WebshopCímke

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

2024. 01. 03.

A BASF 2024-ben megújítja népszerű napraforgó gombaölőszerét, a Pictor®-t. A továbbfejlesztett szer neve Pictor® Active. Az új termékben a picivel több boszkalid mellé egy új hatóanyag, a piraklostrobin került, mely erősebb „zöldítő” hatást ad. A két hatóanyagot elődjénél modernebb formuláció támogatja, mely a hosszabb tartamhatásért és a jobb esőállóságért felel. Változik a dózis és a lehetséges kijuttatás ideje is.

Az engedélyokirat szerint napraforgóban 0,7-1,0 l/ha, őszi káposztarepcében és szójában 0,6-1 l/ha Pictor® Active-ot egészen a szemképződés közepéig (BBCH 75) fel lehet használni.

A napraforgó kísérletek egy részében azt a sok termelő által alkalmazott módszert követtük, amikor egyszer kezelünk az úgynevezett csillagbimbós állapotban. Habár a 2023-as kísérleteinkben a Pictor® Active hozta a tőle elvárt kiemelkedő eredményt (1. ábra), mégsem javasoljuk ezt a védekezési típust. Sem Pictor® Active-val sem más gombaölő szerrel, mert nincs olyan gombaölő hatóanyag, mely a lepermetezett idősebb levelekből bejutna az újakba, vagy a tányérba.

Pictor Active grafikonok-1.jpg (226 KB)

1. ábra: A Pictor® Active hatása a napraforgó gombás betegségeire és termésére

Pictor® Active hatása napraforgóban
magyar eredmény, N=2, 2023
Kezeletlen: 3,9 t/ha

A napraforgót a nagy szár- és levéltömege, a hosszú 2-2,5 hónapos fertőzésekre fogékony életszakasza miatt kockázatmentesen két gombaölőszeres kezeléssel tudjuk megvédeni. Az elsőt 8-10 leveles állományban (amikor már a bimbó megjelenik a fiatal levelek között) célszerű elvégezni (1. kép). Ezzel az időzítéssel az elsőként fertőződő alsóbb leveleket tökéletesen be tudjuk fedni, sőt még a szárra is jut a permetléből!

A Pictor® Active védi ezt a zónát egészen a virágzásig. Ekkor a kezelést meg kell ismételni. Az első kezelés esetében elégséges az alacsonyabb, 0,8 l/ha dózis alkalmazása. Virágzáskor mindenképpen 1,0 l/ha javasolt. Ekkorra jóval nagyobb az állomány, ez pedig igényli a több hatóanyagot. A növények is elérték már a végleges magasságukat, így nem „növik le” a kezelést, ki tudjuk használni a magasabb dózisban lévő hosszabb tartamhatást.

napraforgo.jpg (849 KB)

1. kép: A napraforgó első gombaölőszeres kezeléséhez ideális fejlettségi stádium

A Pictor® Active-val átlagos fertőzési viszonyok között az „egykezeléses” technológia is sikeres lehet, de a maximális biztonságot a két kezelés adja! Napraforgóban nagy terméskiesést a szárat, tányért fertőző betegségek okoznak. Ezen növényi részekbe nem igazán jutnak be a hatóanyagok, így megbetegedett növényt gyógyítani nem lehet! A sikeres védekezés alapja a gomba megjelenése előtt kialakított védőpajzs!

Az őszi káposztarepce virágzásának időszakában a szklerotínia és az alternária által okozott fertőzések bírnak kiemelt fontossággal. Ezen kórokozók ellen csak igazán hatékony gombaölőszerekkel tudunk védekezni, ezáltal elkerülve a betegségek okozta igen komoly termésveszteséget.

Pictor.png (233 KB)

A Pictor® Active hatékonyságát számos más kísérlet mellett a beledi helyszínünkön végzett munka is bizonyította, ahol az elmúlt három évben vizsgáltuk a termék hatását szántóföldi körülmények között, kisparcellás kísérletekben. A kísérleti területen, köszönhetően a repce virágzáskori időszakában lehullott nagy mennyiségű csapadéknak, valamint a repce-kalászos-repce vetésforgónak, igen jelentős mértékű, akár 90%-ot is meghaladó mértékű szklerotínia fertőzés alakult ki a kezeletlen parcellákban.

Ilyen jelentős fertőzési nyomás esetén, még optimálishoz közeli körülmények között is – amikor megfelelő időzítésben a virágzás közepén, az ajánlott maximális dózisokban juttatjuk ki a szereket – megmutatkozik az egyes kezelések közti különbség abban, hogy milyen hatékonysággal voltak képesek visszaszorítani a gombás betegség támadását és ezáltal mennyi termést tudtak megvédeni. Ha megnézzük madártávlatból a kísérleti helyszínt, messziről kitűnnek a kezeletlen parcellák, valamint a gyengébb kezelések is, a Pictor® Active-val kezelt parcellák haragos zöld színéhez képest (2. kép).

Az egyes kezelések hatása légifelvételen.JPG (358 KB)

2. kép: Az egyes kezelések hatása légifelvételen

Ezek a különbségek egyértelműen látszanak abban az esetben is, ha többéves adatsorokat vetünk össze. A beledi kísérletek hároméves eredményeit kielemezve látható, hogy a teljes dózisú kezelések a virágzás közepén kijuttatva adták a legnagyobb különbséget a kontroll parcellák terméseredményeihez képest. A kezeletlenhez képest közel egy tonna terméstöbbletet sikerült realizálnunk a Pictor® Active segítségével. Ez a terméstöbblet hét százalékkal bizonyult magasabbnak még a legjobb versenytárs készítményhez képest is (2. ábra).

Pictor Active grafikonok-2.jpg (218 KB)

2. ábra: A különböző kezelések hatása a szklerotínia fertőzés mértékére és a terméseredményre

Pictor® Active hatása őszi káposztarepcében magyar eredmények: N=3 kísérlet 2021-2023
Kezeletlen: 2,87 t/ha

Amikor valamilyen okból arra kényszerülünk, hogy az optimális körülményektől eltérjünk, legyen szó akár egy alacsonyabb dózisról, vagy túl korai, vagy késői kijuttatási időpontról, akkor extra kihívás elé állítjuk növényvédőszereinket. A beledi kísérleteinkben ezeket a szituációkat is lehetőségünk volt vizsgálni, és minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy valóban csak a legjobb szerek képesek igazán megbízhatóan teljesíteni szélsőségesebb körülmények között is. Ahogy az a fentii ábrán világosan kitűnik, a különböző kijuttatási időpontok közötti piros oszloprészekkel szemléltetett terméskülönbség a Pictor® Active-nál lényegesen kisebb, mint a versenytársak esetében (3. ábra).

Pictor Active időzítés.jpg (187 KB)

3. ábra: A különböző gombaölő szeres kezelések időzítésének hatása a repce termésére

A Pictor® Active egyedülálló gombaölő hatása mellett rendelkezik pozitív élettani hatással is. A kezelés fokozza a levelek nitrogén anyagcseréjét. Ez a növényt több nitrogén felvételére sarkallja. A több nitrogén hatására a növény felépítő folyamatai felgyorsulnak. Az „aktivizálás” hatására a növények stressztűrő képessége javul, és fertőzésmentes környezetben is növekszik a hozam. Fontos kiemelni, hogy ennek az élettani hatásnak a motorja a nitrogén. Ha ez a növény számára nem elérhető, a hatás elmarad.

A Pictor® Active megfelel a magas mércének, melyet elődje állított fel. Kicsit magasabb hektáronkénti hatóanyag-tartalommal, erősebb élettani hatással, jobb esőállósággal a jól ismert név továbbra is biztos pillére a napraforgó és repce betegségek elleni védelmének. Rovarölőszerekkel és levéltrágyákkal jól kombinálható. A levéltrágyás kombináció kifejezetten ajánlott is a napraforgó intenzív szármegnyúlása elején. Ekkor indul fejlődésnek a virágzat, mely bórt és cinket igényel. Ekkor jön létre az óriási levél- és szártömeg, melyhez nitrogén kell. A Pictor® Active élettani hatása és a levéltrágyák ezeket együttesen magasabb szinten biztosítják.

Hangyel Attila és Németh Balázs
A BASF Hungária Kft. fejlesztő mérnökei

BASF_logo.jpg (40 KB)

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen