WebshopCímke

Kína gabona vásárlása a 2020-21-es gazdasági évben

2022. 02. 23.

Az utóbbi időszakban a gabona árak töretlenül emelkedtek. A piacon tapasztalható áremelkedések mögött jelentős szerepet játszik Kína folyamatosan emelkedő gabona importja. A növekvő import igényt a hagyományos beszállítók mellett új szereplők bevonásával oldják meg. Bizonyos országokkal a politikai feszültségek nehezítik a kereskedelmet. A behozatal megemelkedésének elsődlegesen a növekvő takarmányigény az oka.

Kína megemelkedett gabonavásárlása elsősorban az ország sertésállományának növekedéséből fakad. Az afrikai sertéspestis járvány után tömegesen telepítik a sertésállományt.

Kína a világ legnagyobb gabona vásárlója. 2020-ban 21,04 millió tonna árpát, cirkot és búzát importált. Ez 2015 óta a legmagasabb adat. Mindhárom növény behozatala 7,34 millió tonna volt ez év január-március között. Ez közel megegyezett az egész 2019-es adattal. A kukorica import szintén rekordmagas volt. 2020-ban 11,29 millió tonnára nőtt. 2021 első negyedévében a kukorica vásárlás elérte a 6,73 millió tonnát, ami meghaladja a 2020 előtti szinteket.

Árpából 8,52 millió tonna terméket importált 2020 június és 2021 március között. Ez a második legmagasabb szint a 2017–18-ban behozott 8,78 millió tonna után. A legnagyobb exportőrök Kanada, Ukrajna és Franciaország voltak. A kínai árpa import annak ellenére nőtt, hogy Ausztráliát - hagyományosan a legnagyobb árpaszállítót - az idei első negyedévben teljesen kizárták a kínai piacról, ebben az időszakban nulla exportot jelentettek.

gabona1.jpg (1.10 MB)

Ennek oka a két ország közötti kereskedelmi feszültség volt, ami Kínát arra késztette, hogy vámot vezessen be az ausztrál árpára. Argentína szállított Ausztrália helyett árpát. Argentína a kínai import 11%-át tette ki január-márciusban, szemben a tavalyi 4,8% és a 2019-ben 1% import részesedéssel.

Eközben Kína Ausztráliából növelte búza importját. Ez 2021 január-márciusban 0,82 millió tonna búza exportot jelentett. Ez az összes kínai import fele ebben az időszakban. A búza import becslések szerint ebben az évben eléri a 10 millió tonnát.

Franciaországból, Litvániából és Kazahsztánból származó behozatal továbbra is erős maradt. A tendencia az, hogy a korábbi nagy exportőrök (Kanada, USA, Ausztrália) mellett a fenti országok is egyre nagyobb súllyal szerepelnek.

Az ország valószínűleg 100 millió tonna szójababot fog importálni 2020-21-ben, ami 13,4%-kal magasabb, mint az elmúlt gazdasági évben. A kukoricán kívüli takarmánynövények behozatala rohamosan növekszik, mivel sok kínai takarmánygyártó módosította a receptúrákat a kukorica egy részét más gabonával helyettesítette. Ennek egyik oka az volt, hogy a kukorica ára folyamatosan emelkedik a világpiacon.

gabona2.jpg (124 KB)

Ezen törekvések ellenére a kukorica import továbbra is nő. Kína kukoricaimportja 2021-ben rekordmagas 24 millió tonna lehet. Kína az Egyesült Államokhoz fordult, hogy növelje a behozatalt, így az USA kivitele megelőzte az Ukrán behozatalt. Ukrajna eddig a legnagyobb beszállítója volt Kínának. Az amerikai kukoricaexport fellendülése mögött, az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás állt. A megállapodás 2019 év végi bevezetése után 2020 január-márciusban a kínai kukorica bevitel 52 százalékát tette ki az USA, szemben az Ukrán 47 százalékával.

Kína próbál minden lehetőséget megragadni, hogy a magas alapanyagárakat csökkentse. A takarmánygyártók recepteket módosítanak, alternatív alapanyagokat keresnek, vetésterületet növelne, de egyelőre nem tudják belülről megállítani a felhasználás növekedését. A kínai behozatali igény továbbra is erős lesz.

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen