WebshopCímke

Őszi búza és őszi káposztarepce fajtahasználat és fajtakísérletek

2022. 09. 02.

Fajtabemutató | Abaújszántó NÉBIH Fajtakísérleti Állomás | 2022. május 31.

2022. május 31-én rendezték meg Abaújszántón a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága (Nébih-MGEI) által szervezett őszi káposztarepce és őszi búza fajtabemutató, ahol az Agroker Holding Zrt. támogatóként vett részt. A rendezvényen széleskörű információkat kaptak a termelők a két fő őszikultúra helyes fajtaválasztásával kapcsolatban.

A fajtaválasztás megkönnyítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács, valamint a fajtatulajdonosok megbízása alapján a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a 2021-2022 évi tenyészidőszakban, korai, középérésű és középkései éréscsoportban összesen 59 fajtát, ebből 4 hibridbúzát vetett el az abaújszántói Fajtakísérleti Állomáson és további 8 helyen. A fajtabemutató lehetőséget nyújt arra, hogy az államilag elismert fajtákról több éves eredmények alapján, objektív tájékoztatást adjunk az érdeklődőknek és bemutassuk a szántóföldi parcellákon is a fajtákat.

Abaúj_bemutató_3.jpg (118 KB)

A 2021-2022-es tenyészidőszakban az őszi búza országos elvetett vetésterülete 831.000 hektár. A vetésterület csökkenésével ellentétben az országos össztermés és a termésátlag is növekvő tendenciát mutat, ami gazdálkodói oldalról a technológiai fegyelem betartásának, nemesítői oldalról a nagy termőképességű fajtáknak köszönhető.

Abaújszántó_bemutató_2.jpg (143 KB)

A 2021-es adatok alapján a Nemzeti Fajtajegyzéken 171, míg az EU közösségi fajtakatalóguson 2531 búza- fajta szerepel.

Az 1. és 2. ábrán megfigyelhető, hogy a sötétkék színű, országos termésátlagot jelölő oszlophoz képest a piros színnel jelzett abaújszántói termésátlag milyen eltérést mutat. A nagyobb termést adó fajták sorrendje Abaújszántón eltérő. A 10 legnagyobb termést adó fajtát zöld színnel jelöltük. Azokról a fajtákról, amelyek az átlagosnál kisebb mértékben térnek el az átlagos terméstől, elmondható, hogy minden környezeti körülményhez jobban adaptálódnak, így biztonságosabban termeszthetők.

Abaújszántó_drónnal_átméretezve.JPG (138 KB)

A 2021-2022-es tenyészidőszakban az őszi káposztarepce országos elvetett vetésterülete 233 252 ha.
A NÉBIH MGEI a nemesítőházak megbízása alapján 2021-2022 évi tenyészidőszakban a normál korai és a középérésű csoportban 17 hibridet, míg a korai-közép-
érésű IMI csoportban 5 hibridet vetett el az államilag elismert és EU-listás őszi káposztarepce hibridek kísérleti csoportjában. Az IMI csoportban a hibrideket CLERATOP® gyomirtó szerrel kezelve vizsgáljuk. A vizsgálatban szereplő 22 hibrid közül 5 EU-listás, hazai nemesítésű repce hibridet a kísérletben nem vetettek.

Abaújszántó összefoglaló_Agroker1.jpg (184 KB)

A NÉBIH MGEI a 22 hibridet 12 helyen állította be. A kedvezőtlen őszi időjárási körülmények miatt több kísérlet nem megfelelő módon kelt ki.

A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 194 őszi káposztarepce fajta szerepel, ami kiváló biológiai hátteret biztosít a hazai repcetermesztéshez. A szabadelvirágzású fajták száma a Fajtajegyzékben 7-re csökkent. A 187 elismert hibrid közül 7 féltörpe/SD, 4 magas olajsav és alacsony linolénsav-tartalommal rendelkező/HOLL, 26 pedig imidazolinon rezisztens/IMI csoportba sorolható.
Az EU közös fajtakatalógusában az őszi káposztarepce fajták száma 1340.

Abaújszántó összefoglaló_Agroker2.JPG (187 KB)

A termelők az országos vetésterületen már csak hibrideket termesztenek. A gyakorlati termesztésben továbbra is a korai és középérésű csoportba tartozó hibridek egyaránt fontosak. Az IMI/Clearfield őszi káposztarepcék vetésterülete 10-11.000 ha-ra becsülhető.

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen