WebshopCímke

Úton a sávműveléses technológia fellegvárába

2022. 12. 28.

2022 november 17-19. között delegációnk Lengyelországba utazott, hogy megtekintse a MZURI world mezőgazdasági gépgyárat. A MZURI elhivatottsága és szakértelme egyedülálló a sávműveléses technológiában és a fenntartható gazdálkodásban.

Az Agroker csapatában 6 fős műszaki stáb mellett szakmai érdeklődő partnereink is helyet kaptak. Utunk a közel 370.000 fős lakosú Bydgoszcz-ba vezetett, mely Lengyelország 8. legnagyobb városa, és egyben a Kujávia-pomerániai vajdaság székhelye is. Ezen a Magyarországtól Északra fekvő területen országuk 6 különböző talajtípusai keverednek. A könnyű szerkezetű homokos dombok mellett sok közepes kötöttségű talaj található, de nem ritka az öreg folyók kiszáradt medreiben letömörödött agyagos, ragadós tapadós terület sem. A hőmérséklet átlagot tekintve hűvösebb itt mint hazánkban, de az évek előre haladtával itt is egyre gyakoribbá vált a nyári aszály és az akár 35-39 fokos kánikula. A téli fagyokban -20 és -30 fok közé gyakran esik a hőmérséklet. A csapadékmennyiség hazánkhoz hasonló 600-800 mm évente, ugyanakkor a 2022 év itt is extrém körülményeket hozott 370 mm körüli mennyiséggel.

Mzuri_01.JPG (6.17 MB)

Marek Rozniak a MZURI world, valamint az Agro-land cégcsoporthoz tartozó cégek és az ezek közreműködésével működő kutatási és fejlesztési központ tulajdonosa több mint 10 éve alkalmazza a sávos művelési technológiát. Rozniak úr és családja több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasággal és jelenleg 1.500 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. Egyetemi PhD. címét az agrártudományok területén, többéves kutatási eredményeivel szerezte, melyet saját gazdaságukban végeztek az alkalmazott sávműveléses technológia használatát és hatásait vizsgálva.

Mzuri_02.JPG (3.69 MB)

A MZURI gyár Smielinben található és itt működik 2019 óta a Kutatási és Fejlesztési Központ is, mely a világon az egyetlen olyan center ami a sávművelési technológia átfogó kutatására és fejlesztésére szakosodott. 2022/2023 termelési szezonra egy új termelési üzemet adnak át, mely összeszerelő és technológiai sora korszakalkotó. Az új gyár követelményei meg fognak felelni az ipar 4.0 elvárásainak és a kutatási központban meghatározott információk folyamatosan beépülnek majd a gyártási folyamatokba. A gyár már most több mint 200 db egymenetes sávművelő gépet bocsát ki évente és a rendelés állomány évről évre rohamosan nő.

A sávos művelés alkalmazása a 9 éves kutatási eredmények alapján döbbenetes eredményeket mutat. 30% alaptrágyázási költséget, hektáronként 35-50 liter gázolajat, 10% körüli vetőmagmennyiséget és a művelésre szánt idő négyötödét takarítja meg a gazdáknak. A módszer alkalmazásával a talaj víztározó kapacitása radikálisan nő, míg a talajban lévő élet, gombák, baktériumok, giliszták felszaporodnak biztosítva ezzel a talaj humusztartalmának és szerves szén mennyiségi növekedését.

Mzuri_03.JPG (388 KB)

A sok éves tapasztalat és több száz MZURI géppel elvetett területek emelkedő hozamokat, megújuló termőtalajt és lényeges CO2 kibocsátás lényeges mérséklődését eredményezték. A gépek használata őszi és tavaszi kultúrákban is népszerű, így a nálunk gyakori őszi búza, kukorica, napraforgó, repce kultúrákban kiválóan alkalmazható.

Haza utunkon optimistán beszélgettünk gazdálkodó partnereinkkel az előttünk kínálkozó új sávműveléses technológiáról. Nyíregyházára egészségesen kimerülve és a teljes létszámmal tértünk vissza.

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen