WebshopCímke

Gazdálkodj okosan, avagy hogy használjunk okszerűen egy biostimulátort!

2022. 10. 09.

A különböző biostimulátor-készítmények a kezdeti felemás fogadtatást követően egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, mind a szántóföldi növénytermesztésben, mind a kertészetben. A kezdeti kétkedés nagyban annak is volt köszönhető, hogy abban időszakban, amikor az első biostimulátor termékek megjelentek szélesebb körben, hazánkban még sokkal kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb volt az időjárás, mint napjainkban.

A különböző biostimulátor-készítmények a kezdeti felemás fogadtatást követően egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, mind a szántóföldi növénytermesztésben, mind a kertészetben. A kezdeti kétkedés nagyban annak is volt köszönhető, hogy abban időszakban, amikor az első biostimulátor termékek megjelentek szélesebb körben, hazánkban még sokkal kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb volt az időjárás, mint napjainkban.

Nov@-logo.jpg (52 KB)

Elsősorban a növényvédőszerek okozta fitotoxicitás kezelésére használták ezt a termékkört. Akkoriban a növényeknek sokkal kevesebb időjárási anomálival kellett szembenézniük, ezáltal az abiotikus stressz faktorok kiküszöbölése, s kezelése nem keltette fel a gazdák figyelmét, emellett kevés gyakorlati tapasztalat és hiteles kísérleti eredmény volt ezzel a termékkörrel kapcsolatban. Az utóbbi években azonban megemelkedett a hőségnapok száma, ami egyre magasabb hőmérséklettel és UV-sugárzással párosul, ezáltal növényeinknek egyre több segítségre van szükségük a megszokott termésmennyiség eléréséhez vagy a profitábilis gazdálkodás fenntartásához. Napjainkban több százezer hektáron alkalmazzák ezeket a termékeket, mint alaptechnológiai elemet.

A termelők a termékek tengerével találják szembe magukat. Egyre nehezebb jó döntést hozni, nem könnyű kiválasztani azt a terméket, amely tulajdonságaival kiemelkedik a hosszú sorból és minden körülmény közt biztos megtérülést biztosít. Érdemes körültekintőnek lennünk abban, hogy az adott problémára milyen hatóanyagú terméket választunk. Teljesen más problémák orvoslására valók az alga-, az aminosav-, a huminsav-, fulvosavalapú készítmények, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

Manapság nagyon divatos lett a biostimulátor termékcsoport a gyártók és a felhasználók körében, ezért egyre több termékre húzzák rá a biostimulátor jelzőt, amikben minimális hatóanyag-mennyiség található ebből a hatóanyagcsoportból és minden problémára alkalmazható csodaszernek pozicionálják a jobb eladhatóság kedvéért, a gazdák pontos tájékoztatása helyett. Ezáltal sajnos a termékektől várt hatás elmaradt és sok gazda kedve elment ezen termékek használatától. Ezért kiemelten fontos mind a gyártók, mind a kereskedők részéről a partnerek korrekt, szakmailag alátámasztott informálása. Ezen cikkben szeretnénk segítséget nyújtani gazdatársainknak a jó gazdasági döntések meghozatalában és visszahozni a hitüket a biostimulátorokban és azok használatában.
NVDI Nov@ előtt és után 10 nappal

300405779_2667383520064471_3907793290197814937_n.jpg (2.79 MB)

Cégünk széles portfóliójából egyértelműen a biostimulátorok zászlóshajója a Nov@ nevű termékünk. A Biolchim Nov@ terméke viszonylag későn jelent meg a magyar piacon, csak akkor, amikorra már nyilvánvalóvá vált, melyek azok a lényeges tulajdonságok, amelyek a jó biostimulátort jellemzik:

Dózisa: 3–4 /ha lombkezelésre, 20 l/ha talajkezelésre

Mielőtt kitérnék a Nov@ termékünk részletes bemutatására és felhasználási lehetőségeire, beszéljünk kicsit a termékben található 5 hatóanyag növényekre, illetve talajra gyakorolt hatásáról, hogy könnyebben megérthessük, miért ajánljuk jó szívvel a terméket minden gazdálkodónak.

Humin és fulvosavak
A huminsavak nagy molekulatömegű, magas széntartalmú barnás színű vegyületek, amelyek tartalmaznak nitrogént, foszfort és ként. Kiváló természetes kelátképző tulajdonságainak köszönhetően adalékanyag nélkül alkalmas a hasznos fémionok kelátkomplexbe való megkötésére, ezáltal segítve a biztos hasznosulást, azonban a toxikus fémeket felvehetetlenné teszi a növény számára. Elsősorban a talajélet serkentésére és talajszerkezet javítására (talajlakó mikroorganizmusoknak hosszútávú tápanyagforrás, jobb talajszerkezet, jobb vízbefogadó és -megtartó képesség, auxinszerű hormonok termelődése, intenzívebb gyökérfejlődés), másodsorban lombtrágyaként a fotoszintetikus aktivitás növelésére (klorofill főleg fémionokból áll), az anyagcsere-folyamatok serkentésére alkalmazható.

nova1.JPG (102 KB)

A huminsavakkal ellentétben a fulvosavak kis molekulatömegű vegyületek. Alkalmazásukat elsősorban lombtrágyaként érdemes számba venni, ugyanis a huminsavval ellentétben csak rövid időre tudja a talajlakó mikrobák tápanyagszükségletét kielégíteni, ezért talajtrágyaként csak kiegészítőpartnerként alkalmazható. Lombtrágyaként használva viszont a kis molekulatömege miatt nagyon gyorsan maradék nélkül hasznosul és megnyitja a növény sejtfalát, sőt egyes kutatások szerint a sejtmembránt is, segítve így az egyéb hatóanyagok (pl. lombtrágya,fungicidek) hasznosulását.

Aminosavak: Az aminosavak a növényekben található fehérjék alkotóelemei. Ezen aminosavak előállítsa idő- és energia-igényes folyamat. Emiatt ha ezeket az aminosavakat mi adjuk a növénynek „készen”, időt és főleg rengeteg energiát spórolunk. Ez elsősorban a növény energiaigényének kritikus időszakaiban lehet nagyon fontos (pl. csírázás-gyökeresedés,virágzás,zöldbimbós-csillagbimbós állapot, zászlóslevél kiterülése), amikor a megspórolt energiát a termés mennyiségi és minőségi paraméterinek növelésére, kötődés javítására fordíthatja. Emellett a fulvosavakhoz hasonlóan megnyitják a növény sejtfalát, segítve a növényvédelmi kezelés, tápanyag-utánpótlás hasznosulását. Ezáltal az aminosavak mind talajban (pl. magtrágyaként), mind a lombon keresztül fontos szerepet töltenek be a sikeres növénytermesztésben. Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az olcsó, állati alapú aminosav-tartalmú termékek hasznosulása a növényi alapú aminosavaknak csupán a töredéke. (A Biolchim összes termékében kizárólag növényi aminosav található, amit kukoricából és szójából kíméletes módon hidrolízis útján nyerünk ki a növényekből)

Glicin-Betain: A glicin-betain ún. antistressz fehérje, amely segítséget nyújt a fotoszintetikus aktivitás fenntartásában, növeli a növények abiotikus stressz elleni tűrőképességét, továbbá erősíti a növény immunrendszerét. Használata kimondott a lombon keresztül a különböző stresszfaktorok csökkentésére(jégverés,fitotoxicitás,aszály) ajánlott.

Ascophyllum nodosum: Más néven barna alga. A barna algák az árapály zónákban élnek, meglehetősen szélsőséges körülmény közt, ezáltal kimondottan magas bennük az értékes növényi hormonok aránya. Felhasználásuk mind a lombon keresztül (lombtömeg növelésre, terméskötődés fokozására), mind a talajon keresztül (gyökértömeg növelésére) hatásos.

nova_5_liter.jpg (14 KB)

Nov@:
A termék különlegessége az összetettségében rejlik. A sokéves kutatásnak és fejlesztésnek köszönhetően cégünknek sikerült ezen 5 hatóanyag olyan ideális arányú keverékét létrehozni, amely megfelel a modern növénytermesztés kihívásainak és mind lomb-, mind talajtrágyaként kielégítő eredménnyel bír.

Felhasználás lombtrágyaként: Egyre többször fordul elő, hogy növényeinket több biotikus-abiotikus stressz is éri egyszerre, ezekre pedig csak több hatóanyag együttes kijuttatása tud megfelelő választ adni. A huminsav növeli a fotoszintézis aktivitását, ezzel növelve a növény vitalitását és potenciális termőképességét. Ebben kiváló kiegészítő partner a glicin-betain, amely a fotoszintézis fokozása mellett anti-stressz hatásának köszönhetően segít a növénynek elkerülni a stresszhatás okozta termésdepressziót.

Az aminosavak energiát takarítanak meg, illetve a fulvosavakkal együtt a sejtfalat és sejtmembránt megnyitva segítik a tápanyagok és növényvédő szerek hasznosulását. Mindezt mintegy keretbe foglalva a barna algák biztosítják az intenzívebb lombfelület-növekedést, illetve javítják a terméskötődést. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

nova2.JPG (89 KB)

Kezdjük talán a biostimulátorok legelfogadottabb felhasználásával: a fitotoxicitás megszüntetésével. A növényvédőszer okozta stressz klasszikus tünetei a levelek elszíneződése-perzselődése, a lombfelület csökkenése, a szár megcsavarodása, a fejlődésben való megtorpanás. Ez. mint látjuk, összetett probléma. Magát a stresszt glicin-betainnal is könnyen kezelhetjük, azonban önmagában kevés a gyors regenerálódáshoz és ennek következtében a termésveszteség minimalizálásához. Ekkor jön a glicin-betain segítségére a barna alga kivonat, amely segít a megtépázott lombfelület visszaállításában, a huminsav segíti a fotoszintézis fokozását, hogy ne csak a megfelelő lombfelület térjen vissza, hanem a növény vitalitása is a régi legyen. Ezután a fulvosav segít bejutni az aminosavaknak a növény szöveteibe, hogy biztosítsa a megfelelő energia-szükségletet és fehérje-mennyiséget a regenerálódáshoz és a további zavartalan fejlődéshez. Ez a mechanizmus ugyanúgy igaz az egyre gyakrabban látható jégvert állományokra is, azonban ott, mivel „nyílt seb” keletkezik, ami főleg párás-csapadékos időben „meghívó” a különböző gombabetegségeknek, a Nov@ kezelést célszerű réztartalmú készítménnyel kiegészíteni. (Cégünk magas réztartalmú terméke a Loker Te tökéletesen megfelel erre a feladatra, a benne található extra bór hatóanyag segíti a meggyengült sejtfalak megerősödésében.) Egy másik tipikus példa a biostimuláns hatóanyagok kombinációjának létjogosultságára a kritikusan energiaigényes időszakban bekövetkezett hőstressz és vízhiány (kiemelten ilyen időszaka virágzás).

Ennél a kezelésnél az elődleges szerepet az aminosav tölti be, mint „energiatakarékosságot” biztosító komponens. Azonban hőstressz esetén, ami szinte együtt jár a vízhiánnyal, a növény, a túlélése érdekében a talaj amúgy is szegényes vízkészletét elpazarolva párologtatni kezd, hogy hűtse magát a hőségben. Azonban víz nélkül nincs gyökéren keresztüli aktív tápanyagfelvétel, és a szárazság következtében csökken a fotoszintetikus aktivitás és az optimális terméskötődés lehetősége. Ezért ilyen szélsőséges stresszhelyzetben nem elég az extra energiaigényt aminosavval kielégíteni, hanem biztosítani kell azt is, hogy ez a pluszenergia hasznosulni is tudjon. A glicin betainnal megelőzhető, hogy a növény „védekező módba” váltson és elkezdje a talajnedvességet elpazarolni, a huminsavak segítik a fotoszintetikus aktivitás minél hosszabb ideig fenntartani, a fulvosav pedig ismét a hasznosulást támogatja, végül a barna algák segítenek a terméskötődés javításában. Ideális időjárási körülmények között a tisztán növényi aminosavakat tartalmazó termékünket, a Fylloton-t ajánljuk az energiadeficit orvoslására.

nova3.JPG (96 KB)

Talajtrágyaként: A Nov@ termékünket talajba juttatva is több pozitív hatásra lehet számítani. Míg a fulvosav gyorsan hasznosuló, addig a huminsav lassan hasznosuló tápanyagot biztosít a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok számár. Ez serkenti a szaporodásukat és javítja az életkörülményeiket. Ennek köszönhetően a felpezsdülő talajélet és extra aminosav segítségével a szár- és gyökérmaradványok bontása gyorsabban és hatékonyabban megy végbe. Ezzel csökkenthetjük a pentozánhatás valószínűségét, valamint a növénykórtani kockázatokat, mindemellett gyorsabban táródnak fel az értékes tápelemek a tarlóból. Ebből következően javul a talaj szerkezete, humusztartalma, vízbefogadó és -megtartó képessége. A huminsav fent említett „auxin szerű hatása” következtében növényeink gyökérzete intenzívebben fejlődik, ami lépéselőnyhöz juttatja a kezelt állományt a tápanyagért és az értékes vízért vívott harcban és ellenállóbbá válik a mostoha körülmények között. A terméket elsősorban tarlókezeléskor ajánlott kijuttatni. Vetéssel 1 menetben „startertrágyaként „speciális granulált termékünket a Nov@ Gr-t ajánljuk felhasználásra 50-150 kg/ha dózisban.

Remélem, ezen cikkel segíteni tudtam önöknek a biostimulátorok okszerű felhasználása érdekében.

További sikeres gazdálkodást kívánok minden gazdatársunknak!

Papp Mátyás,
szakmai vezető
06-30/196-0916
papp.matyas@biolchim.hu)

Czikó Dénes
Key Account Manager
06-30/384-4285
cziko.denes@biolchim.hu

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen