WebshopCímke

Zöldítés okosan

2022. 02. 23.

A zöldtrágyázás talajtermékenységre gyakorolt hatását ma már talán egyetlen hazai gazdálkodó sem vonja kétségbe.

A zöldtrágyázás talajtermékenységre gyakorolt hatását ma már talán egyetlen hazai gazdálkodó sem vonja kétségbe.
 
A gazdálkodás döntéshozatal során felmerülő rendkívül különböző szempontok, pl. az erős piaci versenyhelyzet, a túltermelés, a fenntartható gazdálkodás iránti igény, vagy éppen a csökkenő állatállomány miatt mérséklődő istállótrágya mennyiség új megvilágításba helyezték a zöldítés kérdését. Egyre nagyobb igény jelentkezett ugyanakkor a környezetbarát és költségkímélő megoldások iránt, amit a korábban már Magyarországon is meghirdetett és bevezetett Agrár Környezetgazdálkodási program (AKG) is támogat.
 

Pisum_sativum_borso.jpg (246 KB)

 

Mára a zöldítés egyre tudatosabban zajlik a magyar gazdálkodók körében, és egyre többen valóban a konkrét előnyeit kihasználva akarják megvalósítani. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az előnyök csak komoly felkészültséggel, megfontolt keverék kiválasztással, és következetes agrotechnikával aknázhatók ki. Ehhez a Pannon-Mag-Agrár Kft. a magyar sajátosságokhoz legjobban alkalmazkodó gyakorlatot kívánja nyújtani, amelyben a termelőkkel közösen végzik a termőhelyi adottságoknak leginkább megfelelő keverékek összeállítását és a legjobb technológia adoptálását.

Külön megemlítendő a szakmaiság szerepe, mert pl. azokban a zöldítéshez használt keverékekben, ahol nagy magvú pillangósok szerepelnek — mint pl. a lóbab, borsó, csillagfürt — a vetőmag mennyiségük nem lehet kevesebb mint 100-130 kg/ha. Csak így valósulhat meg az a talajtakarás és nitrogén megkötés a talajban, amit a receptúra ígér. Kizárólag a szakmai szempontokat teljességgel kimerítő, gondosan beállított arányú keverék alkalmas arra, hogy az adott gazdaságban a legtöbbet lehessen kihozni a zöldítés előnyeiből.

Korszerű vetőmagüzemi háttér, és logisztikai raktár szükséges, hiszen a közel 40 speciális zöldítő-, és talajtakaró növényfajból és azok 120-130 fajtájából lehet összeállítani egyrészt a bevált , gyakori vetésforgókra és talajtípusokra összeállított kész keverékeket, és emellett megkeverni az egyedi, esetenként extrém termesztési igényeknek is megfelelő keverékeket. A teljesség igénye nélkül néhány egyre elterjedtebben használt faj: szöszös-, pannon-, és tavaszi bükköny, hajdina, facélia, alexandriai here, cirok, perzsahere, fehérhere, korcshere, bíborhere, olaszperje, homoki zab, sziki kender, négermag, fekete zab, meliorációs (tillage, vagy „talajművelő”) retek stb.

 

sarolt_mungo_négermag.jpg (653 KB)

 

Különös figyelmet kell fordítani a szárazságtűrő fajok kínálatára, hiszen a termelők nagy részének már jó ideje ez elvárása. A nem véletlenül legelterjedtebb, számos fontos tulajdonságban verhetetlen mustár-olajretek keverék -lendületes növekedés, gyors talajtakarás, nagy zöldtömeg, mély gyökeresedés, talajlazítás, kiváló gyomelnyomás, biztos, és gyors csírázás…- mellett további fajokkal történő zöldítés egyáltalán nem jelenthet gondot. Tapasztalat az, hogy az egzotikus növényfajok felértékelődnek és hasznukat — mint a hő-stressz, szárazságtűrés, biztos téli kifagyás — a keverékekben nagyon jól ki lehet használni. Ilyenek pl. a perzsa here, alexandriai here, négermag…

Nem szabad megfeledkezni azokról a rég köztermesztésben lévő pillangós növényekről, mint a szöszös-bükköny, pannonbükköny, a tavaszi-bükköny, csillagfürt vagy éppen a szarvaskerep, amelyeket érdemes visszahozni, és újra termelésbe vonni.

A zöldítéshez használt növényfajok gyökérnövekedése és a gyökerek elhalása lazítja a talajt, valamint növeli a talaj szervesanyag készletét. Ez egyben táplálékul szolgál a földigilisztáknak és talajmikrobáknak, így élénkítve/fenntartva a talajéletet. A földigilisztákkal átjárt föld levegőzöttebbé válik, javul a talajszerkezet és megnő a felvehető tápanyagok mennyisége. Régi tapasztalat, hogy a földigiliszták természetes „bioreaktorként” növelik a jótékony talajmikrobák tömegeit. A talaj mikroorganizmusai közül egyesek szabadon élő légköri nitrogén megkötők (pl. Azobacter vagy Clostridium fajok), míg a heterotróf mikrobák általánosan a szerves anyag lebontásért felelősek. A nagy gyökértömegen felszaporodó heterotróf mikroorganizmusok a leforgatott növényi maradványokat rövid időn belül képesek lebontani. A talajban így jelentős tömegű szervesanyag halmozódik fel, amely stabilizálja a talaj szerkezetét, növeli a vízmegtartó képességét és javítja a vízgazdálkodását. Az intenzív gyökérnövekedésnek, és talajéletnek köszönhetően kedvező pórusméret alakul ki. Ez által, a talaj levegőzöttebbé válik, megnő a csapadék befogadó képessége, ami ráadásul rövidebb idő alatt képes a talajba szivárogni. Ez különösen fontos a hirtelen érkező, erős esőzések gyakoriságának növekedésével. A gyökerek mélyre hatolva átszövik a talajt, a mikroorganizmusok számára kiváló életteret hoznak létre, miközben meggátolják az arra hajlamos domborzati viszonyok között a talajeróziót.

A jól társított zöldtrágya keverékek növényeinek gyökerei akár egy méter mélységben is képesek átjárni, átlazítani a talajt, így a következő haszonnövény/főnövény gyökerei könnyedén és zavartalanul nyúlhatnak egyre mélyebbre. A tömörödöttség megszűnésével a talaj, víz- és levegőgazdálkodása pedig lényegesen javul, amit a talajlakók is nagyon meghálálnak.

 

Növénytársítás, keverékek összeállítása

A zöldítő keverékek vetésforgóba való beillesztéséhez alapos tervezésre van szükség. A cél, nem csak a termőföld és a biodiverzitás megóvása, hanem a főnövény termesztési körülményeinek legideálisabb kiszolgálása és a talajtermékenység fokozása. A zöldítés céljából vetett másodvetésű növények sikeres termesztése mindenekelőtt függ a kérdéses termőtáj elhelyezkedésétől, ahol különösen fontos a vetésidő helyes megválasztására koncentrálni. A keverékek összeállításánál figyelembe kell venni a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait. A gyenge adottságú talajokon a pohánka, négermag, az alexandriai here mindenképpen helyet követel magának a keverékekben.

Vicia-villosa-Szoszos-bukkony.jpg (119 KB)

A vetőmagkeverék megválasztásánál figyelembe kell venni a lekerült előveteményt és a másodvetésű növény után tervezett főnövény igényét. A keverékek összeállításánál mindig kérdéses, hogy hány növényfaj alkossa? — A Pannon-Mag-Agrár Kft. saját kísérleti tapasztalatai azt igazolták vissza, hogy akár 6-10 növényfajt is érdemes alkalmazni a keverékben, de jellemzően az adott környezeti feltételekhez legjobban alkalmazkodó 2-3 faj dominanciája érvényesül, a többi faj előnyös tulajdonságai kis mértékben megjelennek, illetve fokozzák a biodiverzitást.

 

Klasszikus zöldítők, trónkövetelők, és hüvelyes talajtakarók

A zöldítésben jártas gazdák már tudják, hogy a jól bevált klasszikus zöldítő növények egyszerre jó gyomelnyomók, mélyen gyökereznek, megfelelően szárazságtűrőek, és nagy biomasszát termelnek. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően hatékonyan javítják a talajéletet, növelik a talajok termőképességét, sőt némelyik még számottevő mennyiségű nitrogént is megköt. Ilyenek a facélia, hajdina vagy pohánka, olajretek, zöld rozs, mustár, , ill. a levegő nitrogénjét megkötők, a bíborhere, és a bükkönyök. Hasonlóan rugalmasan használható újabb „keverék szereplők”, a meliorációs vagy tillage retek, négermag, fekete vagy homoki zab, alexandriai, és perzsa here, amelyikek mindegyike, néhány külön erénnyel (rendkívüli hő-, és szárazság-tűrés, nagyon erőteljes gyökérzet, kiemelkedően gyors nitrogén-megkötés…) is rendelkezik.

Mivel a magyar kontinentális éghajlati jellemzők eltolódása van folyamatban, ezért a mediterrán anomáliákkal mérsékelten, a jövőben pedig talán fokozottabban számolni kell. Éppen ezért az eleve sejthető száraz körülmények miatt az ilyen területekre nem minden keverék alkalmas. A gyomelnyomó képesség és a talajborítás nem tud minden esetben megvalósulni. Éppen ezért a Pannon-Mag-Agrár Kft. több éves kísérleti tapasztalatait felhasználva olyan állandó összetételű keverékeket állított össze, amelyek általánosan alkalmazhatók attól függően, hogy mi lesz a vetéstervben az adott területen a következő haszonnövény.

 

  1. keverék: gabonafélék és kukorica előveteményeként nagy zöldtömeg előállítására, alacsony költségszint mellett. Összetétel: 70% fehér mustár, 30% olajretek. Jellemzők: jó és gyors talajtakarás, erős gyomelnyomás, gazdag szervesanyag pótlás, gyors és erőteljes erózió védelem, mély és intenzív gyökérzet, amely javítja a talaj víz-levegő háztartását, tápanyag gazdálkodását, serkenti a talajéletet. Vetés: július végétől 20-25 kg/ha
  2. keverék: napraforgó, kalászosok, keresztesvirágúak vetésváltásába javasolt, kártevő gyérítés és nitrogénpótlásra alkalmas. Összetétel: 10% facélia, 30% bíborhere, 60% pohánka. Jellemzők: Kártevő és kórokozómentes állomány, bármely haszonnövény vethető utána, tartós nitrogén megkötés a talajban, gyors talajtakarás és szárazságtűrés jellemzi, hosszan virágzó állomány, méhlegelő, biodiverzitást növelő. Vetés: július elejétől, 20-25 kg/ha
  3. keverék: költséghatékony zöldítéshez, takarónövényként funkcionáló állomány. Összetétel: 70% zöld rozs, 30% fehér mustár. Jellemzők: télen is takarja a talajt, intenzív zöldtömeg, mélyre hatoló gyökérzet, gyors vegetatív fejlődés, jó erózióvédelem, talajszerkezet javítás. Vetés: július végétől, 40 kg/ha
  4. keverék: gabonafélék elé javasolt, különösen gyomelnyomás és nitrogén megkötési céllal. Összetétel: 60 % homoki zab, 30 % alexandriai here, 10% mustár. Jellemzők: kiváló gyomelnyomó képesség, erózió védelem, szárazságtűrés, télen kifagy, számottevő N megkötés. Vetés: július 15. után 25-30 kg/ha
  5. keverék: talajlazítás és nitrogén megkötés nagy mennyiségben, kalászosok, kukorica, napraforgó elé. Összetétel: 10 % meliorációs retek, 30% takarmányborsó, 29% homoki zab, 31% tavaszi bükköny. Jellemzők: a meliorációs retek mélyre hatoló gyökerével az egyik leghatékonyabb talajlazító, a borsó és bükköny kiváló N-megkötő. Vetés: július 15. után 30-50 kg/ha.

 

Természetesen a fenti jól bevált és alkalmazott keverékeken kívül számos variációs lehetőség kínálkozik. Ezek közül is különös érdeklődésre tarthat számot a vízhiányos területeken alkalmazható keverékek köre.  Ilyen lehetőséget kínál a bíborhere, pohánka, facélia keveréke, amelyben az egyes komponensek fejlődés-élettani szempontjai, habitusa indokolják az együttes alkalmazásukat.

 

A zöldítés közvetett hatása

A magyar mezőgazdaság különösen érintett a biodiverzitás konkrét kérdéseit illetően, hiszen a Kárpát-medencét jellemző korábbi sokszínűségnek csak hírmondója van a szántóföldi területeken.

A méhek abszolút szenvedő alanyai a változásnak és kifejezetten kárát látják az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott kultúrflórának. A méhek gazdasági haszna nem mérhető csak és kizárólagosan a méztermeléssel, hiszen áldásos beporzó tevékenységükkel éppen a fent említett biológiai sokszínűség fennmaradásának szolgálatában állnak, sok növényfaj életében, és vetőmagtermesztésében pedig egyenesen nélkülözhetetlenek.

A zöldítéshez felhasznált, ill. a keverékekben szereplő növényfajok — különösen a mustár, olajretek, pohánka, somkóró, facélia, esetleg korai vetésű bíborhere — a kései, októberi virágzásukkal, igazán jó „betelelő méhlegelőt”, és ezzel együtt akár túlélést is biztosítanak a méheknek éppen abban az időszakban, amikor máshoz már nem férnek hozzá.

Házi Sándor
Pannon-Mag-Agrár Kft.
Mosonmagyaróvár

5
megyében van telephelyünk
Agroker Nyíregyháza
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
70
éves a szakmai tapasztalatunk
A nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghatározó szereplője a mezőgazdaságot kiszolgáló kereskedelemnek.
A 70 éves múlttal rendelkező nyíregyházi székhelyű társaság egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások részére 5 megyében biztosítja több ezer ügyfelének széles termék- és szolgáltatási kínálatát. A társaság számos regionális telephellyel rendelkezik.
Agroker Központ
Nyíregyháza
4400 Nyíregyháza, Kinizsi u. 2.
Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig 7.30-16.00
Szombat: zárva Vasárnap: Zárva
Agroker országszerteAgroker országszerteAgroker
Regionális Központ Mezőtúr
5400 Mezőtúr, Miklósi u. 9.
Agroker
Regionális Központ Mezőzombor
37-es főút, 37-es km szelvény
Agroker
Regionális Központ Kisvárda
4600 Kisvárda, Török u. 11.
Agroker
Regionális Központ Fehérgyarmat
4900 Fehérgyarmat Szatmári utca 1.
Agroker
Regionális Központ Mátészalka
4700 Mátészalka, Jármi u. 57.
Agroker
Regionális Központ Nyírbátor
4300 Nyírbátor, Császári u. 81.
Agroker
Nyíregyháza
Agroker
Debrecen