WebshopCímke

Talajjavító anyagok alkalmazása a növénytermesztésben

2023. 12. 27.

A versenyképes gazdálkodás fenntartása folyamatosan nagy feladat elé állítja a mezőgazdasági termelést folytató gazdálkodókat. Azok a vállalkozások képesek sikeressé válni, amelyek hatékonyan használják fel erőforrásaikat. A termelés eredményességéhez a megalapozott tápanyag- utánpótlás meghatározó módon járulhat hozzá. A termésnövelő anyagok ára azonban az elmúlt években jelentős emelkedést mutat, önmagában tehát az intenzív tápanyag-utánpótlás még nem garantálja a sikert.

A tápanyag-utánpótlás csak akkor hozhat hozam- és profitnövekedést, ha tápanyagvizsgálatokra alapozzuk. A talajsavanyúság nagy mértékben befolyásolhatja a műtrágyák és egyéb termésnövelő anyagok érvényesülését. Magyarország talajainak több, mint 60%-a gyengén savanyú vagy savanyú. A főbb ter­mesz­tett növényeink 6,5-7 pH-tartományú talajon érzik jól magukat. Az egyes tápanyagok felvehetőségét is nagy mértékben befolyásolja a talaj pH-ja. A makrotápanyagok közül különösen a foszfor felvehetősége romlik erőteljesen a talaj savanyodásának fokozódásával, de több mikroelem felvétele is korlátozott a savas pH-tartományban. Magyarország talajainak több mint 60% szorul talajjavításra a talaj optimálisnál alacsonyabb pH-ja miatt. Szűkebb pátriánkban, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas részarányt képviselnek a savanyú homoktalajok, amelyek termőképességét a talajsavanyúság mellett a szervesanyag hiánya, az alacsony humusztartalom is korlátozza. Ezért talajaink nagy részén a műtrágya használata mellett, a talaj pH-ját emelő mésztartalmú talajjavító anyagok használata is indokolt.
 
shutter_1065014138_Traki-szor_WEBre-1024x683.jpg (143 KB)
 
A talajjavítás célja olyan beavatkozás elvégzése, amely a talajra ható valamilyen degradáló fizikai vagy kémiai folyamatok megállítását szolgálja.
 
A talajjavítás lehet fizikai vagy mechanikai beavatkozás, vagy a negatív folyamatok kémiai anyagokkal történő csökkentése, megállítása, valamint biológiai beavatkozás bizonyos növények termesztésével.
 
A kémiai anyagokkal történő talajjavítás hatása a kijuttatott anyagmennyiség alapján lehet tartós, sok évre szóló, és lehet fenntartó jellegű, amelynek hatása csak 2-3 évre, vagy csak az adott év vegetációs időszakára terjed ki és nincs hatással az egész termőrétegre, – legfeljebb a felszín közeli sávra, ahol viszont képes kedvező irányba befolyásolni a talajsavanyúságot. A kémiai anyagok javítják az ott lévő tápanyagok felvehetőségét, kedvező feltételeket teremtenek a mikrobiális talajélet növekedéséhez, részben tápanyagként is hasznosulhat a kultúrnövény számára, továbbá a talajszerkezetet is javítja.
 
A gyakorlatban a legkönnyebben kivitelezhető és megtérülő beavatkozás a pH emelését szolgáló, ásványi alapú talajjavító anyagok kiszórása, amelyeket többnyire nagy dózisban 2-10 t/ha, vagy még nagyobb adagban juttatnak ki . Hatásuk több évre szól.
 
Ilyen célra már régóta használják a magas kalciumkarbonát tartalmú kőzetliszteket (mészkőpor), a kalciumot és magnézumot tartalmazó dolomitport. A napjainkban már csak korlátozottan elérhető cukorgyári mésziszap a kb. 40-60% kalciumkarbonát-tartalom mellett még makro-és mikroelemeket és 12% szervesanyagot is tartalmaz. Hasonló célra használhatók a magas mésztartalmú és szerves anyagot is tartalmazó lápföldek, a komplex hatású, makro- és mikroelemekben, kalciumban és szerves anyagban gazdag Alginit, a kolloidszegény talajok vízháztartását, pH-ját és mikroelem-szolgáltató képességét javító Zeolit, a savanyú talajok pH-ját a semleges felé emelő Riolittufa, stb.
 
Az ásványi talajjavítók, kőzetlisztek egyenletes kiszórása azonban nehézségekkel jár, szeles időben például az elsodródásból adódó veszteség jelentős lehet, továbbá a nagy mennyiségek mozgatása magas költségekkel jár, valamint ezen anyagok nagyobb frakcióval történő szórása nagyon hosszú idő alatt bomlik le. Ezért elterjedtek a kompaktált vagy granulált formában előállított termékek, amelyeket a gazdálkodók a meglévő eszközállományukkal, műtrágya-szórókkal képesek gyorsan és egyenletesen, veszteségek nélkül kijuttatni a területre.
 
A formázás további előnye, hogy kalcium mellett egyéb anyagokkal is (kén, magnézium, huminsavak) kiegészíthetik az adott terméket.
 
Az ilyen anyagok többnyire big-bag csomagolásban kerülnek forgalomba, megvédve a terméket az időjárás minőséget rontó hatásaitól és lehetővé téve a gyors szállítást, rakodást, tankolást.
 
A kalciumot tartalmazhatják kalcium-karbonát vagy kalcium-oxid formában. 
 
A kalcium-karbonát tartalmú talajjavító anyagok savakban oldódnak – ilyenek például a szénsav vagy más, a talajban jelen levő szerves savak. Feltáródásuk ezért elhúzódó, a hatásuk sokáig tart. Hatása kíméletesebb a talaj mikrobiális életére.
 
A kalcium-oxid-tartalmú termékek vízben is oldódnak, hatásuk ezért sokkal gyorsabb, viszont csapadék vagy öntözés hatására könnyebben kimosódhatnak a gyökérzónából. A gyors oldódás következtében a pH-t is gyorsan megemelik.
 
Lúgos pH-jú talajokon a kalcium-karbonát helyett a kalcium-szulfát (gipsz) alkalmazható a lúgosság csökkentésére, illetve egyéb anyagok, például a kéntartalmú Vulcan Profi S 80 granulátum vagy a huminsavat tartalmazó Dudarit, stb.

Formázott talajjavító műtrágyák:

ANALOG AGRO-CALC GRANULÁLT TALAJJAVÍTÓ MŰTRÁGYA

analog-agro-calc.jpg (228 KB)
 
Néhány alapvető érv, mely megerősíti a termék magas minőségét:
 
 
ANALOG AGRO-CALC – különösen ajánlott savas kémhatás csökkentéséhez, illetve kálciumszükséglet kielégítésére és növelésére a talajokban.
 
TALAJJAVÍTÓ MESZES MŰTRÁGYA JELLEMZŐI:
 
A talajjavító meszes műtrágyát kiváló fizikai-és kémiai tulajdonsággal rendelkező alapanyagból állítják elő. A maximális reakcióképesség biztosítja a termék gyors és hatékony bejutását a talaj szerkezetébe. A termék kiváló vízoldhatósága serkenti a talaj pH-jának optimalizálódását és ezzel elősegíti a növények megfelelő fejlődését.
 
MESZEZŐANYAG KIJUTTATÁS/KIJUTTATÁSI IDŐ:
Az ANALOG Agro-Calc más műtrágyákkal együtt is kijuttatható, kivéve a foszforműtrágyákat. A talajfelületre is kiszórható, de hatékonyabban érvényesül a talajba forgatva. Fejtrágyázásként is alkalmazható.
Kijuttatási ideje a hagyományos vetési időszak (tavasz, ősz). Önállóan is alkalmazható a növénykultúrában. Egész évben szórható.
 
MESZES MŰTRÁGYA ADAGMENNYISÉG:
Az adagmennyiség függ a pH reakciótól és a talaj agronómiai állapotától. Célszerű, hogy a talajjavító anyag kijuttatását mindig előzze meg egy talajvizsgálat. A tápanyag-utánpótlás mennyisége mindig kövesse a talajvizsgálat eredményét, szem előtt tartva az optimális pH-szint elérését. A talaj, típusoktól függően CaO-ot veszíthet, ezért ennek pótlása minden évben szükséges. 
 
A magas dózis használata esetén két részletben való kijuttatás javasolt, éves bontásban. Szervestrágyával egyidejűleg nem alkalmazható, a foszfor műtrágyák kivételével keverhető minden szilárd műtrágyával.
 
Adagolás: növénykultúrától és termesztési céltól függően 300-1000 kg/ha
 
CSOMAGOLÁS: ANALOG Agro-Calc – granulált Big-Bag 600 kg és 50 kg zsákos
 
Aktuális ár: 56-66 000 Ft/t+áfa kiszereléstől és mennyiségtől függően
 

Timac Physiomax – talajkondicionáló

PHYSIOMAX-1-600x824.jpg (290 KB)
Alkalmazását elsősorban a talaj állapota határozza meg, de kiemelt figyelmet érdemelnek a magas mész-
igényű szántóföldi növények, mint a repce és napraforgó, illetve minden zöldség és gyümölcskultúra. Pillangósok esetében alkalmazása fokozottan ajánlott, hiszen a nitrogénellátásuk akár 70%-át is biztosító baktériumok tevékenysége savanyú talajon gyenge. A MESCAL egyedi alapanyagnak köszönhetően a PHYSIOMAX grammonként 37 m2 felületen érintkezik a talajoldattal, amely a leggyorsabb talajjavító hatást teszi lehetővé már alacsony dózis alkalmazása esetén is. A granulált forma pedig lehetővé teszi a könnyű és precíz kijuttatást. A Physio+ biostimulátor starterhatása a csíranövény közelében érvényesül, ezért leghatékonyabban vetés előtt magágyba keverve alkalmazható! A granulátum forma eredményeképpen precíziós gazdálkodásban differenciált talajjavításhoz is alkalmazható, amely segít a kémhatás homogenizálásában.
 
Dózis: 200-400 kg/ha
 
Kiszerelés: 50 kg, 600 kg
 
Az ökológiai gazdálkodásban használható termék a 834/2007 / EK rendelettel összhangban.
 
Aktuális ár: 170-184 000 Ft/t+áfa kiszereléstől és mennyiségtől függően
 

Vulcan Balance G

Balance-G.jpg (323 KB)
 
Granulált, kalcium-karbonát hatóanyag-tartalmú talajjavító
 
Tiszta kalcium-karbonát (mész) hatóanyagú termék. A hatalmas mennyiségű és tiszta lágy mész képes a talajban felgyülemlett savakat semlegesíteni, lekötni és emelni a talaj kémhatását. A Balance G már kevés csapadék hatására is képes oldódni és hatását kifejteni. Használható az összes szántóföldi, kertészeti és gyümölcsös kultúrákban. Javasolt alacsony kalciumtartalmú, savanyú talajokra, amelyek kémhatása 7,0 pH alatt van.
 
Hogyan javasolt használni
 
A Vulcan Balance G talajjavítót hagyományos röpítőtárcsás műtrágyaszóróval tudjuk kijuttatni. A kiszórást követően, a gyorsabb hatás érdekében javasolt a talaj felső 10-15 cm-es savanyú, mészhiányos rétegébe dolgozni. A Vulcan Balance G talajjavítót az év bármely időszakában használhatjuk, akár állományba is, sorzáródás előtt. A tiszta mész hatóanyagú talajjavító kerülhet a mag mellé, így használhatjuk, ha sávművelést alkalmazunk telepítésnél, ültetésnél is. Teljes felületen a szórási munkaszélességét az adott típus paraméterei határozzák meg. Általában 400-1 000 kg/ha mennyiségben használva, 2-3 évre képesek lehetünk a növények kalcium igényét kielégíteni.
 
Javasolt dózis: 
 
Enyhén savanyú talaj esetén: 250-600 kg/ha/alkalom
 
Savanyú talaj esetén: 300-1000 kg/ha/alkalom
 
VBG.JPG (49 KB)

Vulcan Balance GS

Balance-GS.jpg (372 KB)
 
Granulált, kalcium-karbonát és kalcium-szulfát tartalmú talajjavító
 
Kalcium-karbonát (mész) és kalcium-szulfát (gipsz) hatóanyagú termék. A két hatóanyag keveréke képes a talajban felgyülemlett savakat semlegesíteni és emelni a talaj kémhatását. A Balance GS már kevés csapadék hatására is képes a magnézium és nátrium okozta letömörödést, rögösödéseket bontani és megszüntetni. Nagyon magas kéntartalma miatt kis és közepes mennyiségek egyszeri kijuttatása javasolt, akár állományba is. Használható az összes szántóföldi, kertészeti és gyümölcsös kultúrákban. Javasolt alacsony kalciumtartalmú, semleges kémhatású talajokra, amelyek kémhatása 7,5 pH alatt van. 
 
Hogyan javasolt használni
 
A Vulcan Balance GS talajjavítót a gyors hatás érdekében javasolt a talaj felső 10 cm-es rétegébe dolgozni, de a kisméretű, oldódott szemcséket a talaj felszínéről a csapadék is a mélyebb rétegekbe tudja mosni. A Balance GS az év bármely időszakában, akár állományba is használható. A termékek a legtöbb műtrágyaszóró géppel kijuttathatóak, a javasolt szórási szélesség 24-28 méter. A Balance GS-t használhatjuk sávművelésnél, a vetésnél vagy ültetésnél.
Általában 400-700 kg/ha mennyiségben használva a Balance GS-t, 2-3 évre képesek lehetünk a növények kén- és kalciumigényét is kielégíteni.
Javasolt dózis:
Enyhén savanyú talaj esetén: 200-500 kg/ha/alkalom
Savanyú talaj esetén: 300-700 kg/ha/alkalom
 
Kiszerelés: 600 kg big-bag
 
Aktuális ár: 59 900-86 900 Ft/t+áfa mennyiség függvényében
 

GreenSoil Natural műtrágya

GreenSoil Natural műtrágya.jpg (213 KB)
 
A Greensoil Natural huminsavval bővített műtrágya, mely 50% huminsavat, 60% szerves anyagot, kalciumot, ként és értékes mikroelemeket tartalmaz. Kiváló az elsavasodott kiégett talajok javítására, szerves anyag pótlására is.
 
A Greensoil Natural alkotóelemei:
 
   3% CaO, serkenti a talajéletet és erősíti a növények belső vázát
   6% CaO, más nyomelemek hasznosításában kiemelt szerepe van
0,6% Fe, enzimek révén segíti a fotoszintézist, légzést, fehérjeképzést és az anyagcserét
0,5% MgO, a növényi klorofillképződést segíti és hozzájárul a foszfor oldásához
50% huminsav, a talaj humusztartalmát növeli és felvehető formába alakítja a hatóanyagokat
60% szerves anyag, javítja a talaj minőségét és nedvességet, tápanyagot tárol, értékes nyomelemeket: cinket, rezet, szelént, mangánt és bórt tartalmaz
 
Kiszerelés
 
GreenSoil Natural műtrágya 8 mm-es méretben, 1.000 kg-os big-bag kiszerelésben kapható. Hagyományos műtrágya-szórógéppel kell kijuttatni, majd a vetés mélységébe bedolgozni ősszel alaptrágyázáskor vagy tavasszal 300 kg/ha mennyiségben.
 
A mészigényes növénykultúrák (repce, napraforgó, csemegekukorica pillangósok) termesztésének sikerességét jelentősen fokozza már kis mennyiségű (200-500 kg/ha) kalciumtartalmú talajjavító anyag kijuttatása is a vegetáció kezdetén vagy fejtrágyaként. A zöldségfélék és gyümölcstermő növények termesztéséhez is nélkülözhetetlen a rendszeres kalcium pótlás. A talaj állapotát fenntartó talajjavításhoz szükséges kis adagok egyenletes kijuttatása csak formázott, kompaktált és granulált termékekkel oldható meg, amelyek pontos adagú kiszórására a már használatban lévő műtrágyaszóró gépek alkalmasak. A talajsavanyúság szabályozásán túl több kedvező mellékhatással is számolhatunk, intenzívebb lesz a mikrobiális talajélet, a növények kezdeti fejlődése erőteljesebbé válik, javul egyes makro-és mikroelemek feltáródása, felvehetősége, kedvező változások állnak be a talajszerkezetben is. A kiégett elsavanyodott, alacsony humuszt tartalmazó talajok állapotában a mészpótlással együtt kiadott huminsavak javítják a talaj vízgazdálkodását, növelik a talaj pufferképességét, elősegítik a tápanyagok felvehetőségét.
 
Aktuális ár: 138 000-143 000 Ft/t+áfa mennyiség függvényében
 
Hand_meststoffen.jpg (114 KB)
 
A talajjavító anyagok kisadagú (éves fenntartó mennyiség) kijuttatásával úgy érhetünk el hozamnövekedést, hogy a termőtalaj minőségét megőrízzük vagy javítjuk. Az Agrár Ökológiai programokban használt talajjavító anyagok pontot érnek, a gyártó által javasolt technológia végrehajtásával az alaptámogatáson felüli plusz támogatásra válunk jogosulttá.
 
Poór Eszter
Műtrágya üzletág
 
Varga Attila
szaktanácsadó
 
granulatum.jpg (101 KB)
5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen