WebshopCímke

Aszályban is sikert arat!

2023. 01. 31.

Hagyjuk el a megszokott gyakorlatot – gondolkozzunk tudatosan és építsünk a meglévő tudásra.

ragt3.jpg (77 KB)

Számos negatív éghajlati tényező együttes hatását élhettük meg az idei év kukoricatermesztésében. Ugyanakkor vannak pozitív tapasztalatok, amelyek előremozdíthatják a tudatos gazdálkodás előremenetelét, amelyekre még inkább szükség lesz a jövőben. Az éghajlati tényezőkre kevés a befolyásunk, ugyanakkor a talajaink szerkezetének javításában óriási szerepünk van. Ehhez fontos szem előtt tartani a talaj szervesanyag-tartalmának növelését és a talaj mechanikai bolygatásának csökkentését is. A kedvező hatás elérése viszont egy meglehetősen lassú folyamat.

036072.jpg (147 KB)

A természeti anomáliákkal szemben a leggyorsabb válaszreakciót a stressztűrő kukoricahibridekben, a vetés időzítésében és a helyes tőszámválasztásban keressük.

A stressztűrő H2O kukorica hibridek genetikai hátterüknek köszönhetően hatékonyan veszik fel a versenyt vízhiányos állapotú adottságokkal szemben.

A stressztűrő termékjelölést csak azon kukorica hibridek kaphatják meg, amelyek több évi vizsgálat után bizonyítják alkalmasságukat a korlátos feltételekhez, továbbá versenyképesek a normál és optimális körülmények között is.

Az RAGT Vetőmag Kft. több mint egy évtizede forgalmaz stressztűrő kukorica hibrideket, amelyek jelentősége egyre inkább hangsúlyosabbá válik a partnereink körében. A 300-as éréscsoport legkeresettebb termékei a FAO 370-380-as RGT ALEXX és RGT TEXERO. Utóbbi a dinamikus vízleadásáról is híres, ami a jelen helyzet szárítását tekintve nem elhanyagolható szempont. Az RGT TEXERO-t 2 évben vizsgáltuk iregszemcsei fejlesztői kísérletünkben mind vetésidő, mind tőszám függvényében (1.-2. ábra).

1. ábra: RGT TEXERO aszályos és kedvező évjáratok termésre és betakarításkori nedvességtartalomra gyakorolt hatása a tőszámváltozás függvényében (Iregszemcse)
1. ábra: RGT TEXERO aszályos és kedvező évjáratok termésre és betakarításkori nedvességtartalomra gyakorolt hatása a tőszámváltozás függvényében (Iregszemcse)

Az elmúlt 2 év vizsgálatai alapján elmondható, hogy a hibrid a 62-72 ezer szem/ha-os vetésnél egy stabil 11,66-11,73 t/ha-os termésszinten teljesített. Legmagasabb termést 14,24 t/ha-t egy jó év esetében a 72 ezres tőszámon tudott elérni, míg száraz évjáratban az alacsonyabb, 62-ezres tőszám hozott kedvező eredményt. Évjárati stabilitás szempontjából a hibrid számára 67 ezres tőszám a legkedvezőbb.

ragt1.jpg (178 KB)
2. ábra: RGT TEXERO aszályos és kedvező évjáratok termésre és betakarításkori nedvességtartalomra gyakorolt hatása a vetésidő függvényében (Iregszemcse)

A 2. ábrán látható grafikon a vetésidő termésre és nedvességtartalomra gyakorolt hatását ábrázolja. A hibrid széles vetésintervallummal rendelkezik, hiszen a két év átlagait tekintve csak csekély termésbeli különbség mutatkozott. A korai vetés mind termésben, mind betakarításkori szemnedvességben egyértelműen kedvezőbb, ugyanakkor a legstabilabb terméseredményt az április közepei vetés hozott.

Ha valaki inkább a későbbi éréscsoportban gondolkozik, ott is van lehetőség néhány igazán nagy terméspotenciállal rendelkező hibridre. A FAO 390-es éréscsoportjába tartozik az RGT PALAWAN és FAO 390-410-es éréscsopotba az RGT PRODUXXION.

Aki esetleg siló hibridben gondolkozik, az RGT FARAONIXX-ot (FAO 560-as) tudjuk ajánlani. Ez a hibrid 60-65 t/ha zöldtömeget is képes elérni, kiváló silóbeltartalmi paraméterekkel.

ragt0.jpg (193 KB)

A 2022-es országos RAGT fejlesztői kísérletekben a legmagasabb termésű napraforgónak az RGT VALLENCIA CLP linolsavas napraforgó hibrid bizonyult.

Középmagas növénymagasságú, bókoló tányérállású napraforgó. A legújabb RM9-es génrezisztenciával rendelkezik. Diaportés szárfoltossággal és szár szklerotíniával szemben nagyon magas toleranciával, míg fómával és rozsdával szemben jó toleranciával rendelkezik. Szádorral szemben A-G rasszig rezisztens. Homogén megjelenésű, erős gyökérzetű hibrid, amely elsősorban a közepes és kiváló adottságú napraforgó területeken képes a rendkívüli terméspotenciál elérésére.

RGT GUILLERMO CLP új Clearfield Plus-os hibridként mutatkozott be az idei évben. Középérésű, magasolajsavas hibrid. Jó teljesít minden területen. Extenzív és intenzív technológia mellé is ajánljuk. Magas növénymagasság, bókoló tányérállás, nagy termőképesség mellett magasfokú betegség-ellenállóképesség jellemzi, fómával és tányér-szárszklerotiníával szemben is. RM5-es génrezisztenciával rendelkezik peronoszpórárval szemben. Kiemelkedő szárerőssége miatt dőlésre nem érzékeny, homogén növényállományt képez. 60000-65000 közötti tőszámmal vethető. Jó fejlődési eréllyel és termékenyüléssel rendelkezik.

A cirok az egyik legmagasabb toleranciával rendelkező növényének bizonyult az elmúlt évek tartós nyári aszályaival szemben. A portfólió nagy termőképességre fókuszálló vörös szemszínű cirokhibridei az RGT HUGGO és RGT ANGGY. A hibridek akár a 12-13 t/ha-os üzemi termésátlagot is elérhetik a jobb adottságú területeken.

ragt4.jpg (86 KB)

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen