A biostimulátorok olyan természetes vagy szintetikus anyagok, melyek felhasználhatók a mag felületére, a növényzetre vagy a talajba kijuttatva. Ezek az anyagok olyan változásokat okoznak a növények anyagcsere folyamataiban és strukturális fejlődésében, melyek hatására fokozódik az abiotikus stresszhatásokkal szembeni tolerancia, hatással vannak a növekedésre, a termés minőségére és mennyiségére. Ezek az anyagok már nagyon kis koncentrációban is képesek javítani a növények tápanyagfelvételét, a tápanyagok szállítását és beépülését, valamint a stresszhatásokkal szembeni ellenállóképességet. A biostimulátorok a növény felületére juttatva, vagy a gyökérzeten keresztül történő felvételt követően hasonló hatást fejtenek ki, mint az ismert növényi hormonok.
A gazdasági veszteségek megelőzése érdekében egyre többen alkalmaznak rendszeresen biostimulátor hatóanyagokat azzal a céllal, hogy módosítsák a növények fiziológiai folyamatait. A leghatékonyabb biostimulátorok általában olyan természetes anyagok, melyek növényi hormonokból vagy növényi hormonok prekurzoraiból állnak. Amennyiben ezeket a növényekben helyesen alkalmazzuk, közvetlenül a fiziológiai folyamatokra fognak hatást gyakorolni, így potenciális előnyökkel járnak a növekedés, fejlődés, termésképződés, valamint a környezeti stresszhatásokra adott válaszreakciók szempontjából.
A mezőgazdasági termesztés során felhasznált biostimulátorok hozzájárulnak a fenntartható és gazdaságos termelési rendszerek kialakításához azáltal, hogy fokozzák a növények környezeti stresszhatásokkal szembeni ellenálló-képességét, segítik a genetikai potenciálban rejlő maximális terméshozam elérését, és megfelelő használatuk mellett a kijuttatott műtrágya mennyisége is csökkenthető.
hírek a témában