05-0,1 l/ha, 10x, 6 naponta, Madex Twin 0,05 l/ha, alkalmazás 18x 6 naponta, 800 l permetlében, keleti gyümölcsmolyra is hat, Carpovirusine 1 l/ha, 10x, 10 naponta.

Lárvaölő hatású rovarölő szerek:

Affirm Opti (hatóanyag emamektin-benzoát), dózisa 2 kg/ha, aknázó és sodrómolyokra is hat. Exirel (ciántraniliprol) 0,5-0,9 l/ha, akg. programokban tiltott, hatásspektruma almamoly, sodrómolyok, kezelés 2x, 10 naponta, Carnadine (acetamiprid)0,25 kg/ha, Mospilan 20 SG (acetamiprid), 0,25-0,4 kg/ha. A Voliam Targo (abamektin) dózisa 0,75-1 l/ha, almamoly, almilonca, levélatkák. aknázómolyok, takácsatkák ellen is használható, még ebben az évben.

Laser Duplo (spinozad 480 g/l) 0,25 l/ha, használat 3x, 7 naponta, Nexsuba (spinozad 240 g/l) almamoly, aknázómolyok ellen, 0,5 l/ha, kezelés 3x, 7naponta.

Szintetikus piretroidok, pl. Klartan 24 EW/ Monospel 24 EW (tau-fluvalinát),0,3 l/ha dózisban,nem jelöléskötelesek.

Decis, Decis Mega 0,15 l/ha, Karate Zeon 5 CS 0,2-0,3 l/ha, méhekre mérsékelten kockázatos, de méhkímélő technológiával kijuttatható készítmények.

Delegate 250 WG(spinetoram) 0,3 kg/ha. kg/ha, almamolyra, sodrómolyokra és aknázómolyokra ható készítmény, amely azonban akg. programokban tiltott, kezelés 1x. Judo (lambda-cih.+ primikarb)1-1,2 l/ha, aknázó-sodró-,gyümölcsmolyok, levéltetvek ellen hat, kezelés 2x, 8 naponta.

Baktérium toxin hatóanyagú készítmények: Bactospeine WG/ Dipel DF 1-1,5 kg/ha, Delfin WG 0,75 l/ha, Lepinox Plus 1 kg/ha. hatóanyaguk Bacillus Thuringiensis (var. kurstaki).

A Dipel hatásosságához 5,5-6,5 ph szükséges, ezt ökotermesztésben ecettel is beállíthatjuk, a konvencionális termesztésben azonban használjuk a Control DMP 30-200 ml/100 l permetlé dózisát vagy az X-Change –et 0,1%-os töménységben!

Levéltetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,15, lev Sivanto Prime 0,4-0,6 l/ha, Teppeki-t/ Afinto-t 0,14 kg/ha adagban, Neemazal-T/S-t 1,5 l/ha lombkorona méter, de max. 3 l/ha adagban.

Vértetvek: Pirimor 50 WG/Piricarb/ Afitox 0,5 kg/ha, Mospilan 20 SG 0,4 kg/ha, Biosol Káliszappan 1-2,5% koncentrációban.

Kaliforniai pajzstetű: Biosol Káliszappan 1-2,5%, Vektafid A 0,5%-os koncentrációban.

Amerikai lepkekabóca: lárvák ellen Biosol Káliszappan, piretroidok (Decis, Decis Mega, Karate Zeon 5 CS,), Mospilan 20 SG, Neem-Azal T/S. Tapadásfokozókkal, pl. Spraygard 0,2-04 l/ha, Spur 0,05-0,1%, a védekezés hatékonysága fokozható.

Piros gyümölcs takácsatka, levélatkák:

Kanemite 15 SC (acekinocil), dózisa 0,9 l/ha kezelés 1x egy évben é.v.i.: 30 nap, kontakt hatás, takácsatka mozgó alakok ellen,

Milbeknock (milbemektin), 0,05% koncentrációban, kezelés 2x, 60 nap elteltével, utolsó kezelés 60%-os gyümölcsméretig, é.v.i.: 14 nap, kontakt hatású atka ésrovarölő szer, aknázómolyokellen is hat,

NanoTac EC (Polimerek), 0,1-0,15%-os koncentrációban, 7 naponta, é.v.i.: 0 nap, kis testű rovarok (atkák, levéltetvek) mozgó alakjai ellen hat.

Nissorun 10 WP (hexitiazox) 0,5 kg/ha , felhasználható 1x, é.v.i.:28 nap,tojás, lárva és nimfaölő hatású.

Ortus 5 SC, (fenpiroximát) kezelés 1x, 70%-os gyümölcs méretig, é.v.i.:4 nap, kontakt hatás, 50-60 napig megőrzi hatékonyságát, a nimfa, lárva, imágó alakok ellen hat.

Pyranica 20 WP, (tebufenpirad) 0,25 kg/ha, é.v.i.: 28 nap, trancslamináris hatás, minden fejlődési alak ellen hat, taglózó és tartam hatás, levéltetvek ellen is hat.

Vektafid A (paraffinolaj) 0,5% koncentrációban vegetációban, 2x, 10-14 nap elteltével, a zöld héjú almák nagyobb érzékenysége miatt más szerekkel kombinációban nem javasolt.

kén hatóanyagú gombaölők, kezelés 3 kg/ha, 7 naponta ismételhető, atka gyérítő hatás

A gyümölcsnövekedés érés előtti időszakában alkalmazható lombtrágyák, öntözőműtrágyák és növénykondícionálók:

A kiegyenlített (20/20/20-as összetételű öntöző-és levéltrágyák használatáról a hangsúly lassan áttevődhet a kálidús összetételekre.

Levéltrágyák

 1. Floral K 12/5/35+me 2,5 kg/ha, stresszes helyzetekben kiegészíthető Fylloton 2-3 l/ha dózisával, Plantafol 5/15/45 vagy Plantafol 0/25/50 3-5 kg/ha, stresszes helyzetekben kombinálható Megafol 2-3 l/hadózisával..

 2. A termőrügy differenciálódás elősegítésére július első felében használható egy alkalommal a a magas bór tartalmú Greenleaf 14/11/6+8 B 2,5 kg/ha + Fylloton aminosav 1,5 l/ha vagy 1-2x Boroplus 1 l/ha, Boromin Gél 1 l/ha, Borfast 1l/ha, stb.

 3. Az alma gyümölcs méretének növelésére alkalmazzuk a különleges összetételű (alga és ásványi trágyák, makro-és mikroelemek) Rizammina 42-t,(NPK 13/8/21+2 MgO+ me), dózisa 2,5 kg/ha. A stippesedés megelőzésére 2 l/ha Nitrocam-al kombinálható.

 4. Kalciumpótlásra felhasználható készítmények: a kalcium transzportot fokozó InCa 1-1,5 l/ha, dózissal, a Calbit C 2-3 l/ha, a Nitrocam 2-3 l/ha, a Wuxal Kalcium 2-4 l/ha, a kalciumklorid hatóanyagú YaraVita Stopit 5 l/ha dózissal, a Brexil Ca 2,5 l/ha, dózissal, Fitohorm Turbo Kalcium (N, K, Ca,Mg, tartalommal) 3-5 l/ha, stb.

 5. Egyéb speciális lombtrágyák:

YaraVita Frutrel (N, P, Ca, Mg, B, Zn,) Dózisa 5-10 l/ha, 10-14 naponta. Golden levélhullás megelőzésére! Utolsó kipermetezése szüret előtt egy hónappal!

YaraVita Universal Bio (NPK, Mn, Cu, Zn, B, Mo) 3-5 l/ha 7-14 naponta, makro-és mikroelemek, algakivonat az általános kondíció javítására, stressz utáni regenerációra.

YaraVitaSeniphos (N, P, Ca) 10 l/ha, 7-14 naponta a húskeménység növelésére, a tárolhatóság javítására. Színeződés elősegítésére az utolsó 2 kezelés betakarítás előtt 3 héttel kezdve 10 l/ha dózissal önmagában, 7 nap különbséggel kijuttatva, 500-1000 l/ha permetlében.

Microcomplex: mezo-és mikroelem pótlásra 2-3 kg/ha dózisban. Kiváló ár érték arány! Használatával megelőzhető vagy csökkenthető a Golden meleg időben kialakuló levélhullása (magas Mg, Mn, Zn tartalom).

Rizammina 42: komplex biostimulátor algakivonattal plusz kálium túlsúlyos komplex makro és mikroelem összetétellel. használatával növekszik a termés mérete, javul a minősége, nő a terméshozam. Dózisa 2,5 kg/ha 2-3x.

Hőstressz, napégés elleni védelem:

 decco-shield-w8hf7c.jpg (66 KB)

Mikronizált kalcium tartalmú Decco Shield 10-15 l/ha, rendkívül finom szemcséjű, tartós bevonatot ad, 3-5 °C-kal alacsonyabb termés-és növényhőmérsékletet biztosít, és elősegíti az egyenletesebb színeződést, mivel növeli a szórt fényt a koronában.

Go Drip bór, mangán, cink tartalmú lombtrágya,mely 3-4 °C-al képes csökkenteni a növény hőmérsékletét, véd az UV sugárzás és a napperzselés ellen. Növényvédelmi mellékhatása van a körte levélbolha, levéltetvek és poloskák ellen. Tápanyagként is hasznosul, erősíti a növény felszíni szövetét. Felhasználása: ismételt kijuttatással 2,5-4 kg/ha, egyszeri kezeléssel 5-7 kg/ha.

Green Miracle: párolgáscsökkentő növénykondícionáló (mikronizált kalcium-karbonát lombtrágya) a napégés mérséklésére, transzspiráció csökkentésére 7-10 naponta maximum 7 alkalommal, 0,3%-os koncentrációban. Kombináció esetén keverési próba szükséges.

Biostimulátorok:

 1. Rhizomagic (alga+ aminosav) növény és talajkondícionáló, 2-4x 2,5-3,5 l/ha,

 2. Amalgerol, Amalgerol Essence: a gyümölcs minőség javítására, a termésátlag növelésére, kisebb stresszek regenerálására, 2-4 l/ha stressz után vagy minden második permetezéssel egy menetben.

 3. Nov@: növény- és talajkondícionáló, dózisa növényre permetezve 4 l/ha, 10-12 naponta, fokozza a fotoszintézist növeli a szárazság és stressztűrést, növeli a termésmennyiséget. Biotermesztésben engedélyezett.

 4. Nuvola OR biostimulátor, új termék! (vörösalga+magas káliumoxid tartalom) segíti a mikroelemek felvételét, javítja a növény hormon háztartását, növeli a fotoszintézist,elősegíti a stressz utáni gyors regenerációt, dózisa 1-2 l/ha, 2x 30 naponta. Biotermesztésben is használható!

 5. Talajon keresztüli öntöző műtrágyázásra a Hydrofert (NPK 12/11/22+8 CaO)25-50 kg/ha,

Idrofloral Plus 15/5/30+ 3 MgO 25-50 kg/ha, Master 15/5/30+ 2 MgO 30-40 kg/ha öntözőtrágyák valamelyike használható.

A hírleveleinkben említett ajánlások nem jelentenek kizárólagos megoldást az adott időszakban adódó növényvédelmi és tápanyag utánpótlási problémákra, csak néhány lehetséges változatra hívják fel a figyelmet.

Varga Attila
szaktanácsadó

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen