WebshopCímke

Cifo Idrofloral Plus öntözőműtrágyák felhasználása meggyben, cseresznyében és támrendszeres uborkában

2022. 02. 23.

Napjainkban az intenzív zöldség- és gyümölcstermesztés elmaradhatatlan technológiai eleme az öntözés.

Az említett két kertészeti ágazatban talán a legelterjedtebb öntözési mód a csepegtető öntözés. Ennek az öntözési módnak számos előnye van. Kiegyensúlyozott növényfejlődést és nagyobb, jobb minőségű termést biztosít, használatával a gyökérzóna állandóan kellően nedvesen és levegőzötten tartható. Az állandóan nedvesen tartott talajban a tápanyagok feltáródása folyamatosan biztosított. A tápanyagok pontosan adagolhatók, egyenletesen oszthatók el az egyes növények között, más öntözési módokhoz képest takarékos a vízfelhasználás és kicsi a párolgási veszteség.   Tápoldatozással mindig a növény fajtájának, fejlődési állapotának megfelelő összetételű és adagú   tápanyagokat tudjuk kijuttatni. Hibás szemlélet, ha a csepegtető öntözéssel berendezett területünkön nem végzünk tápoldatozást, vagy csak alkalomszerűen végezzük. Csepegtető öntözés alkalmazásakor a tápanyagok folyamatos adagolása elengedhetetlen, mivel a gyökér a számára kedvező nedvességi állapotú térben koncentrálódik, ahol azonban, ha nem adunk tápanyagot, a természetes feltáródásból nem jut elég táplálékhoz, ez akár termésdepresszióhoz is vezethet. Csepegtető öntözés használatakor a tápoldatozásnak a technológia részévé kell válnia.  

A tápoldatozásra rendelkezésre álló számos műtrágyaféleség közül a termelők kedvelik azokat a műtrágya családokat, amelyek különböző arányban tartalmazzák a fő tápanyagokat, valamint mikroelemeket is tartalmaznak, mivel a gyártói ajánlások alapján a termesztett növény adott fejlődési fázisának megfelelő tápanyagarányú változat kiválasztása könnyű.  Egyes gyártók a tájékozódást még sajátos elnevezésekkel is megkönnyítik, pl. „starter vagy gyökereztető, lombosító, cukrosító”, stb. Az Agroker Holding Zrt. három éve forgalmaz egy új, magas minőségű NPK komplex, mikroelemekkel kiegészített kristályos öntözőműtrágyát, a Cifo Idrofloral Plus családot, amelyet már egy korábbi Agroker Magazin számban bemutattunk vásárlóinknak. Akkor az alma öntözőműtrágyázásának módját mutattuk be a fenológiához igazított különböző NPK összetételű műtrágyák és dózisok megadásával.  Most két további javaslat, a csonthéjasok (meggy, cseresznye) és a támrendszeres konzervuborka Idrofloral Plus öntöző műtrágyával történő tápoldatozási lehetőségeit foglaljuk össze röviden.

Idrofloral-PLUS-121236.png (615 KB)

A cseresznye és meggy termesztéstechnológiája és így tápanyagellátása is nagy mértékben hasonló, ugyanakkor más növényekhez képest bizonyos sajátosságokkal rendelkezik.

A meggy a jelentősebb kultúra, kb. 13-14 000 ha körüli országos területtel. Így termőterületét tekintve a második a termesztett gyümölcsök között.  Több hullámban történtek nagyobb meggytelepítések, de sem a fajtaszerkezet, sem a művelésmód nem újult meg a mai kor kihívásainak megfelelően. A cseresznye területe országosan kb. 2700 ha körül van. Bár környezeti igényük eltérő, de a két

gyümölcsfaj tápanyagigénye hasonló. A tápanyagfelvétel fő időszaka rövidebb. mint más gyümölcsfajok esetében, ezért az alaptrágyázás után fontos, hogy jó időzítéssel   indító tápoldatot vagy fejtrágyát juttassunk ki.

A június végi gyümölcsérés után is folytatni kell a tápoldatozást, hogy jó kondícióban tartsuk az ültetvényt, felkészítsük a fákat a termőrügyképzésre és javítsuk télállóságukat. A fő NPK tápelemeken kívül a mikroelem pótlásról is gondoskodni kell.

A jó nitrogén ellátás meghatározóan járul hozzá mind a jó kondíció fenntartásához, mind a nagy termések eléréséhez, főleg a tenyészidő első felében. A meggy jobban igényli a nitrogént, mint a cseresznye, hiányát jelzik az apróbb, keskenyebb levelek, gyenge virágzás, kisebb világosabb termés. A foszfor a generatív szervek fejlődéséhez kell, főleg a tenyészidő első felében. A káliumot nagy mennyiségben igényli mindkét gyümölcsfaj. Felvétele a tenyészidő folyamán fokozatosan nő. A csonthéjasok klórérzékenyek, ezért mind az alaptrágyázáskor, mind a fenntartó trágyázás során kálium-szulfát alapú műtrágyát kell alkalmazni. A cseresznye kálium igényesebb, mint a meggy.

A kalcium pótlása a szállíthatóságot, pultállóságot javítja. A mikroelemek közül a csonthéjasok a Mn hiányra érzékenyebbek, mint a többi gyümölcsfaj.

Az alaptrágyázást kötött talajon ősszel, homoktalajon kora tavasszal érdemes kiadni. Erre a célra megfelelő pl. a Yaramila Cropcare 8/11/23 300-500 kg/ha-os dózisa. A fejtrágyázás történhet kalcium-nitrát (YaraLiva Nitrabor) 150-250 kg/ha-os dózisával az intenzív hajtásnövekedés időszakában és gyümölcsérés után, valamint a rügydifferenciálódás időszakában YaraMila Cropcare23/7/7 100-150 kg/ha dózisával.

 

Tápoldatozás:

 FenológiaÖntözőtrágya  
1.fakadástól virágzásig:Idrofloral Plus 15/30/151-3x 25-30 kg/ha10-14 naponta
2.virágzás:Idrofloral Plus 20/20/201x 50 kg/ha 
3.intenzív hajtásnövekedés:Idrofloral Plus 20/20/202-3x 25-50 kg/ha10-14 naponta
4.gyümölcs színeződés kezdetétől:Idrofloral Plus 15/5/30 3MgO2-3x25 kg/ha érésig
5.szüret után:Idrofloral Plus 15/5/30 3MgO1x 30-50 kg 

 

Támrendszeres konzervuborka 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagy hagyománya van a támrendszeres uborka termesztésének, melynek tápanyag utánpótlási technológiája összetett, annak helyes kialakítása és alkalmazása nagy szakmai tapasztalatot igényel. Ennek több oka is van. Az uborka érzékeny növény, sűrű, vékonyszálú gyökérzete közel helyezkedik el a talajfelszínhez, ezért érzékenyen reagál a vízhiányra, de a túlöntözésre is, továbbá könnyen károsíthatja a túltrágyázásból adódó magas sókoncentráció. Jó szerkezetű, jó levegőzöttségű, alacsony sókoncentrációjú, semleges közeli kémhatású talajt igényel. Talajának vízkapacitását gyakori öntözéssel 70-75 %-on kell tartani. Tápoldatozáskor figyelembe kell venni a csapadék mennyiségét is. Ha sok eső esett, akkor is ki kell juttatni a heti tápanyag mennyiséget, csak kevesebb vízben és magasabb koncentrációban, hogy pótoljuk a tápanyag kimosódást. Tartósabb lehűléskor a növény csökkenti a tápanyag felvételt, ezért a kijuttatott adagot is csökkenteni kell. Ilyenkor   megnő a lombtrágyázás szerepe. A tápoldat adagját heti 2-3 alkalommal célszerű kijuttatni. Homoktalajon, tartós melegben akár naponta is szükség lehet tápoldatozásra.

uborka.jpg (69 KB)

Alaptrágyázás: részben vagy egészben szerves trágyával, vagy fermentált szervestrágyával, részben kálium-szulfátos NPK komplex kertészeti műtrágyával kell elvégezni. Például: YaraMila 8/11/23  
300-500 kg/ha, Bio-Fer kálium-szulfátos 500-1000 kg/ha.

Fejtrágyázás: komplex granulált klórmentes műtrágyákkal 50-100 kg/ha, több fázisban, gyökeresedéskor, virágzáskor, szedés alatt, pl.: YaraMila Cropcare 8/11/23, M-Grow 11/12/17, kálcium-nitrát.

Tápoldatozás: Kiültetés utána gyökeresedéselősegítésére,Idrofloral Plus 15/30/15 1-2x 40-60 kg/ha/hét, 0,15-0,2%-os koncentrációjú oldatban.

Az intenzív növekedés időszakában: a gyors lombfejlődés kiváltására és a betegség ellenállóság fokozására,Idrofloral Plus 20/20/202 hétig, 60-80 kg/ha/hét, 2-3 naponta kijuttatva 0,6-0,8% koncentrációban.

Nyári szedés alatt: 7-8 hétig Idrofloral Plus 15/5/30 3MgO 60-100 kg/ha/hét, terheléstőlfüggően, szükség szerinti megosztással.  A koncentráció a szedés alatt ne haladja meg a 0,1%-ot!

Nyárvégi szedés, lomb megújítás: 2-3 hétig Idrofloral Plus 20/20/20 50-60 kg/ha/hét. 
A tápoldat töménysége maximum 0,1% legyen.

Megjegyzések: A változó tápanyag arányú NPK komlex öntözőműtrágyák mellett kiegészítés szükséges különböző mono műtrágyákkal.  A hajtásnövekedés kezdeti szakaszában és a szedés időszakában keserűsót, ammónium-nitrátot vagy kálium-nitrátot használhatunk a megfelelő tápanyag arányok beállításához. Gyökeresedés után és virágzáskor kálcium-nitráttal egészíthetjük ki az adott fenofázisban használt NPK komplexet.

A partenokarp fajták magasabb N mennyiséget igényelnek. Homok talajon is több N kiadása szükséges, mint a jó szerkezetű talajokon

A Cifo Idrofloral Plus termékcsalád magas minőségű, finom kristályos sszemcse szerkezetű, maradék nélkül jól oldódó öntözőműtrágya, melynek klasszikus összetételű (foszfordomináns, kiegyenlített, káliumdús) formái jól beilleszthetők a legtöbb tápoldatozási technológiába. Kedvező áruk, alacsony fajlagos költségük miatt alkalmazásuk gazdaságos. A termékcsalád 9 különféle összetételű tagjából jelenleg csak háromféle összetétel érhető el, amelyeket a fenti technológiai vázlatokba beillesztettünk. A későbbiekben a választék tovább bővíthető, ezáltal lehetővé válik finomabb hangolású technológiai modellek összeállítása is. 

Varga Attila
növényvédő mérnök, szaktanácsadó

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen