WebshopCímke

Milyen munkalámpákra van szükségem a munkám megfelelő elvégzéséhez?

2023. 10. 15.

A sötétben való munkavégzéskor fontos a megfelelő világítás. Ez biztosítja a biztonságos és hatékony tevékenységeket, továbbá mérsékli a balesetek és károk kockázatát. Az, hogy mennyi és milyen fényre van szükség a munka megfelelő elvégzéséhez, az teljességgel az adott feladattól függ.

Előnyök

A megvilágítás helyes színhőmérséklete lényeges mértékben befolyásolja az emberek reakcióit és teljesítményét. A túlságosan gyenge vagy tompa fényben hamarabb el lehet fáradni. Az egyenletes fény viszont megerőltetés nélküli látást biztosít. Röviden szólva: a megfelelő megvilágítással csökken a hibázás lehetősége, a veszélyes helyzetek korábban észlelhetők. Éppen ezért rendkívül fontos a fények helyes megválasztása.

A munkalámpák típusai

Munkalámpák vásárlásakor érdemes tudni, hogy a munkalámpáknak három fő típusa létezik. Az alábbiakban az egyes típusokról talál további tudnivalókat.

Halogén munkalámpák

A halogén munkalámpák kialakítása az elmúlt években sokat fejlődött. A kihívás főleg abban rejlik, hogy az égő rengeteg hőt termel. Ennek a hőnek a szétoszlatására csak akkor van lehetőség, ha a lámpa viszonylag mély. A lámpák színe sötétebb és melegebb, miközben működési élettartamuk rövidebb, energiafogyasztásuk pedig nagyobb.

Xenon munkalámpák

A xenon technológia számottevően javította a munkalámpák fényteljesítményét. A fény erős, mégsem fogyaszt több áramot. Éppen ellenkezőleg. Valamennyi időbe telik, mire a gáz felmelegszik, tehát a lámpa nem azonnal biztosít teljes fényerőt. A hátrányt a magasabb költségek és összetettség jelenti. Ugyanakkor ezek a lámpák – az ideális hőmérséklet elérésekor – halogén társaiknál lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, működési élettartamuk pedig hosszabb.

LED munkalámpák

A halogén munkalámpákkal összevetve a LED munkalámpák viszonylag kevés energiát fogyasztanak. A LED technológia jóval fejlettebb, mint az előző két megoldás. A LED világítás számottevően jobb az élettartam, teljesítmény és fényerő tekintetében.

ejszaka1.jpg (66 KB)

A jövő a LED világításé

A LED világítás számos területen jobban teljesít más lámpatípusoknál. A fényerő az élettartammal együtt máris szinte ideális helyzetet teremt. A világításra fordítandó vételár szintén lényegesen alacsonyabb. E fényforrás a fenntarthatóságot tekintve ugyancsak nyerő. A képen egyértelműen látszik, hogy a LED világítás minden watt energiával több fényerőt termel, vagyis ugyanaz a fénymennyiség kevesebb energiaráfordítással jön létre. A fejlesztések legtöbbje jelenleg a LED fényerejére irányul, de máris elmondható, hogy gazdaságosság tekintetében érdekes eredmények születnek.

Egyéb előnyök:

ejszaka3.jpg (65 KB)

A munkalámpák típusa

A munkalámpa szükséges típusának meghatározásához először azt érdemes kideríteni, hogy milyen területet kíván megvilágítani, és az milyen nagy. Ennek eredményeként megállapítható a szükséges fényerő és fénysugár nyílásszöge. A megfelelő megvilágítás az egyes alkalmazások esetében eltér. Választhat messzire nyúló, szűk sugarat (koncentrált fény vagy pontfény) vagy rövid, viszont erős környezeti megvilágítást (széles fénysugár vagy reflektorfény). Esetleg e kettő kombinációját szeretné? Ha tehát a fény szélessége legalább olyan fontos, mint a távolság, válassza a kombinált reflektorfényt.

Reflektorfény

A reflektorfényt adó munkalámpa elsősorban nagy kültéri területek megvilágítására – és ezzel együtt a biztonság és láthatóság fokozására – alkalmas, például pótkocsi vagy jármű közelében. Minél nagyobb az energia (W), annál magasabb a lumenérték. Nem árt tudni: a LED technológiával működő munkalámpák több fényt adnak, mint a hagyományos, izzólámpával ellátott munkalámpák. A leggyakoribb megoldást a 1600 lumen feletti LED munkalámpák jelentik. A hatótávolságuk kb. 20–40 méter, és széles sávban szóródnak.

Pontfény

Olyan láthatóságra van szükség, amelyben jól kivehető a szántóföld széle, vagy időben feltűnnek a szalmabálák? Akkor a pontfény típusú munkalámpák ajánlhatók. Ezek a LED lámpák fénynyalábokat bocsátanak ki. Minél nagyobb az energia, annál messzebb ér a fénysugár. A hatótávolság 40 m felett kezdődik és 150 m-ig tart. És ami a legfontosabb: zárt, körülbelül 12–15°-os szóródású balra és jobbra.

Kombinált fény

A kombinált típusú munkalámpa egy okosan kialakított lencseszerkezeten át világít, így egyszerre széles, messzire nyúlik. Ideális megoldás, ha távolra és közelre egyszerre van szükség a jó láthatóságra. Például a késő esti fűnyíráskor.

A csoportokban való munkavégzés esetén, például aratáskor vagy építkezési munkáknál elfordulhat, hogy megfontolandó kisebb lumenértékű vagy speciális lencsékkel ellátott megoldások alkalmazása, hogy a fény vakítson el másokat. Külön e célra építőipari lámpák teljes kínálatával – többek között Nordic és Kramp eszközökkel – rendelkezünk.

The right work lamps.jpg (876 KB)

Tippek munkafények vásárlásához

Van még kérdése, illetve szeretne többet megtudni a munkalámpákról? Ez esetben bátran keresse ügyfélkapcsolat-tartóját!

kramp_logo.png (2 KB)

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat-Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen