WebshopCímke

Flavo Plant használati tapasztalatok gyümölcsösökben, 2021-ben

2022. 02. 01.

Biogazdálkodás

headerlogo.png (138 KB)
 
Április-május időszaka kimondottan kedvező volt az almatermésűek egyik fő kórokozójának, a varasodásnak. A növényvédelmi szemszögből kedvezőtlen időjárás iszonyatosan nagy spóranyomást idézett elő az alma ültetvények mellett meggyesekben moniliás fertőzések és a barackosokban a tafrinás betegségek vonatkozásában is.
 
Az almafa lisztharmat konídiumai 10-35˚C és 40-98%-os páratartalom mellett csíráznak, tehát kedvezett az időjárás a lisztharmatnak is. A konídiumgenerációk gyorsan váltogatták egymást, a kedvező feltételeknek köszönhetően. Konídiumok csírázásától az új konídiumok képződéséig a megfelelő körülményeknek köszönhetően 5-8 nap elegendő volt. Az idei évben legalább 120 napon keresztül számolni kellett a lisztharmatfertőzésre is, annak ellenére, hogy az időjárás nem kifejezetten kedvezett neki idén is jelentkezett a meggyesekben az antraknózis. A korábbi években felhalmozódott inokulumoknak köszönhetően.
 
Összességében kellően problémás évnek mondhatjuk az ideit a Flavo Plant hatékonyságának megítéléséhez.
 
keskenybanner2.jpg (341 KB)
 
A Flavo Plantot használó termelők két csoportba oszthatók. Legtöbben a konvencionális növényvédelemben a kontakt szerek csökkentése, kiváltása, illetve növénykondcionálás céljából helyezték a technológiába. Mások – jellemzően a bio termesztők – a kén és réz hatóanyagok hatásfokozása céljából alkalmazták a szert.
Konvencionális kertekben az első kezelésre - almában és meggyben egyaránt - színes bimbós állapotban került sor. Majd ezt követte teljes virágzásban második kezelés. A virágzás kényes időszakában a Flavo Plant kimondottan jó kombinációs partnernek bizonyult. Segítette a szisztemikus készítmények felszívódását és kontakt védelmet nyújtott almában a tűzelhalással, lisztharmattal, meggyben, cseresznyében a blumeriellával szemben. Ugyanakkor a Flavo Plant több egy kontakt növényvédelmi elemnél. Virágzáskori felhasználása fokozza a termékenyülést. Az elmúlt évek sajnálatos tavaszi fagykárai kapcsán a generatív teljesítményt segítő hatás egyértelműen bebizonyosodott. A kezelt kertekben, kertrészekben a virágzáskori fagyok kapcsán lényegesen kevesebb kárról számoltak be a felhasználok. Már a bekötött terméskezdemények számában megfigyelhető a pozitív hatás. A tisztuló hullás illetve a hideg hatások nyomán jelentkező gyümölcselrúgás mértéke 10-30%-kal kisebb. Nem ritkán találkoztunk olyan kertekkel, ahol a Flavo Planttal kezelt részen a termés 40-50%-a megmenekült, míg készítményt elutasító tulajdonosok területe teljesen elfagyott ugyanazon kerten belül. A virágzás idején kijuttatott Flavo Plantos kezelések, tehát egyértelműen megtérülnek. 
 
A konvencionális technológiában gyümölcsérés időszakában, jellemzően a szüret előtti utolsó 1-2 kezelésben használják még partnereink a terméket. A kontakt védelmen túl a kezelések célja a pultállóság tárolhatóság fokozása. Ebben a tekintetben szintén több eredményes kísérlet, pozitív tapasztalat született az elmúlt években.
 
keskenybanner6.jpg (331 KB)
 
A bio kertek növényvédelmében alapvető szerepet játszanak a kén és a réz hatását javító, kiegészítő természetes olaj tartalmú készítmények. Jól tudjuk ezek korlátait: virágzásban nem használhatóak, gyakori használatuk perzselést, leöregedést okozhat. Ugyanakkor – mivel csak kontakt készítményekkel dolgozhatunk – kulcskérdés a fedettség folyamatos fenntartása. 
 
Varasodás tekintetében tapasztalt extrém fertőzési nyomással szemben – gondoljunk az idei évben megfigyelhető rezisztencia törésekre – csak a rövid forduló közökkel (5-8 nap) elvégzett kezelések bizonyultak hatékonynak, biztonságosnak. Rövid fordulóközökkel, alacsony dózisú réz kijuttatás esetén tökéletes választás a Flavo Plant. Segíti a réz tapadását, felületen maradását, kiegészíti a kórokozókkal szembeni hatását.
 
Bio kertekben szintén színes bimbós állapotban, majd teljes virágzásban javasoljuk a Flavo Plant kijutatását. Ezt követően a fertőzési nyomás alakulásának függvényében, de legalább 10-12 napos fordulókkal permetezzünk Flavo Planttal. 5-7 napos fordulók esetén, minden második kezeléshez javasoljuk a Flavo Plantot. A tapasztalat az, hogy a Flavo Plantnak köszönhetően érdemben csökkenthető a réz dózisa. Lehetővé válik, ezen készítmények alacsony dózis melletti hatékony alkalmazása, úgy hogy a magas permetezés szám ellenére sem haladjuk meg a rézdirektívában előírt maximális fémréz kijuttatást (ajánlott dózis 50%-val történnek a kezelések a réztartalmú szereknél).
 
Amíg a varasodás tekintetében csak hatásfokozó szereppel bír a Flavo Plant, addig a lisztharmat tekintetében ebben az évben is jó eredmények születtek. Bio almatermesztő partnereink Flavo Plantra és kénre alapozott védekezése mindenütt sikeres volt a lisztharmattal szemben, ahol a technológiai javaslatokat követték a felhasználók. 
 
keskenybanner4.jpg (327 KB)
 
Technológiai javaslat:
 
Összefoglalva: a Flavo Plant növényvédelmi hatású növénykondicionáló. Virágzáskori kijuttatásával jelentősen növelhető a termésbiztonság, javaítható a növényvédelmi technológia hatékonysága gyümölcskultúrától függetlenül! Bio termesztésben a réz és kén hatásfokozására kiváló partner. Lisztharmat elleni védekezésben meghatározó szereppel bíró, ugyanakkor kombinációk kialakításában érdemben csökkenthető a réz és a kén felhasználása.
 
A növényvédelmi problémák megelőzésére kellően nagy hangsúlyt kell fektetnünk és ezt az idei évi tapasztalatok is igazolják. Egyes helyeken a jövőben átgondoltabb fitotechnikai műveletek sora lesz indokolt. A nagy lombfelületnek köszönhetően az ültetvény nem tud megfelelően átszellőzni valamint a növényvédelmi beavatkozások hatásfokának csökkenése is visszaigazolható. Ökológiai szemléletű ültetvényekben fokozni kell a talajtermékenységet, törekedni kell a talajegyensúlyi állapotok beállítására. 
 
Talajtípustól és évjárathatástól függően gazdálkodni kell a vízkészletekkel, melyet sok esetben agrotechnikai módszerekkel, valamint takarónövényekkel tudunk megvalósítani. 
 
Ahogyan a régi mondás is tartja, egy ültetvény sorsa már a telepítéskor eldől. Megfontolandó kérdés a bio ültetvények térállásának és fajtahasználatának problémaköre is, hiszen nem mindenhol bio célültetvényként lettek a kertek kialakítva, s ez a kertek higiéniás állapotának a fenntartásában nehézségeket idéz elő. 
 
A jövőben az agrotechnikai, fitotechnikai beavatkozások helyes megválasztására, valamint az okszerű tudatos növénytáplálás kérdéseire kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen ez a preventív szemléletű ÖKO növényvédelem sikerességének az alapja. Törekednünk kell a kertek jó kondícióban tartására, a megfelelő terheltségek kialakítására. Ezen elemeket megfelelően alkalmazva a jövőben is sikeres növényvédelmet tudunk majd megvalósítani az adott év infekciós nyomásaitól függetlenül.
 
Személyre szabott technológiai megoldásokért, illetve a termék technológiába illeszthetőségével kapcsolatban keresse bizalommal munkatársainkat.
 
Vasvári Sándor
www.flavopalnt.hu
5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen