WebshopCímke

Talajt is életben kell tartani, nem csak a növényeket!

2022. 10. 10.

A talaj egy összetett, élő anyag, ami döntően befolyásolja a sikeres növénytermesztést, ugyanúgy, mint a víz- és tápanyagellátás vagy a növényvédelem!

A talaj egy összetett, élő anyag, ami döntően befolyásolja a sikeres növénytermesztést, ugyanúgy, mint a víz- és tápanyagellátás vagy a növényvédelem! Jól megválasztott biológiai hatóanyagokkal sokat tehetünk az egészségesebb, élő talajért!

A növénytermesztésben szinte mindent megteszünk azért, hogy eredményesek legyünk. A legjobb fajtákat használjuk, tudásunk szerint a legjobb növényvédelemre, tápanyagellátásra törekszünk, és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk a legoptimálisabb vízellátást biztosítani számukra. Egyetlen pont van, amivel talán jóval kevesebbet foglalkozunk a kelleténél: a termőtalajaink egészségi állapota! Ásunk, lazítunk,és boronálunk a megfelelő talajszerkezet kialakításáért, ami nagyon derék dolog, de önmagában nem elég!

A termelőket látogatva egyre gyakrabban halhattuk, hogy „baj van a talajommal!” és valóban, soha nem látott mértékű a káros gombák okozta gyökérprobléma a szemlék során. Az ok nagyon egyszerű, a szűkített vetésforgó miatt a néhány év alatt kialakulhat a „talajuntság”. A monokultúra sajnos ezzel jár, sőt az utóbbi évek fagymentes telei, a csapadékeloszlás szélsőségei, de sok esetben az egyoldalú és néha túlzott műtrágyahasználat szintén fokozhatják a kórokozók térhódítását, a talajok leromlását. A „talajélet” egy komplex biológiai egység, ami ha kibillen az egészséges egyensúlyi helyzetéből, a növényállományok gyengülésével és jelentős terméskieséssel bünteti a gazdát.

talaj1.JPG (202 KB)

Ahhoz, hogy a számunkra hasznos mikroorganizmusok (gombák és baktériumok) megfelelően tudjanak dolgozni és biológiailag valóban „éljen a talaj”, olyan környezeti állapotot kell számukra kialakítanunk, ami a szaporodásukat, életterüket optimálisan biztosítja, azaz biológiailag „aktiválni” kell a talajt. Az AlgaSoil® egy a biotermesztésben is engedélyezett granulált algaalapú alaptrágya, amely kiválóan alkalmazható ültetvényekben telepítéskor, zöldség kultúrákban pedig ágyás- vagy bakhátkészítéskor. Kiemelkedően magas algatartalma miatt igen erős gyökeresítő hatással bír. Magas szervesanyag-tartalma pedig jelentősen növeli a talajok biológiai vitalitását, ami nagyban elősegíti a hasznos mikroorganizmusok gyorsabb szaporodását és megfelelő működését, azaz „aktiválja” a hasznos élő szervezeteket!

Ha a termőközegünk már „aktív”, akkor hasznos talajjavító gombákkal újra lehet oltani, azaz „gyógyítani” is tudjuk a talajt. A Trifender® Pro egy mikrobiológiai gombakészítmény az egészségesebb gyökérfejlődésért, és a jobb stressztűrésért. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum a bio termesztésben is engedélyezett antagonista gomba, amely a talajból fertőző  összes veszélyes kórokozó (pl.: fuzárium, pítium, verticílium, szklerotínia, stb.) szaporodását és életkörülményeit drasztikusan lerontja. Szár- és gyökér- maradványbontó képessége kiemelkedő, valamint a talajban felhalmozódó káros gombák által termelt toxinok elleni lebontó hatása is jelentős. Erősíti a növények immunrendszerét, valamint antibiotikumokat is termel, azaz összetett módon „gyógyítja” a talajt. A tökéletes talajélet ugyanilyen fontos pillérei a hasznos baktériumok is amelyek feltöltik és tisztítják a talajt.

kwizda gyümölcsök.jpg (233 KB)

A Bactovital® WP az Arthrobacter clorofenolicus hasznos talajbaktériumot nagy mennyiségben tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A talajban gyakorolt hatása több rétű. Nitrogént képes megkötni, valamint foszfort és mikroelemeket mobilizál a növények számára. Szár- és gyökérmaradvány bontó képessége is figyelemre méltó, de a legegyedibb hatása abban rejlik, hogy a talajban felhalmozódott káros hatású szénhidrogénalapú aromás vegyületeket (jellemzően növényvédőszer maradványok) is gyorsan és hatékonyan képes elbontani! Ezzel megtisztítja a növényeket körülvevő és tápláló talajréteget.

Sok munkával, sok pénzért és hosszú idő alatt élővé lehet tenni a leromlott talajokat is, de igazán akkor járunk el jól, ha kis odafigyeléssel és megfelelően kiválasztott biológiailag aktív anyagokkal a talajt is életben tartjuk, nem csak a növényeket!

Kwizda_Garden_logo.png (161 KB)

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: 7:30-13:00 (csak szezonálisan márc. 1-től júl 31-ig) Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen