WebshopCímke

Csávázzunk okosan

2022. 02. 23.

A növény első 60 napja nagyban meghatározza a végső termést.

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. Időrendben az első támadást a kórokozó gombák a kultúrnövényeink vetőmagjai ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a növények kezdeti fejlődéséhez, de a kórokozók fejlődéséhez is.

A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatóak. Kártételük gyakran csak nagyon későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni. A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból a csávázás megfelel a legszigorúbb követelményeknek.

csavazas.jpg (117 KB)

Forrás: csavazas.hu

A BAYER egy évtizede vezette be Magyarországon a LamardorŽ-t, ami a kalászosok vetőmagvédelmében minőségi változást hozott. Ez a készítmény a Bayer két kiváló gombaölő hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a LamardorŽ igen magas aktivitást mutat az összes fő, maggal és talajból terjedő gabona betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Kiemelkedő a hópenész, illetve a Bipolárisos gyökérrothadás elleni hatása.

2021-ben a megújult Lamardor Active Csomagot ajánljuk a kalászos vetőmagok kezelésére: az új összetétel továbbra is 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam Active 109 csávázási adalékanyag található.

Az új Peridiam Active 109 – funkcióját tekintve ugyan azt a szerepet tölti be, mint elődje: a hatóanyagok jobb tapadását, a leporlás minimalizálását, a színintenzitás növelését és a kezelt vetőmag felületének egyenletesebbé tételével a vetés egyöntetűségét segíti. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászos vetőmag kezelésére felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen. 

Forrás: Agroinform

Forradalmi fejlesztés a BASF SystivaŽ csávázószere, ami az első vetőmagra felvitt fungicides lombvédelmi eljárás. Egyedülálló hosszú hatástartama miatt képes a kalászos növények korai levélbetegségeinek betelepedését megakadályozni vagy olyan szinten késleltetni, hogy az első indokolt korai lombpermetezés elhagyható. Ezt részben az egyedülálló karboxamid típusú hatóanyagának, a XemiumŽ -nak (fluxapiroxad) köszönheti, hiszen rugalmas molekulaszerkezete miatt optimálisan mozog a növényben. Másrészt a vetőmag felületéről a hatóanyag folyamatosan lemosódik és mivel a növény a gyökéren keresztül veszi fel, így a gabona minden részébe eloszlik, képes a nóduszokon keresztül is átjutni (a levélre kijuttatott permetezéssel ellentétben) és nem marad védtelen rész. A SystivaŽ-val csávázott vetőmag emiatt nagyon sokrétű előnyt biztosít a felhasználó számára.

A SystivaŽ csávázószert elsősorban az őszi árpa termesztőknek ajánljuk, hiszen az árpa a korai levélbetegségeknek (lisztharmat, hálózatos levélfoltosság) erősebben kitett növény. Árpában már az alacsony dózis is elegendő és ez a búzánál alacsonyabb vetőmagnormával párosulva olcsóbb hektárköltséget biztosít a hagyományos azoltartalmú lombvédelemnél.

Továbbá azoknak javasoljuk a SystivaŽ használatát, ahol az őszi búza korán kerül elvetésre, akiknek a táblája tavasszal nehezen megközelíthető, szűkös a gépkapacitás és a levélbetegségek igen korai fellépése várható, pl. szervestrágyázott terület, fogékony fajta, párás mikroklíma.

A SystivaŽ adagja árpában 0,75 l/t, búzában 1,0 l/t. Ajánlott a talaj és a magbetegségek elleni teljes védelem miatt hagyományos gombaölő szeres csávázószerrel kiegészíteni. Ilyen a PremisŽ 025 FS, ami a SystivaŽ Komplett csomagban ingyen hozzáférhető.

oszibuza.jpg (297 KB)

A SUMI AGRO Biosild márkaneve mögött megbízható minőség és tradíció húzódik.

A Biosild Duo hatóanyagai; a felszívódó tritikonazol és a mélyhatású prokloráz rézklorid minden számottevő kórokozó ellen megbízható megoldást adnak. Magyarországon e hatóanyagok csak a Biosild Duo gombaölő csávázószerben kerülnek forgalomba tovább öregbítve BIOSILD márkanevet. Hatóanyagai a legkülönfélébb kórokozók ellen védik a vetőmagot. Biosild Duo dózisa: 2l/t.

A NUFARM által forgalmazott Orius 6 FS 60gr/l tebukonazolt tartalmazó csávázószer. A triazol típusú tebukonazol két helyen gátolja a gombák sejthártyáját felépítő ergoszterol bioszintézisét, ami kiváló védelmet biztosít a maggal terjedő és a talajból fertőző kórokozókkal szemben, 0,5l/t dózissal. Felhasználható kalászosokban üszöggombák, fuzáriumos betegségek ellen, de hatása kiterjed a korai lisztharmat és rozsda fertőzések, valamint a növényi maradványokkal és maggal egyaránt terjedő pelyvabarnulás kórokozója ellen is.

A UPL csávázója a Rancona I-Mix az ipkonazol és imazalil egyedülálló kombinációja innovatív megoldás, nem gátolja a csírázást és kelést. Spektrumánál fogva javítja a kelő növények túlélési esélyeit.  A Rancona-I-mix -szel csávázott állományokban mindig magasabb a csírázási erély. Használata könnyíti a kívánt tőszám pontosabb beállítását, így a triazol-imidazol kombináció és a ME formuláció együttesének hatása révén biztonságosabbá válik a kis tőszámot igénylő fajták termeszthetősége. Rancona I-Mix dózisa: 1l/t

Rovarölő csávázó a Signal 300 ES. A drótférgek elleni egyre komolyabb küzdelemben a talajlakó kártevők őszi gyérítésének fontossága egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ez a megoldás olcsóbb, mint a tavaszi sorkezelés, a sok csávázott mag révén a hatóanyag nagyobb eséllyel találkozik a lárvákkal. A Signal őszi, 2l/t alkalmazása javítja a későbbi kezelések hatékonyságát, könnyíti a védekezést.  A cipermetrin a talajban sokkal tovább bírja, mint a levélen, de nem jelent hosszú távú kockázatot, így kímélőbb a környezetre. forrás: Agronapló

A robbanásszerű csírázást tápanyagos csávázószerrel segíthetjük. A DANUBA Prosper Seed tápanyagos csávázószerében a foszfor foszfit formában van jelen, ami fokozza a növény auxin termelését, mely fokozott gyökérnövekedést eredményez. A Prosper Seed alkalmazásával 30%-al nagyobb gyökértömeg alakul ki, mely segítségével a növény több vizet és tápanyagot képes felvenni a talajból. Stimulálja a gyökereket olyan anyagok kiválasztására, melyek hasznosak a Mycorrhiza gombák számára.

Előbb említett rovar- vagy gombaölő szeres csávázókkal kompatibilis, együtt vagy egymás után is felvihető a vetőmag felületére.

A Prosper Seed a növények számára kritikus első 60 napban folyamatosan biztosítja az összes szükséges tápanyagot.

,,Ha a foszfor nem áll rendelkezésre a csírázás során, akkor a bokrosodás és a másodlagos gyökérképződés gyengül, és ez akár 20% terméscsökkenéssel is járhat! A növény első 60 napja nagyban meghatározza a végső termést.”

Felhasználható: kalászos, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce, bab, borsó kultúrákban
Dózis: kalászos 2 l/t, kukorica 4 l/t, napraforgó 3 l/t, őszi káposztarepce 3 l/t, bab és borsó 4 l/t

Kalászosok növényvédelme a csávázással kezdődik. Az erőteljes csírázást, kezdeti növekedést segítsük a kórokozók, a talajkártevők elleni védekezéssel, és tápláljuk a növényt a kezdetektől, hogy ellenálló, erős növényt indítsunk élete útjára.


dr. Veiszné Kovács Mária
növényvédő szer üzletágvezető

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen