WebshopCímke

Ukrajna gabonatermelése – Mit hoz a 2023-as év?

2023. 03. 28.

Az elmúlt évben Ukrajna az orosz invázió miatt nagy gazdasági károkat szenvedett el. Ukrajna szempontjából a legfontosabb gazdasági esemény a gabonatermelés visszaesése. Okunk van feltételezni, hogy 2023 újabb pusztításokat, áldozatokat és veszteségeket hoz majd, s hogy a globális piac újabb megrázkódtatásokra készülhet, még a 2022-ben tapasztaltaknál is rosszabbra.

2022-ben Ukrajnában 67 millió tonna gabonát és olajos magvat takarítottak be, ami 30%-kal alacsonyabb az előző évhez képest – becsülte az Ukrán Mezőgazdasági Tanács. A gazdálkodók azt remélik, hogy az idén is megtartják ezt a termelési szintet, de jelen körülmények között ez nagyon valószínűtlennek tűnik.

„A gazdálkodók szerint a gabonatermelés (2023-ban) 37 százalékkal csökken 2022-hez képest, és 60 százalékkal 2021-hez képest” – ismerte el Andriy Dykun, az Ukrán Mezőgazdasági Tanács vezetője.
Ukrajnának kevesebb földterülete van gabonatermelésre, mint a háborús invázió előtt. Az elemzők úgy becsülik, hogy az oroszok 2022 februárja óta 3,8 millió hektárnyi ukrán mezőgazdasági területet foglaltak el. További 3,8 millió hektárt nem lehet bevetni a frontvonal közelsége vagy az aknák telepítése miatt.

ukran3.jpg (122 KB)

Az ukrán gabonatermelés problémái azonban nem csak a fizikai földvesztésre korlátozódnak.  A gazdák nagyrészt felhagytak a búzatermeléssel az északkeleti és középső régiókban, amelyek viszonylag távol helyezkednek el a frontvonalaktól. Ennek a tendenciának a korlátozott gabonaexportképesség, a drága logisztika és ennek következtében a régiók közötti jelentős árkülönbség az oka. A tengeri kikötőkhöz közel található és az EU-val határos régiókban magasabbak az árak az észak- és kelet-ukrajnai régiókhoz képest.

„A megszállt területeken sok gazdálkodónak gyakran nincs hova visszatérnie, mert a gazdasága elpusztult, vagy olyan körülmények között vannak, amelyek veszélyesek az emberi életre.” – nyilatkozta az Ukrán Mezőgazdasági Tanács vezetője.

Becslése szerint például Kárpátalján a kukorica ára jelenleg 6800 UAH (184 USD) tonnánként áfával együtt, míg Sumy régióban csak 4900 UAH (132 USD) . Ez az ár azonban még a nyugati régiókban is veszteségessé teszi a gabonatermelést – mondta az egyik elemző.

Dykun megjegyezte: „A legtöbb gazdálkodónak nincs működő tőkéje. A tavalyi termést nem tudták betakarítani és eladni. Mezőgazdasági gépeiket ellopták vagy megsemmisítették a megszállók, a logisztikai költségek az egekbe szöktek, a műtrágyák árai is megugrottak és hiánycikknek számítanak, egy hektár tábla aknamentesítésének a költsége pedig magas.”

ukran4.jpg (299 KB)

A gazdáknak óriási likviditási problémáik vannak. Még mindig vannak terménykészleteik, de nem tudják jövedelmező áron értékesíteni. Ennek eredményeként a tavaszi vetés minimális műtrágya- és növényvédőszer-felhasználással történik, ami elkerülhetetlenül akadályozza a magas terméseket. A munkaerőhiány egy másik kihívás, amellyel számolniuk kell a gazdálkodóknak. 

A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés és a Szolidaritási tengeri sávok segítették az ukrán gabonatermesztőket abban, hogy 2022-ben újraindítsák a gabonaexportot, és átvészeljék a tavalyi évet. A 2022 augusztusi megállapodás óta az év végéig Ukrajna 16,1 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált a gabonafolyosón keresztül, ebből 12,5 millió tonna gabonát. Ez azonban még mindig alacsonyabb, mint az ukrán gabonaipar igénye. 

2023 eleje óta az ukrán kormány tisztviselői és nyugati vezetők egy esetleges új orosz offenzívától tartanak. A harctéri helyzettel kapcsolatos növekvő bizonytalanság szinte lehetetlenné teszi a hosszú távú tervezést az ukrán farmerek számára. 2023 januárjában 250 000 négyzetkilométer, Ukrajna területének 40%-a volt aknákkal szennyezett. Október óta Ukrajna folyamatos áramkimaradásokkal küzd, mivel Oroszország a kulcsfontosságú energiainfrastruktúrát bombázza. A fentiekből láthatjuk, hogy az ukrán gabonatermelés problémái nem oldódtak meg, csak bonyolódott a helyzet.

Az ukrán termelés, értékesítés szempontjából kulcskérdés az EU felé fennálló vámmentesség. Ezért az Ukrán Mezőgazdasági Tanács a közelmúltban arra kérte az Európai Unió vezetőit, hogy biztosítsák és határozatlan időre hosszabbítsák meg Ukrajna preferenciális kereskedelmi rendszerét az EU-val.

Forrás: World Grain

Borbély László
terménykereskedelmi üzletág vezető

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen